Ostoslista

Hei kaikki lukijani, olen päättänyt aloittaa päivittyvän ruokatarvikelistan myynnissä olevista, käyttämistäni tai tuntemistani hyvistä täysin maidottomista, munattomista, suklaattomista, gluteenittomista ja pähkinättömistä tuotteista/ruokatarvikkeista, jotka ovat myös ilman mahdollisia "jäämiä" tai kontaminaatioriskejä.
Varsin usein ruokakaupassa asioidessani olen tilanteessa, että löydän kaupan hyllyltä tuotteen tai uutuuden, joka aineskoostumukseltaan voisikin sopia ruokavaliooni, mutta jonkun epäselvyyden tai "intuition" vaikutuksesta se saa jäädä kuitenkin hyllyyn odottamaan lopullista selvyyttä (eli vastausta ja vahvistusta tiedusteluuni valmistajalta) tuotteen 100% sopivuudesta.
Samoin monesti ns. "normaaliruokaa" syövät kertovat olevansa epätietoisia ruokakaupassa ostaessaan tuotteita allergiselle vieraalle, joten, ajattelin alkaa kokoamaan listaa, johon kerään ainakin yllämainitut tuotteet.
Pyrin laittaamaan listaan jo ennestään tuntemiani ja kokeilemiani Suomessa (ja Italiassa ja tai muualla ulkomailla) myynnissä olevia tuotteita. Listaani ei pidä ajatella "ehdottomasti oikeana/varmana", vaan viitteellisenä, yksinkertaisesti jo siitä syystä, että valmistajat voivat vaihtaa reseptiään tai tuotantolinjojaan ja ainesluettelo tai mahdolliset kontaminaatioriskit voivat sen myötä muuttua. Itse tarkastan kaupoissa jokainen kerta ainesluettelotjopa vuosia käyttämissäni tuotteissa ja yllätyksiä on löytynyt!  
Tämän listan tarkoitus on siis helpottaa tuotteiden etsintää ja antaa mahdollisesti uusia ideoita eli jos listalta löytyy tuote, joka "voisi sopia", voitte kaupassa käydessänne tarkistaa tuotteen lopullisen sopivuuden itsellenne. Yritän myös linkittää tuotteet tuottajan sivuille tuotteissa, joissa se on mahdollista.
Netissähän on jo olemassa erilaisia listoja ja erimenu:ssa jokainen voi etsiä itselleen sopivia tuotteita, mutta ajattelin kuitenkin koostaa pienimuotoista listaa jo "varmoiksi" tuntemistani tuotteista. Koska en asu Suomessa ja tuotteiden päivittymistä tapahtuu kaupoissa jatkuvasti, toivon, että te lukijat auttaisitte minua päivittämään listaa käytössänne olevilla ja hyväksi havaitsemillanne tuotteilla, jotka täyttävät seuraavat vaatimukset:
- MAIDOTON (Tuote ei sisällä maidon proteiinia tai mitään maidosta saatavaa/eristettyä ainesosaa kuten esim. kaseiini, kaseinaatit, laktoglobuliini/-albumini, herajauhe, maitojauhe.)
- MUNATON (Tuote ei sisällä kananmunan keltuaista/valkuaista tai kananmunasta eristettyä ainesta kuten esim. albumiini, munajauhe tai E 322 lesitiiniä  kananmunasta, E1105 lysotsyymi.)
- GLUTEENITON (Tuote on luontaisesti gluteeniton, tai jos tuote sisältää kauraa, se on erikseen mainittu.)
- PäHKINäTöN (Tuote ei sisällä minkäänlaisia pähkinöitä tai mantelia, lupiinia eikä pinjan- tai auringonkukan siemeniä, ei myöskään mahdollisia jäämiä! Jos tuote sisältää muita siemeniä, se on erikseen mainittu.)
- SUKLAATON (Tuote ei sisälla suklaata tai kaakaojauhetta.)
- Tuote ei sisällä jäämiä tai mahdollisia jäämiä tai kontaminaatioriskejä ed. mainituista allergeeneistä.
Lisäksi yritän mainita erikseen soija-allergikoita ajatellen, jos tuote on  soijaton eli  tuote ei sisällä soijaa tai siitä eristettyä ainesta kuten esim. E322 lesitiini soijasta, E426 soijapapuhemiselluloosa) tai jos tuote sisältää soijaa.

Voitte jättää tietoja tuotteista joko alla olevaan kommenttiboxiin tai meilata osoitteeseen; nikkasbar@gmail.com
WORK IN PROGRESS....BE PATIENT...;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti