torstai 29. tammikuuta 2015

Gnocchi....perunoista ja riisijauhoista! Yksinkertainen ja maukas vaihtoehto pastalle

"Gnocchi" ovat Italiassa pastan ja risoton ohella erittäin tyypillinen "primo piatto" , joka on paitsi hyvän makuinen, myös tosi nopea valmistaa, mikäli käytät kaupoista tai leipäliikkeistä valmiina löytyviä gnoccheja. Valitettavasti nämä myyynnissä olevat vaihtoehdot eivät yleensä käy moniallergisille, koska ne sisältävät tavallisesti paitsi vehnäjauhoja, myös munaa tai maitoa. Yleensä gnocchien perusraaka-aineena on peruna, mutta niitä voidaan valmistaa monista muista aineksista, esim. mannaryyneistä, maissijauhoista, kuivahtaneesta leivästä, juureksista tai vihanneksista, jne. Yksinkertaistetusti, gnocchit ovat pienehköjä (niitä tosipieniä kutsutaan"gnocchetti"-nimellä) pyöreitä (tai soikeahkoja) taikinapaloja, jotka keitetään nopeasti kiehuvassa vedessä tai liemessä ja tarjoillaan erilaisten kastikkeiden kera. Niitä voidaan valmistaa myös värillisinä esim. vihreitä saa aikaan pinaatin kanssa, punaisia tomaattia apuna käyttäen ja keltaisia lisäämällä hiukan sahramia. Erityisesti lapset pitävät gnocchi:eista, varsinkin tomaatti- tai salviakastikkeen kera, joten allergiselle lapselle ne voivat olla maittava vaihtoehto laajentamaan ruokavaliota.

Olen monesti halunut kokeilla gnocchien tekoa kotona ja päästä siten niitä vihdoin maistelemaan, mutta laiskuuttani kuvittelin, että niiden valmistaminen olisi paljon työläämpää kuin se todellisuuudesssa sitten olikaan! Joulun välipäivinä sain aikaiseksi tehdä ensimmäiset kokeilut "klassisesta" perunallisesta versiosta riisijauhoja ja vaikka vielä pitää harjoitella ja "hienosäätää" gnocchi-taikinaa, koska harjoitus tekee tässäkin hommassa mestarin (samoin kuin kotona tehdyssä tuorepastassakin), jaan teille tämän ohjeeni, että pääsette itse "harjoittelemaan". Nimittäin, tässä ohjeessa ei voi antaa täysin tarkkaa määrää käytettävien jauhojen  määrälle johtuen siitä, että eri lajiset perunat ovat enemmän tai vähemmän "kosteita" ja jauhoja tarvitaan siten eri määrä  taikinan muodostamiseksi.



GNOCCHI - perusohje (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset 2:lle henkilölle:

500 gr perunoita (käytin ihan tavallisia moneen käyttöön sopivia ruokaperunoita)
n. 150 gr riisijauhoja (+ työtasolle tarvittava määrä)
suolaa maun mukaan
pippuria maun mukaan

Valmistus:
Keitä perunat kuorineen normaalisti suolalla maustetussa vedessä. Kun perunat ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä ja puserra ne kuorineen (kuori jää puristimeen) perunanpuristimella laakeaan kulhoon. Ole tarkkana, ettei hienonnetusta perunasta muodostu "möykkyjä". (Mikäli sinulla ei ole perunanpuristinta, voit ensin kuoria perunat ja hienontaa ne sitten lautasella haarukalla.)
Ala lisätä jauhoja vähitellen, muodostaen taikinaa. Lisää joukkoon suolaa, pippuria maun mukaan, riippuen kuinka paljon suolaa oli jo perunoiden keitinvedessä.

Taikinan muostamisessa pätee säänto, että mitä enemmän taikinassa on perunaa, sitä paremmin muodostuu "gnocco", josta sitten leikataan veitsellä pienet taikinapalat eli "gnocchi".  Voit jatkaa taikinan muodostamista joko kulhossa, tai työtasolla (Muista jauhoittaa tason pinta!). Eli lisää jauhoja seokseen vähän kerrallaan, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista tai työtasolla saat muovatuksi taikinasta mukavan pehmeän "sylinterin".  

Jaa sylinteri 4:aan osaan ja levitä työtasolle lisää jauhoja. Muovaa jokaisesta osasta yksitellen pitkähkö, läpimitaltaan n. 1.5-2 cm:n kokoinen "putki". Leikkaa terävällä veitsellä n. 2 cm:in kokoisia paloja. (Halutessa gnocchi:lle voi antaa esim. haarukalla uurteisen pinnan, jotta kastike tarttuu siihen paremmin.) 






Kypsennä gnocchit kiehuvassa suolatussa vedessä. Koska ne kypsyvät todella hetkessä, ihan parissa minuutissa (gnocchit nousevat veden pinnalle ja se on merkki, että ne ovat valmiita) valmista haluamasi kastikeaines ennenkuin alat keittämään gnoccheja. Gnocchit säilyvät muutaman päivän jääkaapissa ilmatiivissä rasiassa. Halutessasi ne voi myös pakastaa.
Gnocchien kanssa sopii esim. yksinkertainen tomaattikastike paseeratusta tomaatista valmistettuna. Tässä pari muuta kastikeideaa gnoccheille:
VEGAN VAIHTOEHTO:  n. 3  rkl vegaania kasvismargariinia tai hyvälaatuista oliiviöljyä (tai molempia puolet ja puolet)
tuoreita salvian lehtiä maun mukaan
Valmistus:
Sulata kasvismargariini tai kuumenna oliiviöljy pannulla keskilämmöllä (voit käyttää myos molempien rasvojen sekoitusta). Lisää sulaneen rasvan joukkoon tuoreita salvian lehtiä.  Anna "muhia" hetken aikaa miedolla lämmöllä niin, että salvian maku sekoittuu rasvaan. Voit lisätä joukkoon myös hieman suolaa ja mustapippuria.  

LIHAISEMPI VAIHTOEHTO: muutama ohut siivu savustettua pekonia tai speck:iä (myos Parman kinkku sopii hvyin)
maidotonta kasvismargariinia tai hyvälaatuista oliiviöljyä (tai molempia puolet ja puolet)
tuoreita salvian lehtiä maun mukaan
Valmistus:
Sulata kasvismargariini tai kuumenna oliiviöljy pannulla (voit käyttää myös molempien sekoitusta). Lisää pannulle paloiteltu pekoni, speck tai Parman kinkku sekä tuoreita salvian lehtiä. Paista liha nopeasti rapeaksi Halutessasi voit lisätä joukkoon hieman suolaa ja pippuria.. Lisää joukkoon valmiit gnocchit ja sekoita ainekset keskenään varoen ja nopeasti.



Valuta kypsät gnoochit varoen ja sekoita ne nopeasti kastikeaineksen kanssa pannulla ja tarjoile! Buon appetito!!!
  
Gnocchi - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan (Huom! Kuvassa oleva kastikeaines ei ole vegan, mutta gnocchiresepti on täysin vegan)

PäIVITYSTä 31/01: Kikeherneiden suurena ystävänä kokeilin eilen tehdä gnoccheja kikherneistä....Täytyy vielä vähän viilailla suhteita, koska tätä taikinaa oli vaikeampi käsitellä ja gnocchit ovat huomattavasti herkempiä hajoamaan kypsennysvaiheessa....mutta maultaan kikhernengocchit olivat hyviä ja jos haluatte kokeilla  käytin ihan purkkikikherneitä, jotka huuhtelin ja kuumensin ensin, lisäsin vähän suolaa & mustapippuria ja tein sitten tahnaksi varsisekoittimella. Sitten lisäsin täysjyväriisijauhoja suhteessa n. 225 gr kikherneitä ja n. 20 -25 gr riisijauhoa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti