Olen
Annika, moniallerginen hyvän ruoan ystävä. Allergia, atopia ja astma ovat
seuranneet elämääni ihan vauvaiästä
lähtien ja allergiat ovat vuosien varrella vain lisääntyneet ja sitä myötä
ruokavalioni "kaventunut".
Varsinkin
maito-ja kananmuna-allergiani ovat todella pahat ja anafylaktioriski
korkea, joten esim. ulkona syöminen on lähes mahdotonta jo pelkästään mahdollisen
kontaminaatiovaaran takia. Laukussani kulkeekin aina kaksi Fastjekt-piikkia "lisäturvaa"
tuomassa.
Kuitenkin käytännössä, rajoitetullakin dieetillä, voi kokata todella
maukasta ruokaa, jos kokeilee rohkeasti uusia, sopivia ruoka-aineita, joita
muuten ei ehkä olisi koskaan
muuten kokeillutkaan. Toinen positiivinen pointti on, että kun ruoan valmistaa
itse alusta asti, tietää ainakin
tasan tarkkaan, mitä suuhunsa pistää.
Keittiössäni ei käytetä mikroaaltouunia, vaan enemmin höyry- tai
kiertoilmauunia...;-), ja jos voin valita, vihannekset &hedelmät ovat ennemmin
"luomua" (bio) ja lähellä tuotettuja, kauden ruoka-aineksia. Vaikken
vegaani olekaan, vegaanikeittiö inspiroi minua, koska sieltä löytyy monia
mielenkiintoisia oivalluksia varsinkin maitotuotteiden & kananmunan
korvaamiseen ja monipuoliseen tapaan kokata harvemminkin käytettyjä ruoka-aineita.
Sen lisäksi että, ohjeeni noudattavat täysin MAIDOTONta,
KANANMUNATONta, GLUTEENITONta ja PÄHKINÄTöNTÄ linjaa, reseptini eivät myoskään sisällä seuraavia kiellettyjä ruoka-aineita:
- NAUTA/HÄRKÄ/VASIKKA (sekä liha että maksa)
- KAAKAO
& SUKLAA
- KAURA (oli kokeilussa vuosi sitten, mutta
ei sopinut)
- MANTELI,
PINOLI , LUPIINI JA MONET SIEMENET, KUTEN AURINGONKUKAN SIEMENT
- TYYPILLISET "MERENHERKUT": ÄYRIÄISET &
HUMMERI & RAPU& KATKARAPU & OSTERI
- RAA'AT ELI
KYPSENTÄMÄTTöMÄT JUUREKSET&KASVIKSET
(PAITSI lehtisalaatti/jäävuorisalaatti, kaali, kesäkurpitsa ja
kurkku,
jotka käyvät
ilman kypsennystä)
- SEURAAVAT TUOREET ELI KYPSENTÄMÄTTöMÄT MARJAT&HEDELMÄT:
MANSIKKA JA METSÄMANSIKKA, OMENA, PÄÄRYNÄ, PERSIKKA, LUUMU, NEKTARIINI, APRIKOOSI,
KIRSIKKA,VIIKUNA, GUAVA, MANGO, KIWI, LITCHI, KARAMBOLA, PAPAIJA, (keitettynä käytetään)
- TUOREET
ELI KYPSENTÄMÄTTöMÄT YRTIT&MAUSTEET
(paitsi pippurit); tuoreita kypsennettyjä ja kuivattuja käytetään
- MUSKOTTIPÄHKINÄ
- CURRY (olen
alkanut kokeilemaan pienenpieniä määriä kurkumaa, joka on yksi curryn
mausteista)
Sallittuja
ruoka-aineita ovat:
- KANAn ja KALKKUNAn LIHA
- SIAN LIHA (kinkuista sopii RAAKAKYPSYTETTY PARMAN ja
SAN DANIELE:n KINKKU ja muutamat keittokinkut, joiden tekoon ei ole käytetty
maidon ainesosia)
- KALA (KYPSENNETTY)
- OLIIVI-, MAISSI-, RYPSI- JA AURINGONKUKKAöLJY
- SOIJA
- RIISI, MAISSI, TATTARI, HIRSSI, QUINOA, AMARANTO
- TUORE LEHTISALAATTI/JÄÄVUORISALAATTI, PUNASIKURI
("Trevisana"), KAALI, KESÄKURPITSA JA KURKKU
- KIKHERNE ja LINSSIT & PAVUT (paitsi
"fava"-papu)
- seuraavat KYPSENTÄMÄTTöMÄT, että KYPSENNETYT MARJAT&HEDELMÄT: MUSTIKKA,
VADELMA, KARHUNVADELMA, PUOLUKKA, VIINIMARJAT, SITRUSHEDELMÄT,
BANAANI, ANANAS, VIINIRYPÄLE, VESIMELONI, VERKKOMELONI, CHARENTAISMELONI
- KUIVATUT LUUMUT; APRIKOOSIT, RUSINAT
- SEESAMINSIEMENET
- KYPSENNETYT
JUUREKSET&KASVIKSET (PAITSI tuore
herne)
Vältän lisäksi
seuraavia ruoka-aineita
toistaiseksi:
- TUORE TONNIKALA (viime kuukausien
aikana alkanut ärsyttämään)
- MUNAKOISO (Jos ei ole todella läpikypsä, näyttää
ärsyttävän)
-
KORIANTERI
Viime kuukausien aikana kokeiluasteelle päässeet "uudet" ruoka-aineet:
- SELLERI
kypsennettynä (näyttää
sopivan),
- FENKOLI
kypsennettynä (näyttää
sopivan),
- KURKUMA
ihan pienissä määrissä
- AVOCADO toistaiseksi muutama kokeilu
pieniä määriä
-KOOKOS
(toistaiseksi
kokeilematta)
Kaikki tuotteisiin liittyvä kerronta on yleensä omasta mielenkiinnostani lähtöisin tai omassa kotikeittiön käytössä hyväksi havaittua..,;-). Mikäli kirjoitan jostain tietystä tuotteesta tai asiasta minulle ehdotetun yhteistyön takia, kerron sen aina kyseissä postauksessani.
Palautetta ja kysymyksiä, samoin kuin mahdollisia yhteistyöehdotuksia, voi lähettää osoitteeseen nikkasbar[at]gmail.com.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti