keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Aurinkoista appelsiinikakkua....kaiketon "vitamiinipommi" pitenevien päivien kunniaksi!!

Ihana aurinko on näyttäytynyt parina viime päivänä todella lämmittävänä ja herättänyt toiveen, ehkä....(toivottavasti) pikaisestikin saapuvasta keväästä! Päivätkin ovat jo mukavasti pidentyneet, mutta flunssat ja sen seuralaiset näyttävän sinnittelevän läsnäolollaan, huolimatta kaupasta todellakin kilottain raahaamistani, ihanan mehukkaista appelsiineista huolimatta....niinpä eilen puristaessani päivittäistä tuoremehuannostani, päätinkin puristaa appelsiineja vähän enemmän ja kokeilla tehdä makupalaksi aurinkoisempaa kakkua.....
Jos nyt tänään tekisin sen uudestaan, lisäisin taikinan joukkoon vielä hitusen kardemummaa ja ehkä toisenkin raastetun appelsiininkuoren, sekä laittaisin kakun päälle enemmän sekä makua antavia, että koristeena toimivia appelsiiniviipaleita ja "karamellisoisin" niitä jo etukäteen pannulla. Mutta näinkin yksinkertaisesti tehtynä tuloksena oli tämä aurinkoinen, nopeasti valmistuva ja niin ihanasti appelsiinin tuoksuinen ja makuinen kakku. Sitäpaitsi tässä kakussa on paitsi C-vitamiinia, myös rautaa, koska puolet sokerista on rauta- ja mineraalirikasta "Dulcita"-ruokosokeria, joka on täällä "Altromercato":n eli paikallisen Reilun Kaupan tuote. Jos käytät soijajogurtin tilalta jotain muuta kasvisjogurttia, saat kakusta helposti myös soijattoman.

Aurinkoinen appelsiinikakku (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi soijaton)
Ainekset:
1,4 dl puristettua appelsiinimehua, mielellään luomuappelsiineista (puristin 2 isoa Tarocco-appelsiinia)
60 gr maustamatonta soijajoguttia (50 gr = n. 0,5 dl)
60 gr sitruunan tai appelsiinin makuista soijajoguttia  (50 gr = n. 0,5 dl)
85 gr  (n. 1 dl) mietoa kasviöljyä (Käytin maissiöljyä, mutta mielestäni tähän ohjeeseen sopisi hyvin laadukas, mutta maultaan mieto ja tuoksuva ja kevyt neitsytoliiviöljy.)
100-120 gr ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria tai molempien sekoitusta (Käytin puolet vaaleaa ruokosokeria ja puolet "Dulcita"- ruokosokeria, koska halusin vähän väria taikinaan.)
1 iso  raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori (tai kaksi pienempää)

1 iso käsittelemätön appelsiini ohuiksi viipaleiksi leikattuna + ruokosokeria
ripaus suolaa
1 pss makeille leivonnaisille tarkoitettua hieman vaniljalla makeutettua leivinjauhetta. (Käytin biologista, vegaanista leivinjauhetta, joka on tarkoitettu 250 gr:lle jauhoja eli Suomessa voit laittaa leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään + vähän vanilja-aromia halutessa tai vaihtoehtoisesi voit käyttää 8 gr viinikiveä, joka on samoin 250 gr:lle jauhoja.)
225 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl psyllium:ia ja 1 1/2 tl ksantaanikumia, josta mittasin 225 gr) tai sopivia gluteenittomia jauhoja.
20 gr maissitärkkelystä (Maizena)
ripaus kardemummaa/kanelia halutessasi
tarvittaessa tilkka vettä
Valmistus:
Rasvaa ja jauhoita pyöreän noin 23 cm:n kakkuvuoan reunat (Huom! Vain reunat!) sopivilla gluteenittomilla jauhoilla (esim. riisijuho). Laita uuni kuumenemaan 175° C.
Pese ja kuivaa appelsiinit. Raasta kuori kevyesti ja purista appelsiineista tarvittava mehumäärä.
Sekoita isossa kulhossa keskenään kasvisöljy, kasvisjogurtti ja puristettu appelsiinimehu. Sekoita ja lisää joukkoon sokeri ja raastettu appelsiinin kuori. Sekoita kevyesti.
Leikkaa yksi iso applesiini todella ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita sitten toisessa kulhossa gluteenittomat jauhot, ripaus suolaa ja maissitärkkelys hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää nesteiden joukkoon pienissä määrissä, koko ajan sekoittaen (jos käytät yleiskonetta, sekoita matalalla teholla), ensin jauhoseos ja sitten halutessasi ripaus kardemummaa.
Lisää taikinan joukkoon viimeiseksi leivinjauhe (tai viinikivi) siivilää apuna käyttäen ja sekoita (samoin matala teho) ainekset hyvin keskenään.
Mikäli taikina vaikuttaa vähän liian kiinteältä, voit lisätä tarvittaessa joukkoon 1-2 rkl vettä lusikallinen kerallaan ja aina välillä sekoittaen.
Jos haluat hieman karamellisoida appelsiiniviipaleita, ripottele pannulle hieman ruokosokeria (halutessasi vähän rasvaa) ja lisää joukkoon appelsiiniviipaleet ja anna hautua muutaman minuutin ajan. Muuten rasvaa (käyttämällä joko vegaania kasvismargariinia tai mietoa kasviöljyä) jo reunoiltaan jauhoitetun kakkuvuoan pohja ja ripottele päälle tasainen kerros ruokosokeria. Painele ruokasokerin päälle appelsiiniviipaleet, niin, että pohjalle syntyy kaunis kuvio.)
Kaada taikina vuokaan ja levitä nopeasti ja tasaisesti joka puolelle.
Laita kakkuvuoka uuniin ja paista uunin keskitasolla 175°C, noin 30 min. Testaa kypsyyttä hammastikulla kun puoli tuntia on kulunut.
Anna appelsiinikakun jäähtyä kunnolla vuoassaan ja kumoa se sitten varovaisesti tarjoilulautaselle. Nauti vaikka höyryävän teen kera!!

"Aurinkoinen appelsiinikakku" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti