About

Olen Annika, moniallerginen hyvän ruoan ystävä. Allergia, atopia ja astma ovat seuranneet elämääni ihan vauvaiästä lähtien ja allergiat ovat vuosien varrella vain lisääntyneet ja sitä myötä ruokavalioni "kaventunut". 
Varsinkin maito-ja kananmuna-allergiani ovat todella pahat ja anafylaktioriski korkea, joten esim. ulkona syöminen on lähes mahdotonta jo pelkästään mahdollisen kontaminaatiovaaran takia. Laukussani kulkeekin aina kaksi Fastjekt-piikkia "lisäturvaa" tuomassa. 
Kuitenkin käytännössä, rajoitetullakin dieetillä, voi kokata todella maukasta ruokaa, jos kokeilee rohkeasti uusia, sopivia ruoka-aineita, joita muuten ei ehkä olisi koskaan muuten kokeillutkaan. Toinen positiivinen pointti on, että kun ruoan valmistaa itse alusta asti, tietää ainakin tasan tarkkaan, mitä suuhunsa pistää. 
Keittiössäni ei käytetä mikroaaltouunia, vaan enemmin höyry- tai kiertoilmauunia...;-), ja jos voin valita, vihannekset &hedelmät ovat ennemmin "luomua" (bio) ja lähellä tuotettuja, kauden ruoka-aineksia. Vaikken vegaani olekaan, vegaanikeittiö inspiroi minua, koska sieltä löytyy monia mielenkiintoisia oivalluksia varsinkin maitotuotteiden & kananmunan korvaamiseen ja monipuoliseen tapaan kokata harvemminkin käytettyjä ruoka-aineita.

Sen lisäksi että, ohjeeni noudattavat täysin MAIDOTONta, KANANMUNATONta, GLUTEENITONta ja PÄHKINÄTöNTÄ linjaa, reseptini eivät myoskään sisällä seuraavia kiellettyjä  ruoka-aineita:
- NAUTA/HÄRKÄ/VASIKKA (sekä liha että maksa)
- KAAKAO & SUKLAA
- KAURA (oli kokeilussa vuosi sitten, mutta ei sopinut)
- MANTELI, PINOLI , LUPIINI JA MONET SIEMENET, KUTEN AURINGONKUKAN SIEMENT
- TYYPILLISET "MERENHERKUT": ÄYRIÄISET & HUMMERI & RAPU& KATKARAPU & OSTERI
- RAA'AT ELI KYPSENTÄMÄTTöMÄT JUUREKSET&KASVIKSET (PAITSI lehtisalaatti/jäävuorisalaatti, kaali, kesäkurpitsa ja kurkku, jotka käyvät ilman kypsennystä)
- SEURAAVAT TUOREET ELI KYPSENTÄMÄTTöMÄT MARJAT&HEDELMÄT: MANSIKKA JA METSÄMANSIKKA, OMENA, PÄÄRYNÄ, PERSIKKA, LUUMU, NEKTARIINI, APRIKOOSI, KIRSIKKA,VIIKUNA, GUAVA, MANGO, KIWI, LITCHI, KARAMBOLA, PAPAIJA, (keitettynä käytetään)
- TUOREET ELI KYPSENTÄMÄTTöMÄT YRTIT&MAUSTEET (paitsi pippurit); tuoreita kypsennettyjä ja kuivattuja käytetään
- MUSKOTTIPÄHKINÄ
- CURRY  (olen alkanut kokeilemaan pienenpieniä määriä kurkumaa, joka on yksi curryn mausteista)

Sallittuja ruoka-aineita ovat:
- KANAn ja  KALKKUNAn LIHA
- SIAN LIHA (kinkuista sopii RAAKAKYPSYTETTY PARMAN ja SAN DANIELE:n KINKKU ja muutamat keittokinkut, joiden tekoon ei ole käytetty maidon ainesosia)
- KALA (KYPSENNETTY)
- OLIIVI-, MAISSI-, RYPSI- JA AURINGONKUKKAöLJY      
- SOIJA
- RIISI, MAISSI, TATTARI, HIRSSI, QUINOA, AMARANTO
- TUORE LEHTISALAATTI/JÄÄVUORISALAATTI, PUNASIKURI ("Trevisana"), KAALI, KESÄKURPITSA JA KURKKU
- KIKHERNE ja LINSSIT & PAVUT (paitsi "fava"-papu)
- seuraavat KYPSENTÄMÄTTöMÄT, että KYPSENNETYT MARJAT&HEDELMÄT: MUSTIKKA, VADELMA, KARHUNVADELMA, PUOLUKKA, VIINIMARJAT, SITRUSHEDELMÄT, BANAANI, ANANAS, VIINIRYPÄLE, VESIMELONI, VERKKOMELONI, CHARENTAISMELONI 
- KUIVATUT LUUMUT; APRIKOOSIT, RUSINAT
- SEESAMINSIEMENET
- KYPSENNETYT  JUUREKSET&KASVIKSET (PAITSI tuore herne)

Vältän lisäksi seuraavia ruoka-aineita toistaiseksi:
 - TUORE TONNIKALA  (viime kuukausien aikana alkanut ärsyttämään)
- MUNAKOISO (Jos ei ole todella läpikypsä, näyttää ärsyttävän)
- KORIANTERI

Viime kuukausien aikana kokeiluasteelle päässeet "uudet" ruoka-aineet:
- SELLERI kypsennettynä (näyttää sopivan),
- FENKOLI kypsennettynä (näyttää sopivan),
- KURKUMA ihan pienissä määrissä
- AVOCADO toistaiseksi muutama kokeilu pieniä määriä
-KOOKOS (toistaiseksi kokeilematta)

Kaikki tuotteisiin liittyvä kerronta on yleensä omasta mielenkiinnostani lähtöisin tai  omassa kotikeittiön käytössä hyväksi havaittua..,;-). Mikäli kirjoitan jostain tietystä tuotteesta tai asiasta minulle ehdotetun yhteistyön takia, kerron sen aina kyseissä postauksessani.  
Palautetta ja kysymyksiä, samoin kuin mahdollisia yhteistyöehdotuksia, voi lähettää osoitteeseen nikkasbar[at]gmail.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti