torstai 16. lokakuuta 2014

Sconestyyppiset kakkuset...teemana terveellisempää torstaita: ei liian makeaa, mutta kuiturikasta ja todella vähärasvaista "kaikettonta" hyvää!

Kun aloittelin kirjoittamaan tätä blogia viime marraskuussa, minulla oli päälla jonkinmoinen "sconeshimo"...en kuitenkaan ole vielä tehnyt tästä leivonnaisesta postausta, koska en ollut tarpeeksi tyytyväinen lopputuloksiin, joten jätin ne aidot "kaloripommisconesit" hautumaan aivokoppaani ja odottamaan kylmempiä ilmoja tai talvista mökkielämää...;-)
Viime viikkoina silmieni alle on osunut usampi teksti sokerin haitallisista vaikutuksista ja halusin tehdä jotain "terveellisempää" pikkuhyvää, sitä kun kuitenkin joskus iltapäivällä tekee mieli kahvin tai teen seuralaisena ja mieleeni tulivat viime keväänä näkemäni Elisabettan vegaaniset omenasconesit! Päätin muokata tuota reseptiä kaikettomaksi ja tuloksena ovat nämä terveellisemmät sconestyyppiset (itse ohjeella ei ole tekemistä perinteisten sconesien kanssa) kakkuset, jotka ovat paitsi kuiturikkaita ja "keveitä" (ohjeessa ei ole mukana ollenkaan margariinia tai öljyä!), myös moneen makuun sopivaksi muokattavia, sillä jokainen kokki voi muokata niitä oman makunsa (ja ruokavalionsa) mukaan hedelmän paloilla, rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä tai jos dietti sallii, miksei pähkinöillä ja jos "terveellisempi torstai" unohdetaan, vaikka suklaahipuillakin.
Jos kestät kauraa, käytä sekä kaurajauhoja että -hiutaleita. Itse laitoin vain hieman kaurahiutaleita joukkoon, kokeillakseni sen sopivuutta ja ainakin 10 gr meni hyvin. Voit kokeilla muitakin hiutaleita! Suomessahan niitä on kaupoissa tarjolla monenlaisia, täällä valitettavasti lähes kaikki sisältävät "kiellettyjä jäämiä", joten valinnanvaraa on vähän tarjolla. Käyttämäni hirssihiutaleetkin on kesällä matkalaukussa "tuliaisena" tuotuja...;-).


Ainut negatiivinen puoli näiden kakkusten teossa on se, että gluteenittomista jauhoista tehtynä taikina on todella tarttuvaa, myös leivontavaiheessa (videoreseptissä olevan taikinan käsittely näyttää todella helpolta), joten taikinan muovaamiseen ja käsittelyyn tarvitaan hieman kärsivällisyyttä. Muista, että jauhot käyttäytyvät eri tavalla nesteen kanssa, eli jos teet taikinan omalla jauhoseoksellasi, aloita taikinan teko alkuperäisohjeen määrillä (250 gr + 50 gr jauhot + 20gr hiutaleet) ja mikäli tavitsee, lisää nesteen laiton jalkeen asteittain lisää jauhoja ja hiutaleita. Mun lopulliset ainesmäärät perustuvat juuri kokeiluun käyttämilläni jauhoilla. Parempi lopputulos tulee hieman hankalasti käsiteltävästä taikinasta. 

Sconestyyppiset kakkuset  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset - n. 12. keskikokoista kakkusta:
150 gr gluteenitonta jauhosekoitusta (jauhoseos on se yleensaä käyttämäni seos eli: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  1 1/2 tl ksantaania ja 1/2 tl psyllimia, josta mittasin eka kerralla 150 gr ja toisella kerralla 120 gr ja lisäsin 30 gr quinoajauhoa) (Alkuperäisessä reseptissä 250 gr täysjyvävehnäjauhoja)
70 gr täysjyväriisijauhoa
70 gr hirssijauhoa
50 gr tattarijauhoa  (Alkuperäisessä reseptissä 50 gr kaurajauhoa)
10 gr kaurahiutaleita  (Alkuperäisessä reseptissä 20 gr kaurahiutaleita)
30 gr hirssihiutaleita
80 gr ruokosokeria  (Alkuperäisessä reseptissä 50 gr ruokosokeria, koska mukana oli 60 gr biologisia sokerikuorisia hillottuja appelsiininpaloja...vaikeita löytää, mutta varmasti hyviä.)
n. 1,5 dl kasvismaitoa  (Alkuperäisessä reseptissä 2 dl mantelimaitoa)
*n. 2 tl leivinjauhetta - tarkista, että on sopivasti jauhomäärän mukaan, voi riittää vähemmänkin (Käytin makeille leivonnaisille tarkoitettua biologista leivinjauhetta 10 gr, joka on n. 300 gr:n määrälle taikinaa.)
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
kanelia maun mukaan
3 päärynää tai 2 omenaa tai molempia (Alkuperäisessä reseptissä 2 omenaa)
Halutessasi rusinoita tai kuivattuja hedelmiä tms. (Laitoin 2. kerralla 25 gr rusinoita ja 5 gr sokeripäällysteisiä hillottuja inkiväärinpaloja  - pienenpieneksi paloiteltuna, koska inkivääri todella on  vahvan makuinen.)

Lisäksi gluteenittomia jauhoja taikinan käsittelyyn leipomisvaiheessa
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 175° C.
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet (jauhot, hiutaleet, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja kaneli).
Pese ja puolita päärynät tai omenat. Leikkaa pois kannat ja siemenkodat. Kuori ja leikkaa puolikkaat ensin viipaleiksi ja sitten kuutioiksi ja lisää hedelmäkuutiot kuivien ainesten joukkoon seosta käännellen.
Ala lisätä kasvismaitoa vähän kerrallaan seoksen joukkoon, niin, että saat muodostettua pehmeän taikinan. Ensin vaikuttaa siltä, että taikina ei ala muotoutua, tai että se on liian kuiva, joten voit helposti kaataa liikaa nestettä suhteessa käyttämääsi jauhoihin. Pyöritä aineksia "kärsivällisyydellä", kun olet lisännyt noin reilun desin kasvismaitoa ja lisää sitten vielä tarvittava määrä todella vähän kerrallaan, kunnes taikina on muodostunut sormiesi alla. Mikäli vaikuttaa siltä, että taikinassa on kuitenkin liikaa nestettä, voit lisätä hieman esim. riisijauhoja ja hiutaleita, mutta lisää varovasti, ettei lopputuloksesta tule liian kuiva&kova. Huom! Gluteenittomista jauhoista tehtynä taikina on todella tarttuva, mutta sen pitää pysyä koossa.
Jauhoja apunasi käyttaen, levitä taikina käsin leivinalustalle muutaman cm:n korkuiseksi levyksi ja paina siitä metallista muottia tai vaikka lasia apuna käyttäen pyöreitä kakkusia. Siirrä valmis kakkunen muovisella, hyvin jauhoitetulla lastalla leivinpaperilla päällystetylle pellille, jättäen tilaa leivonnaisten väliin. Tätä vaihetta helpottaakseni laitoin "elmutuorekelmua" leivonta-alustalle, sen päälle runsaasti täysjyväriisijauhoja ja tarttuva taikinapallo päälle. Samoin lisäsin taikinan päälle täysjyväriisijauhoja ja aloin levittämään. Ensimmäisestä levystä tuli 6 isohkoa (läpimitaltaan 7,5 cm) kakkusta  ja toisesta samoin 6 + yksi pikkuleivän kokoinen.  
Paista kakkuset uunin keskitasolla 170° C, noin 10-15 min. Anna hieman jäähtyä ja nauti.



Sconestyyppiset kakkuset  - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan

*Suomessa ja Italiassa myytävät leivinjauheet poikkeavat toisistaan. Täällä "tavallinen" leivinjauhe on pakattu annospusseihin tyyliin 16 gr 500 gr:lle jauhoja. Biologiset leivinjauheet poikkeavat vielä koostumukseltaan tästä ja niidenkin suhteet on erilaiset, joten usein on hankala arvioida kuinka paljon "tavallista suomalaista leivinjauhetta" pitäisi laittaa. Lisäksi Suomessa mitataan ainekset dl:n mukaan, täällä taas on voimassa grammat. Tuon 2 tl:n laskin nopeasti ajatellen alkuperäisen ohjeen jauhomäärää (300 gr), joka olisi n. reilut 4,5 dl jauhoja eli suomalainen normisuosituksen 1 tl leivinjauhetta 2 dl vehnäjauhoja kohden pitäisi hyvinkin riittää, ehkä vähemmänkin, kun mukana on vielä ruokasoodakin ja kyse ei ole leivonnaisesta, jonka pitäisi olla "superkohonnut".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti