torstai 19. helmikuuta 2015

Valencialainen Paella "riisuttuna" variaationa Nikka's Bar:in tapaan

Paellan alkuperä on Valenciassa, jossa se syntyi alunperin köyhien maaseudulla ja riisipelloilla työskentelevien talonpoikien ruokana, johon koottin se mitä sattui olemaan käytettävissä ruokaa valmistettaessa: Riisiä, kanin lihaa, sahramia, vihreitä papuja, tomaatteja tai muita kasviksia ja jopa etanoita, mikäli niitä sattui löytymään. Sittemmin tämä kansan suosikkiruoka alkoi levitä muualle Espanjaan ja turistivirtojen myötä kaikkialle maailmaan ja siitä on tarjolla erilaisia variaatioita mm. "paella marisco", jossa käytetään lihan sijasta meren eläviä. Sana "Paella" tulee latinan "patella"-sanasta ja joka tarkoittaa pannua. Paellapannu on perinteisesti laakea ja matala rautapannu, jossa on kaksi kahvaa pannun molemmin puolin. Aluksi paellaa kutsuttiinkin nimella "arròs a la paella" eli "riisiä pannulla", mutta ajan kuluessa tuli tavaksi kutusa itse ruokaa "paella":ksi, kun taas pannua, jossa se valmistetaan kutsutaan "paellera":ksi.
Siitä lähtien kun olen paellaa ensimmäisen kerran maistanut, se on kuulunut suosikkiruokiini ja valmistankin sitä aika usein, varsinkin kesällä. Teen aina isomman määrän toivoen, että ruokaa jää yli, sillä se on seuraavana päivänäkin myökylmänä!) todella herkullinen ruokalaji! Espanjalaiset ovat tarkkoja paella:n valmistustavasta ja kun aikoinani kehuin yhdelle espanjalaiselle työkaverille osaavani tehdä paellaa, hän "kuulusteli" tarkkaan, miten sen teen ja minkälaista pannua käytän...onneksi lopuksi sain "synninpäästön" siitä, että valmistustapani on "oikeanlainen". Viime vuosien aikana olen joutunut hieman "riisumaan" alunperin tekemääni paellaa, saadakseni siitä sellaisen, että se kävisi kaikille perheeni jäsenille, mutta myös yksinkertaisempana versiona rakkaudella ja "hartaasti valmistettu" paella on aina maukas!
Olen valmistanut kasvissyöjäystävilleni vegaaniversiota ihan yksinkertaisesti korvaamaalla lihan tofukuutioilla, jonka olen paistanut pinnaltaan rapeiksi valkosipulilla aromatisoidussa oliiviöljyssä pannulla, suolannut&maustanut ja lisännyt paella:an ihan kypsennyksen loppuvaiheeessa.

Paella valencialaiseen tapaan (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset:
n. 1  1/2-2 1/2  lt (riippuen riisin määrästä) liha-, kana- tai kasvislientä (joko itse tehtyä tai valmiina myytäviä)  tai vaihtoehtoisesti kuumaa vettä
1-2  valkosipulin kynttä (yleensä 2, meillä nyt 1)
1/2- 1 sipulia (kelta-tai salottisipuli) (yleensä 1, meillä nyt 1/2)
hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä n. 6-8 rkl
paellariisiä tai esim. Arborio tai Originario riisiä, n. 100gr per hlö
2-3 kypsää keskikokoista tomaattia + kuumaa vettä tomaattien "ryöppäämiseen"
1/2-1 punainen paprika (meillä ei muut syö paprikaa, joten huijaan "paprika-aromilla" *)
vihreitä papuja tai muita haluamasi kasviksia tai vaikka jo valmiita isoja valkoisia espanjalaisia papuja  (meillä ei laiteta edes näitä)
300-500 gr lihaa syöjien määrän mukaan paloiteltuna tai molempia (käytän kanaa/broileria paloiteltuna, yleensä nopeasti kypsyvää rintaa tai possua)
0.125-0.25 gr eli 1-2 annospussia sahramia syöjien määrän mukaan (1 pussi  riittää  4:lle syöjälle)
n. 5 tippaa tabaskoa
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan
n. puolikas sitruunanmehu puristettuna
sitruunalohkoja

Valmistus:
Valmista liemi haluamistasi lihasta/ kasviksista tai laita tai jo valmis liemi kuumuumaan  tai vesi kiehumaan.  Laita valmiin nesteen lämpö minimille.
Pilko sipuli ja valkosipuli (voit vaihtoehtoisesti pusertaa valkosipulin puristimella) pieneksi, hienoksi silpuksi ja kuullota se pienessä öljymäärässä (n 2 rkl) miedolla lämmöllä, niin ettei se ollenkaan ruskistu, vaan pysyy kauniin läpinäkyvänä.  Laita kuullotetut sipulit sivuun odottamaan.
Ryöppää tomaatit kuumassa vedessa vähän aikaa niin, että voit poistaa niistä kuoren helposti. Poista kuori, halkaise ja pilko tomaatit pieneksi paloiksi. Poista kokonaan mahdolliset valkoiset ja kovat osat. Laita paloittellut tomaatit sivuun odottamaan.
Puhdista paprika ja leikkaa n. 1 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Puolita pitkät palat. Lisää samaan pannuun n. 3 rkl öljyä, nosta lieden lämpöä ja kypsytä paprikasuikaleita kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan, samalla käännellen niin, ettivät suikaleet kuitenkaan kärähdä. Siirrä hieman pehmentyneet suikaleet pannulta sivuun odottamaan.
Lisää samalle pannulle (Huom!" pannua ei puhdisteta välillä, missään vaiheessa!) pari rkl öljyä ja ruskista valitsemasi liha pannulla niin ,että se saa kauniin värin ympärilleen. Lisää hieman suolaa ja pippuria ja siirrä lihapalat liemeen lisäkypsymään ja odottamaan, niin ne pysyvät pehmeinä.
Lisää nyt liha-aromia sisältävälle pannulle alussa kuullottamasi sipuli&valkosipuli ja tomaattikuutiot, sekä paprikasuikaleet (*)Huom.! Jos et voi syödä paprikaa tai et pidä sen mausta, voit lisätä paprikasuikaleet käyttämäsi liemen joukkoon, nän liemi saa suikaleista aromia, joka ei kuitenkaan häiritse paprikaa välttäviä.). Sekoita hyvin ja anna hautua pari minuuttia pannulla matalalla lämpöllä. Mikäli haluat käyttää muita kasviksia (esim. kuten vihreitä papuja), voit lisätä ne nyt joukkoon, tarvittaessa paloiteltuna.
Mikäli käytät isoja lihapaloja, esim. boilerin/kanan koipia, lisää isot ja pitempää kypsennystä vaativat lihapalat mukaan liemestä pannulle tässä vaiheessa. Mikäli käytät pieniä lihapaloja esim. paloiteltuja rintapaloja, lisää ne paella:n joukkoon liemestä vasta kypsennyksen puolivälissä °).
Lisää joukkoon riisi syöjien määrän mukaan, sekoita hyvin pannulla olevien ainesten kanssa. Lisää joukkoon lientä niin paljon, että pannulla muiden ainesten kanssa tasaiseksi sekoitettu riisi jää kokonaan liemen alle. (Huom. riisin ja liemen suhden kypsymisessä on suunnilleen 1:3 eli 100 gr:aa riisiä tarvitaan 300 gr lientä.)
Liota sahrami liemikauhallisen joukkoon ja lisää seoksen joukkoon, sekoittaen sen tasaisesti kaikkialle.
Lisää 5 tippaa tabascoa seoksen joukkoon ja sekoita riisikasvisseos kauttaaltaan tasaiseksi pannulla ja tarkista, että liemi peittää riisin tasaisesti kaikkialta.
Nosta hieman lämpöä, niin että liemi alkaa poreilla ja anna kypsyä reilun 5 min. ajan. Käännä sitten lämpöä pienemmälle ja jatka kypsentämistä n. 10-12 minuuttia. Elä peitä pannua ja anna riisin kypsyä pannulla rauhassa, siihen koskematta!
°) Lisää pienet lihat esim. paloitellut rintapalat paella:n joukkoon kypsennyksen puolivälissä ja tarkista sekä nestemäärä, että liemen maku. Lisää pari tippaa tabaskoa tarvittaessa tai suolaa, mikäli liemi tuntuu liian vähäsuolaiselta (riippuu sekä käytetystä liemestä ja lihoista).

Jos olet laittanut alussa lientä tarpeeksi, riisin pitäisi kypsyä rauhassa ilman ongelmia. Mikäli jostain syystä riisi näyttää jäävän ilman nestettä liian aikaisin, lisää lientä tasaisesti kauttaaltaan ja anna kypsymisen jatkua rauhassa. (Kun paella on kypsä, tekemallä kolon riisin keskelle, nestettä ei pitäisi enää näkyä.)
Pari minuutti ennen paellan valmistusta, sammuta liesi ja anna paellan hautua pari minuuttia. Lisää joukkoon puolikkaan sitrunaan mehu, pyöräytä päälle vähän ruohittua mustapippuria ja  koristele paella sitruunan lohkoilla. (Jokainen syöjä voi puristaa lohkostä annokseensa hieman sitruunamehua, joka antaa kivaa hapokkuutta ruokaan.)

Paellaa valencialaiseen tapaan - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton (halutessasi vegan)


Kasvissyöjä/Veganversio: samat ainekset & valmistusohjeet, paitsi liha korvataan tofulla, joka paloitellaa kuutioiksi ja sen jälkeen paistetaan valkosipulilla aromatisoidussa oliiviöljyssä pannulla pinnaltaan rapeaksi. Lisää suolaa, pippuria, paprikajauhetta tai muita mieleisiäsi mausteita ja lisää tofukuutioit paella:n joukkoon ihan kypsennyksen loppuvaiheeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti