Juhannuksena teki mieli jonkinlaisia maukkaita pyöryköitä, jotka olisivat mukavia
nuoremmallekin ruokakunnalle. Päädyimme broilerin
jauhelihasta valmistettuihin, mausteisiin, mutta kaikille ruokailijoille
sopiviin pyöryköihin. Tähän reseptiin on vaikea sanoa tarkkoja mittoja, koska teen kaikki
lihapullat aina silmä- ja varsinkin
"makumitalla" käyttäen niitä mausteita mitä käytössä
olevasta keittiöstä löytyy....,-). Esim. mökillä pyörykät ovat taatusti aina tosi yksinkertaisesti maustettuja! Annan lihapyörykkätaikinan
"maustua" ja paistan pienen koepullapyörykän ennen kuin aloitan
valmistamaan koko satsia. Näin tehdessä, makua voi viilata vielä viime hetkelläkin.
Variaatio 1 on "lihaisampi", johtuen siitä, että siinä ei ole mukana mitään ylimääräistä "suurusta" ja
yleensä teen kaikki lihapullat ilman mitään "lisäsuurusaineita".
Pyörykät pysyvät hyvin koossa ilmankin.
Variaatiossa 2, joka on maultaan hyvin samalainen, mutta koostumukseltaan
"tiiviimpi", käytin lisänä perunahiutaleita, kivennäisvettä ja
kasviskermaa ja se syntyi ihan vain avatun perunahiutalepussin
tyhjentämisinnosta ja kokeilun halusta...;-). Perunahiutaleiden sijaan voi toki
käyttää vaikka, vähän kuivahtanutta leipää, keitettyä perunaa
tai soijajauhoa, jos tykkää valmistaa enemmän tämän
tyyppisiä pyöryköitä.
Mausteiset broileripyörykät -Variaatio
1
Ainekset:
Ainekset:
400 g broilerin jauhelihaa
1 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
kuivattua oreganoa maun mukaan
kuivattua basilikaa maun mukaan
kuivattua meiramia/timjamia maun mukaan
kasvisöljyä, mielellään oliiviöljyä (maustesipuliseoksen kuullottamiseen sekä lihapullien pyöritykseen
ja paistamiseen)
1/2 sitruunan mehu
paprikajauhetta maun mukaan
sitruunapippuria maun mukaan
kuivattua rosmariinia maun mukaan
suolaa
Valmistus - Variaatio
1:
Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuori valkosipulinkynnet.
Laita pannu kuumenemaan keskilämmölle lisäten siihen vähän öljya. Lisää pannulle sipulisilppu, murskaa
joukkoon valkosipulinkynnet, sekä kuivattua oreganoa, basilikaa
ja meiramia makusi mukaan (n. 1-2 tl kutakin). Kuullota maustesipuliseos öljyssä
muutaman minuutin ajan ja kaada kulhoon jäähtymään.
Lisää kulhoon broilerin jauheliha ja sitruunan
mehu. Sekoita ainekset hyvin maustesipuliseoksen kanssa. Lisää makusi ja mieltymystesi
mukaan paprikajauhetta, sitruunapippuria, kuivattua rosmariinia ja suolaa.
Sekoita ja jätä maustumaan noin parisenkymmentä minuuttia. Tee taikinasta pieni koepyörykkä, paista se pannulla
ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
Pyöritä taikinasta öljyllä kostutetuilla käsillä pieniä pyöryköitä ja paista ne joko pannulla
tai uunissa 200°C n. 15 minuuttia.
Mausteiset broileripyörykät - Variaatio
2 (halutessasi myös soijaton)Ainekset:
reilu
250 gr. broilerin jauhelihaa
1 sipulia
kuivattua oreganoa maun mukaan
kuivattua basilikaa maun mukaan
kuivattua meiramia/timjamia maun mukaan
kasvisöljyä, mielellään oliiviöljyä (maustesipuliseoksen kuullottamiseen sekä lihapullien pyöritykseen
ja paistamiseen)
1 dl maidottomia perunahiutaleita
(käytin
Pohjolan Perunan Mummin Mielihyvä Perunahiutaleita)
1 dl kivennäisvettä
n. 1/2 tl inkiväärijauhetta tai 1/2-1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
n.1 tl paprikajauhetta
kuivattua rosmariinia maun mukaan
rouhittua mustapippuria tai sitruunapippuria maun mukaan
peproncinoa ripaus
1/2 dl
maustamatonta kasviskermaa tai -jogurttia (esim. soija-tai kaura...käytin soijakermaa)
suolaa maun mukaan
Valmistus - Variaatio 2:
Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Laita
pannu kuumenemaan keskilämmölle hellalle lisäten siihen vähän öljyä. Lisää pannulle sipulisilppu, murskaa
joukkoon valkosipulinkynnet, sekä kuivattua oreganoa, basilikaa
ja meiramia makusi mukaan (n. 1/2 -1tl kutakin). Jos käytät raastettua inkivääriä, lisää se nyt joukkoon. Kuullota
maustesipuliseos öljyssä muutaman minuutin ajan ja kaada kulhoon jäähtymään.
Lisää kulhoon broilerin jauheliha,
perunahiutaleet ja kivennäisvesi.
Sekoita ainekset hyvin maustesipuliseoksen kanssa. Lisää makusi ja mieltymystesi mukaan paprikajauhetta,
kuivattua rosmariinia, musta-tai sitruunapippuria, ripaus peproncinoa. Mikäli käytät
inkiväärijauhetta,
lisää se nyt joukkoon. Sekoita
mausteet hyvin muiden ainesten kanssa.
Lisää joukkoon maustamaton
kasviskerma tai -jogurtti, sekä vähän suolaa. Sekoita ja jätä maustumaan noin parisenkymmentä minuuttia. Mikäli taikina turpoamisvaiheen jälkeen vaikuttaa liian kiinteältä,
voit lisätä siihen vielä hieman kivennäisvettä. Tee taikinasta pieni koepyörykkä, paista se pannulla
ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
Pyöritä taikinasta öljyllä kostutetuilla käsillä pieniä pyöryköitä ja paista ne joko pannulla
tai uunissa 200°C n. 15 minuuttia.
Vinkki aperitiivitarjontaan: Keihästä boileripyörykkä coctailtikkuun ja laita sen seuraaksi
esim. kirsikkatomaatti (mikäli sopii ruokavalioon) tai vaikka
viinirypäleitä tai hedelmälohkoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti