perjantai 28. maaliskuuta 2014

Nikan Nopeat: Meriahvenen fileitä suolassa kypsennettynä ( eli "Filetti di branzino al sale") ja tietysti maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton ja tositerveellinen!!!

Vaikka viikolla tulee syötyä kalaa useampaankin otteeseen, ei niistä ole vielä tullut yhtään postausta (paitsi savulohikermapasta) tehtyä, joten päätin nyt koostaa perjantain päätteeksi pari nopeaa kalareseptiä, jos vaikka innostuisitte viikonloppuna kokeilemaan?
Ensimmäinen tosinopea ja helppo tapa, joka takaa todella mehevän lopputuloksen "kömpelöllekin kokille"on kypsentää meriahvenen tai kulta-ahvenen fileitä pannulla suolan päällä! Jos kalatiskiltä ei löydy näitä kaloja, suomalainen siika sopii erittäin hyvin tähän ruokaan! Suomessa käydessäni olen valmistanut samalla tavalla siikafileitä ja tulos on ollut aina todella mehevä
Italiassa "Branzino al sale" (branzino=meriahven) tai "Orata al sale" (orata=kulta-ahven), on erittäin tunnettu kalaruoka jossa koko kala kypsennetään uunissa suolakuoren sisällä. Suolassa kypsentäminen on yksi vanhimmista ja terveellisimmistä ruoanlaittomenetelmistä ja kalan liha kypsyy kuoren sisällä säilyttäen maun, keveyden ja pehmeyden.

Huom! Kananmuna-allergiset, ravintoloissa suolakuori sisältää yleensä myös kanamunan valkuaisia, jotka vatkataan vaahdoksi ja yhdistetään suolaan, jotta aikaansaadaaan näyttävämpi&kovempi kuori kalan päälle, sillä suolakuori aukaistaan ja kala ruodotetaan ennen tarjoilua asiakkaiden edessä pöydässä
Olen laittanut kotona monesti kokonaista meriahventa em. tavalla, mutta en kauheasti tykkää siitä puhdistamisvaiheesta...mutta tässä teille "laiskan kokin" oikotie yhtä mehevään kalaan! Ja kalan valmistus ei voi tämän terveellisemmaksi tulla, sillä fileet kypsyvät suolan päällä, ilman mitään muuta ainesta!


"Meriahvenen fileet suolassa" (Filetti di Branzino al sale)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Ainekset (2:lle hengelle):
4 meriahvenen tai kulta-ahvenen tai muun valkolihaisen kalan filettä nahan kanssa. Huom! tärkeää on, että fileissä on vielä nahka toisella puolella kiinni!)
karkeaa suolaa
puristettua sitruunan mehua
tuoretta persiljaa
oliiviöljyä
Valmistus:  Levitä kunnon kerros (ainakin n. pari cm:ä) karkeaa suolaa teflonpinnoitteisen laakean pannun pohjalle. Laita lämpö päälle ja odota muutama minuutti suolan lämpenemistä. (Sen tunnistaa paitsi kokeilemalla kädellä suolan pintaa, myös kuuman suolan poksahtelevasta äänestä.)
Lisää kalafileet vierekkäin pannulle nahka suolaa vasten ja peitä kannella. Laske lämpoä hieman alemmas ja anna kalan kypsyä noin 8-9 minuuttia. Huom! Suolakerroksen pitää olla niin paksu, että kala on kosketuksessa vain suolaan, eikä pannun pohjaan.



Tarkista kypsyys; kun kalan liha on valkoinen ja irtoaa helposti nahasta, se on kypsä. Siirrä fileet lautaselle nahka ylöspain ja ota nahka irti (se lähtee todesti helpolla esim. haarukalla "rullaamalla"). 


Siirrä kalanfileet tarjoilulautaselle ja lisää vain hiukan laadukasta oliiviöljyä ja puristettua sitruunanamehua sekä halutessasi tuoretta persiljasilppua päälle ja nauti! Niin simppeliä, mutta niin mahtavan maukasta! Voit tarjoilla lisäkkeena vaikka höyrtettyjä kauden kasviksia.

Meriahvenen fileet suolassa ("Filetti di Branzino al sale") - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton
Kokonainen meriahven suolakuoren alla
Kuvan lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti