perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kotitekoista jäätelöä reilussa parissa tunnissa ilman lisäaineita ja....ilman jäätelökonetta!

Oli pakko näpytellä heti koneelle tämä viimeöinen kokeiluni.....luit oikein, viime yönä ei oikein tullut unta silmään ja kun kerrostalossamme viikko sitten päälle laitettu "viilennyssysteemi" ei vieläkään toimi kuten pitäisi, alkoi mieli tehdä jotain todella raikasta!!!! Jäätelöä! Jotain ihanan raikasta, hedelmäistä makua....lehahtaneen atopian takia suonissa jylläävän kortisonin ansiosta ihan liian pirteänä, päätin tarttua tuumasta toimeen; "Onhan minulla jäätelökone...puoli tuntia ja olen ihanan herkkupalan edessä", ajattelin.....mutta ei se ihan niin mennytkään! Joka tapauksessa, tärkeintä on tulos ja kello 02:30 kädessäni oli yöllistä herkkuhetkeä varten ihana, raikas, vienosti kanelinarominen päärynäjäätelö.......kyllä kannatti valvoa...;-D
Mutta miten tämä jäätelöannokseni sitten syntyikään? Enko puhunut puolesta tunnista ja valmiista jäätelöstä?
Keittiössä huomasin, että jäätelökoneen jäähdytysastia ei ollutkaan pakastimessa (nyt on!), joten idea "jäätelöä puolessa tunnissa" haihtui saman tien. Hedelmäpuolellakin odotti toinen yllätys, sillä jäljellä oli vain noita (iänikuisia) päärynöitä, jotka olivat taas "juoksuun lähdössä".....eli käydäänpä sitten sitten päärynäjäätelön tekoa. Keitin siis niistä soseen (jos voit syödä hedelmät tuoreina, käytä ne sellaisenaan, maku on paljon syvempi!) pienessä määrässä greippimehua (ainoa tuoremehu tarjolla). Lisäsin soseen joukkoon vanilja-aromia ja kanelia. Kuumensin kattilassa maidon&kerman niin, että sokeri suli joukkoon. Tämä vaihe ei olisi ollut välttämätontä ja olen monesti laittanut kaikki aineet suoraan sellaisenaan tehosekoittimen kautta jäätelökoneeseen, enka ole koskaan valmiissa jäätelössä sokerin "raemaisuutta" tuntenut, mutta ajattelin nyt kokeilla, tulisiko kuumentamalla parempi. Sitten valmis, tehosekoitettu massa kannelliseen muoviastiaan ja kello hälyttämään puolen tunnin välein sekoittamistoimenpiteeseen ja lopun te jo tuosta edeltä jo luittekin...;-)

Päärynäkasvisjäätelö ilman jäätelökonetta (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi soijaton)
Ainekset  - 3 pientä n. 1 1/2 dl:n kipollista tai 4,5 dl valmista jäätelöä. Tuplaa määrät, jos annos tuntuu liian pieneltä:
2 kypsää päärynää (käytin Williams-lajiketta)
20 gr sokeria  (n. vajaa 2 rkl)
hiukan tuoremehua + vettä (vain päärynäsoseen tekoon)
1/2-1 tl vaniljaa tai vaniljasokeria  (käytin Rapunzelin Vaniglia Bourbon-jauhetta. Katso kuva alla)
kanelia maun mukaan
100 gr (n. reilu 1 dl)  kasvismaitoa esim. kookos-kaura-manteli-soija-riisi (käytin soijamaitoa)
100 gr (n. reilu 1 dl)  kasviskermaa  esim kookos-kaura-soija-riisi (käytin soijakermaa)
60 gr sokeria (n. vajaa 1 dl). ( Jos et tykkää kovin makeasta, voit laittaa 40-50 gr.)



Valmistus:
Kuori päärynät ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.  
Jos voit syödä päärynät (tai mahdollisesti käyttämäsi muun hedelmän) tuoreena, pilko ja soseuta ne sellaisenaan eli tarvitset 2 kypsää päärynää + 20 gr hienoa sokeria. Lisää joukkon vaniljaa & kanelia maun mukaan.
Jos et voi syödä päärynöitä tuoreena, laita pieneen kattilaan pohjalle hieman tuoremehua ja vettä (n. reilu puoli desiä), sokeri (20 gr) ja päärynäkuutiot ja keitä hiljaisella tulella, kunnes kuutiot ovat pehmenneet. Soseuta haarukalla tai tehosekoittimella ja lisää maun mukaan vanilja(sokeria) ja kanelia. Anna soseen jäähtyä vaikka jääkaapissa.
Kuumenna kattilassa pienellä lämmöllä kasvismaito ja -kerma seka jäljellä oleva sokeri (60 gr). Sekoita kunnes sokeri on liuennut nesteeseen ja sammuta. Anna hieman jäähtyä.
Sekoita kasvismaitokermaseos yhdessä päärynäsoseen kanssa tehosekoittimella tasaiseksi. Maista. Lisää tarvittaessa kanelia tai vanilja(sokeria).

Kaada seos pakastimen kestävään astiaan ja sulje se kannella. Sekoita massaa, aina puolen tunnin väliajoin  kaapien seosta huolellisesti reunoja myöten. Toista ainakin 3 kertaa. Jos sekoitit aineet suoraan ilman kuumennusprosessia, jäätelö on todennäköisesti kiinteynyt tarpeeksi kolmannen sekoituskerran jälkeen. Mikäli kuumensit ainekset, seos on alussa lämpimämpi ja jäätelön tekoon vaaditaan ainakin  4 sekoituskertaa aina puolen tunnin välein.

Halutessasi voit siirtää toisen sekoituskerran jälkeen massan pienempiin annoskippoihin (käytin kolmea 1 1/2 dl:n kokoista kippoa), joten kun jäätelö on valmista, se on jo suoraan kipoissa.
Täytyy sanoa, etten huomannut lopputuloksen maussa mitään eroa kuumennettujen ja suoraan kylmien ainesten käytössä. Kuumennus takaa kuitenkin sen, että jäätelössä ei varmasti ole "paakkuja" ja jos haluat mahdollisesti käyttämiesi mausteiden aromin tulevan esiin selvemmin (esim. tässä kanelin ja vaniljan olisi voinut jo lisätä nesteen joukkoon), niin kuumennus edistää sitä.

Samalla idealla voit valmistaa helposti jäätelöä myös muista hedelmistä tai marjoista.  Ainut haittapuoli tässä kotoisessa jäätelössä on se, etta kun se ei sisällä yhtään "stabilisointiaineita", se sulaa aika nopeasti......ainakin täällä näissä yli +35 °C:n helteissä!!!!  


Päärynäjäätelö  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, (soijaton)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti