keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kesää kohti.....lempeä ja kevyt Päärynärisotto eli "Risotto alle pere"

Olen aiemminkin täällä blogissa "hehkuttanut" palavaa rakkauttani risottoon ja niinpä tänäänkin jaan viimeisimmän risottokokemukseni, johon olen ollut viime viikkoina suoraan sanoen  koukussa! Risottohan on niin mahtavan monipuolinen ruoka, kun sen voi valmistaa melkein mistä tahansa aineksista, myös hedelmistä ja marjoista, eikä lopputulos ole makea, kuin ehkä helposti ajattelee. Kesallä teen monesti mansikka- tai mustikkarisottoa, mutta päärynää kokeilin ensimmäisen kerran muutama viikko sitten, kun tuttuun tapaan kodin hedelmäkori alkoi antaa viestejä, että jotain käyttöä heilläkin pitäisi olla...;-). Päätin siis kokeilla päärynärisottoa ja nyt olen valmistanut sitä joka viikko!!! Maku on niin lempeä ja risotto on ihanan kevyt ja hienostunut, joten se sopii niin loistavasti tähän vuodenaikaan!

Muuten, olin ennen lomaa "minikurssilla" teen käytöstä ruoanlaitossa (postaus tulossa tästä aiheesta erikseen) ja opin, että risoton "höystämiseen" voi käyttää teetä viinin sijasta! Tämä on oiva vinkki, jos kotona ei satu olemaan viiniä, tai jos ei halua ollenkaan käyttää viiniä ruoanlaitossa (alkoholihan haihtuu "höystettäessä", koska lämpöä nostetaan niin, että alkoholi haihtuu, viini imeytyy riisiin ja jäljelle jää vain aromi). Olen tehnyt päärynärisottoa käyttäen sekä kuohuviiniä (Franciacorta), että teetä (Chung Hao vihreä jasmiini teelajike) ja en voi sanoa, kumpi lopputulos olisi parempi, mielestäni molemmat ovat todella maukkaita!! HUOM! Koska olen allerginen tuoreelle päärynälle, lisäsin hedelmän jo alkuvaiheessa, että siitä tulisi läpikypsä, mutta jos sinulla ei ole tätä "ongelmaa", suosittelen lisäämään päärynät vasta kypsynneksen puolivälissä, jotta ne jäävät vähän "rapeammiksi". Mutta nyt ohje, jotta pääsette kokeilemaan:


PääRYNäRISOTTO   (Risotto alle pere)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
Kypsiä päärynöitä: 1 riittää 2:lle hlö:lle, 2 neljälle jne. (Käytin Williams-päärynöitä, mutta myös muut lajikkeet  käyvät yhtä hyvin)
1/4-1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
oliiviöljyä
risottoriisiä  (esim. Arborio, Carnaroli tai Vialone Nano) noin reilu 1 dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1 dl valko- tai kuohuviiniä tai vaihtoehtoisesti vajaa lasillinen aromaattista teetä (esim. tekstissä mainittu vihreä gelsominitee)
n. 1-1 1/2 lt (riippuen riisin määrästä) kasvislientä (joko itse tehtyä tai liemikuutiosta tai valmiina myytäviä)
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan

Valmistus:
Laita jo valmis liemi kuumuumaan tai  valmista liemi haluamistasi kasviksista. Laita valmiin liemen lämpö minimille.
Kuori päärynät ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.
Pilko (salotti)sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota se öljyssä hyvin miedolla lämmöllä. 
Lisää riisi ja sekoita se hyvin joukkoon. Kääntele seosta muutaman minuutin ajan, niin että öljy imeytyy riisiin.
Lisää valko-tai kuohuviini tai tee kattilaan ja nosta lämpöä, jotta neste imeytyy riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun viini/tee on haihtunut, laske lämpötilaa keskilämmölle ja ala lisätä lientä, kauhallinen kerrallaan. Sekoita liemi aina hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu pohjaan.
Jos haluat päärynoiden olevan läpikypsiä, lisää hedelmäkuutiot  tässä vaiheessa.
Sekoita ja jatka kypsennystä kasvislientä lisäten ja sekoittaen. Lisää päärynäkuutiot riisin joukkoon kypsennyksen puolivälissä (n. 9 min kuluttua), jos haluat niiden olevan hieman "rapeampia". Tarkista välillä risoton makua, mutta lisää suola vasta kypsennyksen loppupuolella.
Kun risotto on kypsä (n. 18-20 min. riippuen riisin laadusta), tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi hiukan pippuria päälle ja tarjoile!


                                        Päärynärisotto  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti