Viime aikoina ei ole ollut oikein veto päällä....taitaa olla
osittain kevätväsymystä ja osittain
allergioista johtuvaa, kun nuo siitepölyallergiat
vaivaa, iho reistaa, henki pihisee ja silmät vuotaa, vuotaa,
vuotaa....ja kutisee!!! Keittiössä
kiire jatkuu potilaiden myötä (viime viikkojen aikana lista
kasvoi...,-D) ja jos siinä
kiireen keskellä
on sattunut onnistumaan joku "kulinaarinen kokeilu", niin valitettavasti viimeistään pöydässä
on huomannut........."Voi ei, se kuva taas unohtui!!"
Muutama viikko sitten hoitokodista palattuani, mulle iski aivan hirmuinen
tiikerikakkuhimo! En ole varmaan syönyt
sitä
allergioiden takia yli 30 vuoteen, mutta muistan kuinka lapsena pidin sen
mausta ja ulkonäöstä!
Kun äitini
sitä
usein leipoi, minusta oli hauskaa auttaa varsinkin kaakaoraidan valmistamisessa
ja taikinankerrosten levittämisessä vuokaan.....ja
tietenkin niiden tiikerinraitojen tekemisessä! Ja miten ihanaa oli sen
uunista tulevan kakun tuoksu!!!
En ole yrittänyt edes kokeilla kaikettoman tiikerikakun valmistusta,
koska silloin tällöin kokeilemani kaikettomat kahvikakut eivat ole mielestäni tarpeeksi hyvin onnistuneet. Niistä on tahtonut tulla liian "tiiviitä" ja nuo kuivakakut ovat muutenkin jääneet vähän syrjään muiden mielenkiintoisempien leivonnaisten ja
uutuuskokeilujen myötä.
Googlasin nopeasti ohjetta kaikettomasta tiikerikakusta ja vihdoin löysin täältä mielenkiintoisen vegaanisen appelsiinitiikerikakkuohjeen, josta inspiroidun kokeilemaan "kaiketonta" versiota, kun kotona sattui olemaan käsittelemättömiä appelsiinejakin. Muuntelin sitä vain hiukan ja vaikka lopputuloksena oli aika pieni kakku, mutta mikä tärkeintä, se oli todella mehevä, hyvin koossa pysyvä ja niiiiin maukas!! Ja appelsiininkuori antaa uuden, mukavan lisäaromin perinteiselle kakulle.
Googlasin nopeasti ohjetta kaikettomasta tiikerikakusta ja vihdoin löysin täältä mielenkiintoisen vegaanisen appelsiinitiikerikakkuohjeen, josta inspiroidun kokeilemaan "kaiketonta" versiota, kun kotona sattui olemaan käsittelemättömiä appelsiinejakin. Muuntelin sitä vain hiukan ja vaikka lopputuloksena oli aika pieni kakku, mutta mikä tärkeintä, se oli todella mehevä, hyvin koossa pysyvä ja niiiiin maukas!! Ja appelsiininkuori antaa uuden, mukavan lisäaromin perinteiselle kakulle.
Appelsiinitiikerikakku (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
200 gr vegaanista kasvismargariinia
2 dl sokeria
1 raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori
1 rkl vaniljasokeria
(Alkuperäisessä ohjeessa vaihtoehtona: 0.25 tl vaniljajauhetta.)
ripaus suolaa (Alkuperäisessä ohjeessa: 1/4 tl)
3.5 dl gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr
riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta, josta
mittasin 3,5dl) tai sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: vehnäjauhoja.
8 gr leivinjauhetta, joka oli maustettu vanilja-aromilla (Alkuperäisessä ohjeessa: 2 tl leivinjauhetta)
1 rkl kasvismaitoa (vaaleaan osaan, ei alkuperäisessä ohjeessa)
0.5 dl carobjauhetta
(Alkuperäisessä ohjeessa: kaakaojauhetta)
2 rkl kasvismaitoa
(ruskaaan taikinaosaan) (Alkuperäisessä ohjeessa: vettä)
Valmistus:
Pese ja kuivaa appelsiini.
Raasta kuori.
Kuumenna uuni 175° C.
Vaahdota margariini ja sokeri
vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Vatkaa kunnolla, jotta vaahdosta tulee
vaalea ja kuohkea. Kaavi rasva kulhon reunoilta takaisin kulhoon ja lisää joukkoon jogurtti (tai
omenasose), raastettu appelsiinin kuori, vaniljasokeri (tai vanilja) sekä suola ja sekoita kevyesti.
Sekoita toisessa kulhossa
jauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi. Sekoita jauhoseosa margariinivaahtoon huolellisesti,
mutta kevyesti.
Siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon. Lisää joukkoon kasvismaito ja sen jälkeen carobjauhe siivilää apuna käyttäen. Sekoita tasaiseksi.
Lisää vaalean taikinaosaan 1 rkl kasvismaitoa ja sekoita
tasaiseksi.
Rasvaa ja jauhoita kakkuvuoka
sopivalla jauhoilla. Levitä puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Levitä ruskea taikina päälle ja levitä loput vaaleasta taikinasta carobtaikinan päälle. Piirrä tiikerinraidat pyöräyttämällä taikinan sisään painetulla haarukalla kakkuvuoan ympäri.
Paista uunin keskitasolla 175°C
n. 50-60 min. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä tai sen jälkeen, mikäli vaikuttaa, että sen pinta voisi palaa.
Anna kakun levätä vuoassaan ainakin reilu kymmenen minuuttia ennen sen
kumoamista. Anna vielä jäähtyä kunnolla kupu päälla.
"Appelsiinitiikerikakku" - maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan
|
Muuten, söin käytännössä yksin tämän kakun ihan parissa päivässä....se oli siis niin hyvää, että yksi pala ikääkuin pyysi toista peräänsä....kaloreista viis...mutta muuten piti ihan itseään hillitä... ;-D
Huom! Tein kakusta toisella kertaa version, johon lisäsin tekemääni vegemajoneesia 1 rkl:sen ruskeaan raitaosaan ja se mielestäni syventi "suklaista" makua, vaikka carobjauhe ei kaakaota lähellä ollekaan. Samoin olin vihdoin saanut yhden apteekin kautta ksantsaania tilattuna, joten gluteenittomassa jauhoseoksessa olevat 2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta vaihtui 1 1/2 tl ksantaanikumia. Ksantaanikumi teki ehkä kakusta aavistuksen verran kiinteämmän, mutta muuten maussa ei ollut eroa ensimmäiseen. Lisäsin myös vegemajoneesia pari rkl:sta brownies-taikinaan ja käytin samaa gluteenitonta jauhoseosta ksantaanikumilla ja nuo ainekset toimivat hyvin tässakin tapauksessa.
Tiikerikakku ja Brownies (reseptiin lisäatty vegemajoneesia ja ksantaania) - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti