lauantai 20. joulukuuta 2014

Maukas taatelikookosleivos ilman uunia......ihana israelilainen makuelämys Soshin keittiöstä!

Olen täällä blogissa muutamaan otteeseen hehkuttanut, kuinka Israelissa käydessäni saan nauttia maukkaista herkuista ja syödä itseni todella täyteen, ihan kuin joulu joka kerta olisi...;-). Viime reissulla joulukuun alussa, tuli taas nautittua ihanista, mausteisista herkuista ja tälläkin kertaa saapuessani minua oli odottamassa siskoni anopin tekemä taateliherkku, jota tuli sitten syötyä koko reissun ajan pitkin päivää kahvin kanssa....;-D. Tässä suloisen makeassa leivoksessa yhdistyy niin ihanasti taatelin ja kookoksen maku ja jos et tietäisi, että pohjassa on käytetty riisimuroja, et sitä syödessäsi heti kyllä arvaisi! Lisäksi tämän leivoksen valmistaminen on vaivatonta, et tarvitse edes uunia!!! Soshi käyttää pohjassa yleensä kokojyväriisimuroja, mutta vaalea riisimurokin käy. Oma ongelmani tämä leivoksen tekemisessä on, etten ole Milanosta vielä löytänyt minkäänlaisia riisimuroja, jotka olisivat ilman pähkinän jäämiä, mutta Suomessa on varmaan paremmat valikoimat riisimuroissakin?
Mietin, että soijatonta ruokavaliota noudattavat voisivat kokeilla kasvismargariinin korvaamista joko kookosrasvalla (tai -öljyllä) tai miedonmakuisella kasvisoöjyllä. Kunhan löydän nuo riisimurot, aion testata, minkälainen variaatio tästä leivoksesta voisi syntyä.
En tiedä, kuinkahan monta kaloria yhdessä palassa on, varmaan tosi paljon, mutta en ole tottunut kaloreita laskemaan ja toivon, ettei kukaan niitä laske ainakaan jouluna!!! Sitäpaitsi, jo pieni pala tätä tuoksuvaa taateliherkkua tyynnyttää makean mielihalun!


Soshin taatelileivos (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset (n  20 x 30 cm:n kokoinen vuoka):
50 gr vegaanista kasvismargariinia
22 palasta kivetöntä taatelia (mielellään Medjool-lajiketta, joka ei ole liian kuiva)
1/2 kupillista hienoa sokeria
n.  2 tl vaniljasokeria
4-5 kupillista riisimuroja (joko vaalea tai tumma kokojyväriisimuroja, jos löytyy)
muutama tippa rommia (ei välttämätön, mutta antaa ihanan aromin leivokselle)
Leivonnaisen päälle:
kookoshiutaleita
Valmistus:
Sulat kattilassa miedolla lämmöllä kasivsmargariini, taatelit ja hieno sokeri, koko ajan sekoittaen, kunnes taatelit ovat pehmenneet.
Lisää joukkoon vaniljasokeri ja halutessasi muutama tippa rommia. Sekoita hyvin.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon riisimurot. Sekoita ainekset kevyesti, hyvin keskenään.
Levitä taikina laakeaan vuokaan tasaiseksi levyksi.
Lisää päälle kauttaaltaan kerros kookoshiutaleita ja anna kakun jähmettyä parin tunnin ajan huoneen lämmössä. Leikkaa haluamasi kokoisia neliön tsai suorakaiteen muotoisia paloja, jotka voi nostella suoraan tarjoilulautaselle tai voit vaihtoehtoisesti leikata joko neliön tai suorakaiteen muotoisia tai vinottaisia paloja ja laittaa ne tarjolle paperisiin leivosmuotteihin.
Säilytä taatelikakku jääkapissa....se säilyy hyvin ainakin viikon verran ja on seuraavina päivinä vielä paremman makuinen!!!



"Soshin taatelileivos" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti