maanantai 9. kesäkuuta 2014

Raikas, sitruunakermahedelmäpiirakka muropohjalla...täynnä kesäisia makuja!

Kuten viimeisessä marmeladitäytteisiä pikkuleipiä sisältävässä postauksessa kerroin, käytin samaa murotaikinapohjaa sitruunakermahedelmäpiirakkaan, joka sopii hyvin näin kuumien kesäpäivien raikkaaksi pikkuherkuksi. Idea tämänkin piirakan kehittelyyn lähti taitavan Elisabettan videosta Youtube:ssa. Hän valmisti piirakalle spelttivehnäisen muropohjan ja täytti sen mansikka-&metsämansikkahillolla sekä vehnätärkkelyksellä  suurustetulla sitruunacurdilla ja päällysti sen ihanasti ohuilla mansikan viipaleilla.
Muunsin muropohjan lisäksi sitruunacurdin Maizenalla suurustetuksi sitruunakermaksi ja kiellettyjen mansikoiden sijaan päällystin vadelmilla, mustikoilla ja ananaksella, kun niitä sattui kotona loytymään....täyttämiseenhän käyvät kaikki kesäiset hedelmät&marjat, jotka sopivat omaan ruokavalioon. Kannattaa vain valita marmeladi ja päällyshedelmät/-marjat keskenään sopiviksi.
Raikas kesäinen sitruunakermahedelmäpiirakka (Crostata alla frutta e crema al limone) (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan)
Ainekset pohjaan:
Puolikas annos tästä murotaikinaohjeesta. Huom! Aromatisoituna situunan kuorella (ei siis teellä).
Puolikkaasta annoksesta tulee ainakin  1 läpimitaltaan 20 cm:n kokoinen piirakka ja 2 läpimitaltaan 10 cm kokoista pikkupiirakkaa. Joten se riittaa hyvin myos yhteen isoon piirakkaan tai ainakin 6:een pikkupiirakkaan.
Ainekset sitruunakermaaan:
2 käsittelemättömän sitruunan kuori paloina (kuten Elisabettan videolla) tai raastettuna (olen kokeillut sekä paloitettuna, että raastettuna. Jälkimmäisessä tapauksessa sitruunan maku on voimakkaampi, josta itse pidän enemmän. Sen lisäksi kuoren paloja ei tarvitse noukkia valmiista kermasta...;-D)
1 sitruunan puristettu mehu
5-6 rkl maissitärkkelystä  (Käytin Maizenaa)
5 dl kasvismaitoa (esim. soija-riisi tai kauramaitoa)
8 rkl ruokosokeria tai tavallista sokeria tai niiden sekoitusta
1/2-1 rkl vaniljasokeria halutessasi
pikkulusikallisen kärki kurkumaa tai sahramia väria antamaan
Ainekset täyttämiseen&koristeluun:
marmeladia tai hilloa  (Käytin "Rigoni di Asiago":n mansikka&metsämansikkahilloa)
edellä valmistettua sitruunakermaa
marjoja & hedelmiä maun mukaan
Valmistus:
Sillä aikaa kuin taikina "lepää" jääkaapissa, valmista sitruunakerma: Sekoita sokeri ja tärkkelys keskenään. Lisää kasvismaito hitaasti koko ajana vispilällä hyvin sekoittaen ja välttäen mahdollisten kokkareiden syntyminen. Kun seos on tasainen, lisää sitruunankuoren palat tai raaste, sitruunamehu ja ripaus kurkumaa tai sahramia. Maista ja lisää halutessasi vaniljasokeria. Keitä seosta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se alkaa näyttää ensimmäisiä kiehumisen merkkejä. Sammuta lämpö, sekoita hyvin ja kaada sitruunakerma kulhoon jäähtymään. Mikäli käytit aromina kuoren paloja, sinun pitää  noukkia ne pois seoksesta. Sitten voit antaa kerman jäähtyä kokonaan.
Voitele ja jauhoita tai halutessasi vuoraa käyttämäsi piirakkavuoka.
Ota valmis taikina esiin tuorekelmusta ja ripottele sille vähän riisijauhoja. Kauli ohueksi (n. 1/2 cm:iä) levyksi jauhoitetulla alustalla piirakkavuoan muotoon. Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu huomattavasti, jos laitat alustalle leivinpaperin ja sen päälle hieman jauhoja ja sitten taikinapallon päälle hieman jauhoja ja levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen päältä.
Siirrä taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja taputtele pohja ja reunat hyvin kiinni ja siisteiksi.
Reitä pohjaa vähän haarukalla ja levitä sen päälle kuivattuja herneitä tai papuja (tai vaikka riisiä, kuten Elisabetta videolla).
Paista pohjaa 175° C:ssa keskitasolla n. 15-20 min. uunista riippuen.
Kun pohja on valmiiksi paistunut, poista painona olleet herneet tai riisi ja anna sen jäähtyä rauhassa. Kun piirakka on kokonaan jäähtynyt, irrota se muotista ja siirrä tarjoilualustalle.
Levitä pohjan päälle ensin hilloa pohjalle. Lisää päälle sitruunakermaa ja koristele marjoilla & hedelmillä makusi mukaan.
Voit ripottaa päälle vielä tomusokeria koristeeksi tai tehdä päälle koristeeksi kiillepinnan.  Anna maustua jääkaapissa ainakin muutaman tunnin tai vaikka yön yli. Kuten pikkuleivissäkin, myös tässä piirakassa maut ja koostumus ovat paremmin kohdillaan seuraavana päivänä! Mina söin sitä aamupalaksikin....ja kyllä oli ihanaa!!!! ;-D
"Raikas sitruunakermavadelmamustikkapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan
"Raikas  sitruunakermaananasmustikkapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti