keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Jouluinen aperitiivi

Jos saavut junalla Milanoon, sinua tervehtivät jo asemalla isot Camparin mainokset, sillä italialaiseen elämäntapaan kuuluu "aperitivo" ja....Milanohan on aperitiivin mekka!!!
Varmaan yksi suosituimpia, paikallisia aperitiivijuomia on "Negroni", josta Milanolaisen baarin "Bar Basso":n baarimikko Mirko Stocchetto loi 60-luvulla "väärän" version nimeltään "Negroni sbagliato" (sgabliato=väärä) ja jota monesti kutsutaankin vain "sbagliato"-nimellä. Ero alkuperäiseen Negroni:in, on siinä, että juomassa gini korvataan kuohuviinillä, jolloin juomasta tule keveämpi ja sen alkoholipitoisuus on alhaisempi.
Olen kehittänyt tästä juomasta "inspiroituneena" vielä kevyemmän ja raikkaan, hieman hedelmäisemmän version, joka sopii loistavasti, sekä väriltään, että koostumukseltaan jouluun. Lisäksi "Prosecco":a käytettäessä, lopputulos on yleensä hieman klassista kuohuviiniä kevyempi. Yksittäisannoksien sijaan, voit valmistaa tämän aperitiviin suoraan paljon jäitä sisältävään isoon kannuun ja koristella sen appelsiinin viipaleilla.


Jouluinen aperitiivi  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Ainekset - 1 annos (teen silmämitalla ja maistan, joten en voi antaa ihan tarkkoja mittoja) :

j
ääkuutioita lasia kohden ainakin 4-6
iso loraus Campari:a (n. 2 reilua rkl:sta maun mukaan, n. 30-35 ml)
pieni loraus Martini Rosso:a ( n.1/2-1 rkl, maun mukaan) (Huom! tämä aines ei ole välttämätön juoman maulle, onnistuu ilmankin!)
iso loraus tuoretta puristettua appelsiinimehua tai appelsiinituoremehua (n. 3 reilua rkl:sta maun mukaan, n. 45 ml)
loput Proseccoa tai kuohuviiniä lasin koosta riippuen (n. 0,5-1dl, niin, että lasi täyttyy)

Valmistus:
Laita lasiin tai kannuun ensin pohjalle runsaasti j
äitä.
Lisää loraus "Campari":a, seuraavaksi pikku loraus "Martini Rosso":a  ja kunnon loraus appelsiinituoremehua. 
Täytä lasi tai kannu lopuksi  proseccolla tai kuohuviinillä ja sekoita hyvin. Tarjoile!


Jouluinen aperitiivi - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti