perjantai 28. maaliskuuta 2014

Nikan Nopeat: "Merianturia myllärin vaimon tapaan" (eli "La sogliola alla mugnaia") Toinen herkullinen maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton kalaruoka!

Toinen nopea kalaresepti, nimeltään "Merianturia myllärin vaimon tapaan"  (tai "a la meuniere" ranskaksi) on klassinen ja todella helppo resepti. Määritelmä "alla mugnaia" eli myllärin vaimon tapaan (mugnaio=mylläri) viittaa valmistusmenetelmään, jossa valkolihainen kala (esim. meriantura, meriahven, siika, taimen, kummeliturska jne.) kastellaan ensin maidossa ja leivitetään jauhoissa ja sen jälkeen paistetaan öljyssä/voissa kullaruskeaksi. Tämän jälkeen niiden kalasta otetaan ruodot pois ja fileiden päälle  puristetaan sitruunanamehua ja halutessa tuoretta, silputtua persiljaa.

Ohje on paitsi helppo, myös nopea (8-10min. riippuen kalan koosta) ja kalan liha pysyy herkullisen mehevänä rapean kuoren sisällä. Yleensä tämä annos valmistetaan nimenomaan merianturasta (joita myydään supermarketn kalaosastolla jo valmiiksi "nyljittynä" eli nahka poistetuna).



"Sogliola alla mugnaia" (Merianturia myllärin vaimon tapaan )
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset (2:lle hengelle):
2 merianturaa ilman nahkaa
polentajauhoja leivitykseen
suolaa
pippuria
kuivattuja yrtteja esim. timjamia, persiljaa
puristettua sitruunan mehua
tuoretta persiljaa
oliiviöljyä paistamiseen

Valmistus: 
Sekoita panerointiaines lautasella. (Ohje peruspanerointiseokseen löytyy täältä.)
Leivitä kalat yksitellen panerointiseoksessa molemmin puolin (kahteen kertaan). Auta panerointia kiinnittymään paremmin painelemalla kalaa seokseen haarukalla.  


Laita laakea pannu kuumenemaan ja lisää siihen oliiviöljyä reilulla kädellä (kalojen pitää lähes  "uida" öljyssä). 
Lisää kalat, kun öljy on tarpeeksi kuumunut (eli kalat alkavat "tirisemään" pannulla). Laske hieman lieden lämpöä, ettei öljyn lämpötila nouse liikaa ja polta kaloja. 
Kun 4-5 min. (riippuu kalojen koosta)on kulunut käännä kalat varovasti ja paista sama aika toiselta puolelta. Nosta paistetut kalat valumaan hetkeksi talouspaperin päälle. 


Kalat on ruodittava ennen syöntiä ja se tapahtuu helposti poistamalla noin 0.5 cm:n paksuisen nauhan kalan koko pituudelta molemmin puolin, sillä merianturan ruodot ovat ohuita ja helposti irtoavia. Italiassa sitä tarjotaankin monesti pienille lapsille ensimmäisen kalaruokana johtuen sen miedosta, miellyttävästä mausta ja helposti poistettavien ruotojen takia. 

Leikkaa pois pää ja pyrstö. Tämän jälkeen voit viiltää kalan keskeltä halki kahteen osaan ja laittaa tarjoilulaustaselle ruodon molemmin puolin olevat palat. Poista keskiruoto ja siirrä myös alapuolella olevat palat lautaselle. Purista sitruunan mehua  ja halutessasi persiljasilppua päälle ja nauti! Yksinkertaista ja maukasta!
"Sogliola alla mugnaia" (Merianturia myllärin vaimon tapaan) - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätö
Meriantura

Kuvan lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti