tiistai 25. maaliskuuta 2014

Elämää allergioiden kanssa....Siitepölykausi ja siedätyshoidot

Täällä oli kevät myöhässä..."Onneksi", ajattelin muutama viikko sitten, sitä saa kuitenkin aivastella aivan tarpeeksi! Ja juuri kun ehdin aloittaa helmikuun lopussa tämän kevään siedätyshoidon heinäkasvien (Graminaceae) siitepölyille, lämpömittari heilahti muutamaksi päiväksi yli 20°C ja kaikki puut alkoivat myös kukkia!!



Olen aina pitänyt siitepölyallergioitani kaikkein "vähimpänä vaivana", koska muut allergiani, astma ja atooppinen ihottuma ovat varsin "työläitä" ja vaivaavat ympäri vuoden, joten siitepölyt ovat aina vähän menneet "siinä sivussa" pahentaen entisestään jo olemassa olevia oireita. Olen aina kiertänyt kaukaa niityt, heinäladot&tallit yms, paikat, jossa heinäpölyä on runsaasti ilmassa, varsinkin 90-luvun alussa au-pairina ollessani sattuneen pahan reaktion jälkeen.....kävin nimittäin hetken ajan lasten kanssa naapuriperheen tallissa kaninpoikasia ihastelemassa ja tallista ulos tullessani en kohta hengittänyt juuri ollenkaan. Hoipertelin pihalle heikon pihisevästi hengittäen ja sillä kertaa oli suojelusenkeli mukana, nimittäin perheen äiti, joka oli lääkäri, sattui olemaan pihalla työhön lähdössä ja pelasti tilanteen nappaamalla nopeasti lääkärilaukustaan ruiskun ja pistämällä kortisonia suoraan suoneen.....muuten olisi voinut käydä tosi pahasti, olimmehan keskellä maaseutua ja vielä ei eletty kännyköiden aikaa...
En tiedä johtuuko runsas oireilu tuosta siedäyshoidosta vai yht'äkkisestä kevään tulosta, tai ehkä molempien yhteisvaikutuksesta, mutta täytyy kyllä sanoa, että tänä vuonna siitepölykausi on lähtenyt käyntiin aika vaikeasti ja sitä ei tietenkään auta Milanon korkeat saastepitoisuudet. Nuo "polveri sottili" eli pienhiukkaset ovat väliin niin huippulukemissa, että niiden laskemiseksi tehdään "sunnuntai jalan"-kamppanjoita eli käytännössä autolla ajokieltoja...,-)
Vielä kaksi vuotta sitten en voinut aloittaa minkäänlaisia siedätyshoitoja,  mutta kun vehnärasti oli vihdoin laskenut alas, allergologini päätti aloittaa siedätyshoidon heinäkasveja vastaan eli syön nyt toista kauttani (yleensä maaliskuusta kesäkuuhun) Grazax-nimistä, heinän (timotei) siitepölystä valmistettua allergeeni-uutetta toivoen, että sietokyky heinän siitepölyjä vastaan kasvaisi muutaman vuoden sisään ja astma&nenä-silmä-nieluoireet helpottuisivat.
Viime viikkojen aikana olo on todella ollut kuin "kroonisessa flunssassa"; herää aamulla ärsytyksen ja lievään turvotuksen tunteeseen nielussa ja limakalvot pullollaan, illalla otetusta "Zyrtec":istä ei tunne olevan mitään iloa! Silmät vuotavat aamusta alkaen, "Ketofil"-tippoja pistelen useampaan otteeseen päivässä ja illalla yritän vielä viimeiseksi "Vistotears"-geelillä kostetuttaa niin kuivia silmiäni, mutta tuntuu olevan sekin turhaa hommaa, koska päivän mittaan, varsinkin ulkona liikkuessani, kulutan nenäliinapakkauksia yksi toisensa perään yhtäjaksoisesti valuvien kyynelvirtojen että nenäni pyyhkimiseen. Välillä kitalaki kutisee aivan kamalasti ja jos yleensä aivastan keskimäärin tusinan aivastusta peräkanaa, nyt niitä tulee lähes tuplattuina sarjoina varsinkin aamulla tabletin ottamisen (kielen alle laitettava kylmäkuivattu tabletti) jälkeen...8-o.
Viime viikolla astmakin paheni oikein kunnolla, ulkona kävellessä piti turvautua useampaan otteeseen "Ventoline":en, kun putket tuntuivan menevän tuon tuostakin tukkoon. Mietin jo, pitääko lähteä päiväsairaalaan "tehokkaampiin" hoitoihin, mutta onneksi vielä "tehostetulla" kotihoidolla päästiin eteenpäin.
Onni on, että täällä ei kasva koivuja & leppiä Suomen lukemissa....ainakin, niille oireiluista selvitään vähemmällä, enemmin yksi koivu/leppä siellä täällä, kuin kokonaiset metsät niitä täynnä...;-). Nyt odotan, että ilmat vähän tasaantuisivat, niin voisi mennä meren rannalle "luonnollista tehohoitoa" saamaan, ainakin astmaoireisiin mulla auttaa aivan tajuttomasti....käytännössä meri-ilmassa oireet häviävät! 

Minkälaisia kokemuksia teillä on siitepölyallergoista tai siedätyshoidoista? Mitä hoitoja tai kotikeinoja käytätte oireiden helpottamiseksi?


Keväistä puiden kukkimista Milanossa

2 kommenttia:

  1. Siitepölyaika on kyllä viheliäinen. Pelonsekaisin tuntein lueskelin tätä, kun vanhimmaisellani ovat juurikin nuo pölyt niitä pahimpia vihamiehiä. Täällä kotosuomessakin leijailee sillä volyymilla, että tämä päivä meni minulla ja Esikolla silmät turvoksissa lääkkeistä huolimatta. Siihen päälle pientä flunssan jälkihöyryä niin avot. Vaikempi kuin viime vuosi. Saapas nähdä mihin Esikolla nuo pölyvaivat kehittyvät. Nyt kun on ollut ongelmia jo koirakodeista tulleiden leikkikavereidenkin kanssa. :(
    Kiinnitin myös huomitota, kun mainitsit suun kutinasta. Olen näet tässä viime päivinä tuntenut ikäänkuin kirvelyä kielessä. Voikohan johtua siitepölyallergiasta? Oletko koskaan kokenut moista?
    Helpostusvinkkejä ei ole valitettavasti jakoon. Onneksi siitepölykausi on kausi eikä jatkuva tila. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla valitettavasti on mennyt ian myota pahenevaan pain, mutta ehka tuon siedatyksen myota muutaman vuoden sisaan vahan helpottuu. Toisaalta tana paivana lasten allergiat huomataan tosiaikaisin ja hoidetaan paremmin kuin "hamassa menneisyydessa"...;-) ja suurimmalla osalla oireet haviavat tai helpottuvat ian myota. Toivon nain teidan Esikollekin! Oletteko kokeilleet Avamys-nensuihketta? Auttaa hyvin nena ja myos silmaoireisiin..en muista ikarajaa sen kaytossa, mutta voisi ainakin sua helpottaa! Valitettavasti allergiat voi olla niin yllatyksellisiakin ja valiin varsinaista salapoliisin hommaa.....mullakin koira-allergia tuli melkein yhdessa yossa ja RAST naytti huippulukemia, joten sita myota jouduin luopumaan rakkaasta koirastani.
      Mulla on kylla kaikenlaisia oireita ja suussa paitsi kitalaen kutinaa, myos kirvelya ja ylimaaraista herkkyytta kielessa ja ylhaalla nielun takana...mutta onneksi tama on vain ohimeneva kausi!!

      Poista