Ihana
aurinko on näyttäytynyt parina viime päivänä todella lämmittävänä ja herättänyt
toiveen, ehkä....(toivottavasti) pikaisestikin saapuvasta keväästä! Päivätkin
ovat jo mukavasti pidentyneet, mutta flunssat ja sen seuralaiset näyttävän
sinnittelevän läsnäolollaan, huolimatta kaupasta todellakin kilottain
raahaamistani, ihanan mehukkaista appelsiineista huolimatta....niinpä eilen
puristaessani päivittäistä tuoremehuannostani, päätinkin puristaa appelsiineja
vähän enemmän ja kokeilla tehdä makupalaksi aurinkoisempaa kakkua.....
Jos nyt tänään tekisin sen uudestaan, lisäisin taikinan
joukkoon vielä hitusen kardemummaa ja ehkä toisenkin raastetun appelsiininkuoren,
sekä laittaisin kakun päälle enemmän sekä makua antavia, että koristeena
toimivia appelsiiniviipaleita ja "karamellisoisin" niitä jo etukäteen
pannulla. Mutta näinkin yksinkertaisesti tehtynä tuloksena oli tämä
aurinkoinen, nopeasti valmistuva ja niin
ihanasti appelsiinin tuoksuinen ja makuinen kakku. Sitäpaitsi tässä kakussa on paitsi C-vitamiinia, myös rautaa, koska puolet sokerista on rauta- ja mineraalirikasta "Dulcita"-ruokosokeria, joka on täällä "Altromercato":n eli paikallisen Reilun Kaupan tuote. Jos käytät soijajogurtin tilalta jotain muuta kasvisjogurttia,
saat kakusta helposti myös soijattoman.
Aurinkoinen appelsiinikakku (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi
soijaton)
Ainekset:
1,4 dl puristettua appelsiinimehua, mielellään luomuappelsiineista (puristin 2 isoa Tarocco-appelsiinia)
60 gr maustamatonta soijajoguttia (50 gr = n. 0,5 dl)
60 gr sitruunan tai appelsiinin makuista soijajoguttia (50 gr =
n. 0,5 dl)
85 gr (n. 1 dl) mietoa kasviöljyä (Käytin maissiöljyä, mutta mielestäni tähän
ohjeeseen sopisi hyvin laadukas, mutta maultaan mieto ja tuoksuva ja kevyt neitsytoliiviöljy.)
100-120 gr ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria tai
molempien sekoitusta (Käytin puolet vaaleaa
ruokosokeria ja puolet "Dulcita"- ruokosokeria, koska halusin vähän väria taikinaan.)
1 iso raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori (tai
kaksi pienempää)
1 iso käsittelemätön appelsiini ohuiksi viipaleiksi leikattuna + ruokosokeria
1 iso käsittelemätön appelsiini ohuiksi viipaleiksi leikattuna + ruokosokeria
ripaus suolaa
1 pss makeille leivonnaisille
tarkoitettua hieman vaniljalla makeutettua leivinjauhetta. (Käytin biologista, vegaanista leivinjauhetta, joka on tarkoitettu 250 gr:lle jauhoja eli Suomessa
voit laittaa leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään
+ vähän vanilja-aromia halutessa tai vaihtoehtoisesi voit käyttää 8 gr viinikiveä, joka on
samoin 250 gr:lle jauhoja.)
225 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr
riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl
psyllium:ia ja 1 1/2 tl ksantaanikumia, josta mittasin 225 gr) tai
sopivia gluteenittomia jauhoja.
20 gr maissitärkkelystä (Maizena)
ripaus kardemummaa/kanelia halutessasi
tarvittaessa tilkka vettä
Valmistus:
Rasvaa ja jauhoita pyöreän noin 23 cm:n kakkuvuoan reunat (Huom! Vain reunat!)
sopivilla gluteenittomilla jauhoilla (esim.
riisijuho). Laita uuni kuumenemaan 175° C.
Pese ja kuivaa appelsiinit.
Raasta kuori kevyesti ja purista appelsiineista tarvittava mehumäärä.
Sekoita isossa kulhossa keskenään kasvisöljy, kasvisjogurtti ja puristettu appelsiinimehu. Sekoita ja lisää joukkoon sokeri ja raastettu appelsiinin kuori. Sekoita
kevyesti.
Leikkaa yksi iso applesiini todella
ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita sitten toisessa
kulhossa gluteenittomat jauhot, ripaus suolaa ja maissitärkkelys hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää nesteiden joukkoon pienissä määrissä, koko ajan sekoittaen (jos käytät yleiskonetta, sekoita matalalla teholla), ensin jauhoseos
ja sitten halutessasi ripaus kardemummaa.
Lisää taikinan joukkoon viimeiseksi leivinjauhe (tai viinikivi) siivilää apuna käyttäen ja sekoita (samoin matala teho) ainekset hyvin keskenään.
Mikäli taikina vaikuttaa vähän liian kiinteältä, voit lisätä tarvittaessa joukkoon 1-2 rkl vettä lusikallinen kerallaan ja aina
välillä sekoittaen.
Jos haluat hieman karamellisoida appelsiiniviipaleita, ripottele pannulle hieman
ruokosokeria (halutessasi vähän rasvaa) ja lisää joukkoon appelsiiniviipaleet ja anna hautua muutaman
minuutin ajan. Muuten rasvaa (käyttämällä joko vegaania
kasvismargariinia tai mietoa kasviöljyä) jo reunoiltaan jauhoitetun kakkuvuoan pohja ja ripottele
päälle tasainen kerros ruokosokeria. Painele ruokasokerin päälle appelsiiniviipaleet, niin, että pohjalle syntyy kaunis kuvio.)
Kaada taikina vuokaan ja levitä nopeasti ja tasaisesti joka puolelle.
Laita kakkuvuoka uuniin ja paista uunin
keskitasolla 175°C, noin 30 min. Testaa kypsyyttä hammastikulla kun puoli tuntia on kulunut.
Anna appelsiinikakun jäähtyä kunnolla vuoassaan ja kumoa se sitten varovaisesti tarjoilulautaselle.
Nauti vaikka höyryävän teen kera!!
"Aurinkoinen appelsiinikakku" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti