perjantai 20. kesäkuuta 2014

Hunajalla "lakattu" kana.....loistava Juhannusherkku tai viikonloppuruoka!

Ruokalehdistä tykkään lukea paikallista kuukausittain ilmestyvää "ELLE a tavola"-lehteä, koska siitä löytyy yleensä varsin huokuttelevia ja moneen makuun sopivia ohjeita, mielenkiintoisia juttuja ja kuvat on niin kauniita. Nyt pongasin tuosta kesä-heinäkuun numerosta useammankin kiinnostavan ohjeen ja viime sunnuntaina, kuumuudesta huolimatta, päätin kokeilla uunissa paistuvaa hunajalla "lakattua" kanaa....ja se oli niin hyvää!!!
Kanan liha tahtoo helposti uunissa kuivahtaa, mutta tällä ohjeella liha säilyi todella pehmeänä ja mehukkaana. Lisäksi voiteluun mausteena käytetysta kastikeekkeesta, joka muhi yhdessä kanan kanssa uunissa, muodostui todella maukkaan makuinen kastike, johon ei tarvinnut lisätä kuin hippusellinen suolaa! Kanan kanssa yhdessä paistuivat lisukkeina toimineet perunan, fenkolin ja käsittelemättömän sitruunan lohkot. Todella hyvä makuyhdistelmä ja herkullisen helppo ruoka vaikka viikonlopun kesäpöytään!


Hunajalla "lakattu" kana "Pollo laccato al miele" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)
Ainekset (4:lle):
1 kokonainen paistovalmis kana/broileri
muutama peruna
1 fenkolia
1 käsittelemätön sitruuna
1-2 valkosipulin kynttä
80 gr hunajaa (Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin akaasiahunajaa, minä käytin kastanjahunajaa.)
1 rkl gluteenitonta soijakastiketta esim. Kikkoman
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
Valmistus:
Kuori valkosipuli, makusi mukaan yksi tai kaksi. (Meillä laitettiin vain yksi, mutta se riitti hyvin makua antamaan.) ja murskaa se valkosipulipuristimilla. Laita kulhoon soijakastike, lisää hunaja ja puristettu valkosipuli. Sekoita hyvin.
Pese ja kuivaa sitruunat sekä vihannkset ja pilko ne lohkomaisekim (8:aan osaan).
Voitele uunivuoka rkl:ssa oliiviöljyä.
Laita kanan sisään yksi sitruuna- ja fenkolilohko, sekä hieman suolaa. Voitele kana pienella määrällä maustekastiketta ja ripota päälle vähän suolaa.
Laita kana uunivuokaan, Lisää ympärille vihannes-&sitruunalohkot. Ripottele hieman suolaa aineksien ylle. Kaada puolet kastikkeesta kanan ja vihannesten päälle, sekoita kasviksia ja levitä sudilla kastiketta tasaisesti joka puolelle kanaa.
Paista uunissa (kannen alla) 160° C:ssa ainakin 1 1/5 tunnina ajan, käännellen silloin tälloin aineksia ja lisäten vähän kerrallaaan loput maustekastikkeeesta. Kääntelin vihannksia ja kanaa aina puolen tunnin välein kastiketta sudilla jokaa puolelle lisäten. Viimeisen puolen tunnin ajan käänsin uunin yläosan grillivastukselle ja annoin kanan paistua 15 min. ilman kantta, käänsin, sudin päälle loput kastikkeesta ja annoin paistua toiset 15 min. Näin kana sai todella kauniin pinnan joka puolelle.
Siirrä kana pois uunivuoasta ja keitä kulhossa olevaa lientä hieman kasaan, jos se vaikuttaa liian nestemäiseltä. (Kastikettani ei tarvinnut edes seulan läpi valuttaa, se oli sopivaa ihan sellaisenaan.) Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
Ennen tarjoilua, poista sitruuna-ja fenkolilohkot kanan sisuksisista, leikkaa kana sopiviksi paloiksi ja kaada kastike kannuun, lisää lisukkeet tarjoilulautaselle kanan ympärille, valuta kastiketta hieman kanan päälle ja nauti!



Hunajalla "lakattu" kana (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)
Ihanaa Juhannusta!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti