Muistan aikoinani kun kotimaiset
viljat kiellettiin ruokavaliostani. Eletettiin 90-luvun alkua ja minulla oli
atopia tosi pahana. Sitkeä
kokovartaloihottuma ei hellittänyt
millään, uusia
allergioita pulpahti esiin kuin sieniä sateella ja olin jatkuvasti osastohoidossa.
Monesti sairaalan keittiöltä tullut ruoka ei
sopinutkaan ja niinpä sitä korvattiin lisäleivällä. Sen seurauksena vatsani
alkoi todella oireilemaan pahasti, olihan se jo valmiiksi ärtynyt jatkuvasta kortisoni-ja antibiootti-kierteestä. Koska suvussani on keliakiaa, lääkärit alkoivat epällä sen mahdollista osuutta ja niin tehtiin useamman kerran verikokeet,jotka
olivat kuitenkin aina negatiiviset. Kahden epäselvän gastroscopian jälkeen minulle sanottiin, että "kyllä se varmaan
keliakiaa on kuitenkin, koska suolinukka on niin laossa". Koska minulla oli jo vehnäallergia ja siitä johtuen olin syönyt vain muita kotimaisia viljoja, minun käskettiin
sitten seurata "luontaisesti gluteenitonta" dieettiä.
Eihän
se ollut mitenkään vaikeaa jättää muitakaan viljoja pois ruokavaliosta,
mutta 90-luvun alussa oli vielä aika hankalaa löytää
korvaavia tuotteita. Jauhoissakin se tiesi siihen asti tuntemattoman tattarin käytön opettelua. Ensin tattarin maku oli aika erikoinen,
se tuntui jotenkin niin vahvalta ja karvaaltakin. Mutta nopeasti totuin siihen
ja tänä päivänä pidän sen mausta paljon ja tattaria tulee syötyä monessa muodossa...,-D.
Muuten
Italiassa tattaria käytetään varsinkin Valtellinan alueella polentajauhosoksessa
ja tuo "polenta taragna" on
kyllä maukkaampaa kuin pelkillä maissijauhoilla valmistettu "polenta".
Lisäksi samoilla alueilla tehdään "pizzoccheri":ja, 2-3 mm:n paksuista, n. 1 cm:n leveätä ja n.5-7 cm:n pituista
tuorepastaa, jossa 2/3 on tattarijauhoja ja 1/3 vehnäjauhoa. En ole niitä ikinä
syönyt, enkä edes lähelle mennyt, sillä niiden
kastike on täynnä juustoa! Mutta pizzoccheri:en täytyy olla tosi hyvää, koska nirsoinkin
perheenjäsen syö niitä Valtellinan
alueella vieraillessamme! Jos uteliaisuus heräsi, tässä englanninkielinen linkki Wikipediaan, jossa on pieni
selitys tuosta herkusta.
Ensimmäinen
hyvä piirakkareseptini oli itse asiassa muffinssi-resepti, jota vaan aloin käyttää
piirakan pohjana. Sain ohjeen aikoinaan ravitsemusterapeutilta Allergiasairaalasta (kuten myös monia muita hyviä ohjeita!) ja se on hyvin
palvelut paitsi minua, myös sukulaisiani jo yli
20 vuotta! Vaikka kokeilen monia reseptejä, tämä ohje eri variaatioilla kuuluu perusresepteihini ja sitä tulle tehtyä varsinkin jos aika on tiukilla, sillä taikina on nopea valmistaa joko piirakan tai muffinssien muotoon . Tässä teille tänään pari omenaversiota:
TATTARIPIIRAKKA tai TATTARIMUFFINSIT - perustaikinaohje
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset peruspiirakkataikinaan:
125 gr maidotonta kasvismargariinia
(itse käytän soijamargariinia, äitini käyttää joko maidotonta Keijua tai maidotonta
Sunnuntai-margariinia)
1-1 1/2 dl sokeria
(hienosokeri on ehkä parempi, mutta itse käytän nykyisin ruokosokeria.
Jos et pidä kovin makeasta,reilu 1 dl riittää)
1 kypsä banaani
2 dl tattarijauhoja (jos tattarin maku tuntuu liian vahvalta,
voit käyttää vaihtoehtoisesti 1 dl tattarijauhoja ja 1dl riisijauhoja tai 1/2 dl tattarijauhoja ja 1 1/2 riisijauhoja. Kokeilemalla löydät maullesi sovivan suhteen.)
2 dl Maizenaa tai perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
l dl kuumaa vettä
(Halutessasi voit lisätä esim. 1/2 tl vaniljasokeria tai raastettua appelsiinin kuorta.)
Piirakkavuoan jauhottamiseen, kasvismargariinia ja sopivia jauhoja tai maissiryynejä. Jos teet muffinseja tarvitset muffinsivuokia.
Valmistus:
Vatkaa pehmeä margariini ja
sokeri vaahdoksi joko käsin tai käytä hyväksesi vatkaajaa, niin saat ehkä
kuohkeamman lopputuloksen.
Sekoita isossa kulhossa kuivat ainekset hyvin keskenään.(Halutessasi voit lisätä vaniljasokeria tai raastettua appelsiinin kuorta.)
Muussaa banaani haarukalla ja lisää se rasvasokerivaahtoon. Sekoita kevyesti.
Kuumenna
vesi ja mittaa 1 dl pieneen astiaan.
Aloita jauhojen ja nesteen sekoitus taikinaan, lisäten niitä vuorotellen ja sekoittaen ne varovasti ja ilmavasti taikinaan. Käytä jauhojen lisäämisessä siivilää, niin estät paakkujen muodostumisen.
Valmis
taikina voidaan käyttää joko piirakan tekoon levittämällä se jauhotettuun
piirakkavuokaan tai muffinseihin.
Vaihtoehto 1: Tattariomenapiirakka
Tästä tattariomenapiirakasta tuli hieman tumma, koska unohdin sen uuniin....8-o. Maku oli hyvä siitä huolimatta! |
peruspiirakkapohja
omenia
3-4 omenien koosta riippuen
kanelia
jauheena
hienoa
sokeria tai ruokosokeria
Valmistus:
Valmistus:
Kuori
omenat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Kaada taikina jauhetettuun vuokaan, lisää
päälle omenaviipaleet ja ripottele omenien päälle sokeria ja kanelia maun
mukaan.
Paista 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. uunista riippuen (kiertoilmauuni on nopeampi kuin staattinen). Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan keskikohdasta vaikka hammastikulla.
Vaihtoehto
2: Tattariomenapiirakka_2
Ainekset:
peruspiirakkapohja
peruspiirakkapohja
omenia
3-4 omenien koosta riippuen
aprikoosihilloa
hieman
vettä
hienoa
sokeria tai ruokosokeria
raastettua appelsiinin kuorta
Valmistus:
Valmistus:
Lisää peruspiirakkapohjaan raastettua appelsiinin kuorta makusi mukaan. Kaada
taikina jauhetettuun vuokaan.
Kuori omenat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Lisää
siivut taikinaan pystysuunnassa painaen ne taikinan sisään niin, että muodostuu
kehämäinen ympyrä.
Voitele
päällys halutessasi aprikoosihillolla, joka on saatu notkeammaksi lisäämällä siihen
hieman vettä.
Ripottele
päälle sokeria maun mukaan.
Paista 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. kuten ylempänä oleva piirakka.
Seuraavassa postauksessa kerron pari muuta vaihtoehtoa tähän piirakkapohjaan. Toivottavasti innostutte kokeilemaan tätä
ohjetta! Olisi kiva kuulla millä jauhosuhteella piditte piirakasta eniten!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti