maanantai 25. marraskuuta 2013

Toimivaksi havaittu ja paljon käytetty "ton-ton-ton-ton-piirakkaresepti"...Vanhassa vara parempi...;-D

Muistan aikoinani kun kotimaiset viljat kiellettiin ruokavaliostani. Eletettiin 90-luvun alkua ja minulla oli atopia tosi pahana. Sitkeä kokovartaloihottuma ei hellittänyt millään, uusia allergioita  pulpahti esiin kuin sieniä sateella ja olin jatkuvasti osastohoidossa. Monesti sairaalan keittiöltä tullut ruoka ei sopinutkaan ja niinpä sitä korvattiin lisäleivällä. Sen seurauksena vatsani alkoi todella oireilemaan pahasti, olihan se jo valmiiksi ärtynyt jatkuvasta kortisoni-ja antibiootti-kierteestä. Koska suvussani on keliakiaa, lääkärit alkoivat epällä sen mahdollista osuutta ja niin tehtiin useamman kerran verikokeet,jotka olivat kuitenkin aina negatiiviset. Kahden epäselvän gastroscopian jälkeen minulle sanottiin, että "kyllä se varmaan keliakiaa on kuitenkin, koska suolinukka on niin laossa". Koska minulla oli jo vehnäallergia ja siitä johtuen olin syönyt vain muita kotimaisia viljoja, minun käskettiin sitten seurata "luontaisesti gluteenitonta" dieettiä.
Eihän se ollut mitenkään vaikeaa jättää muitakaan viljoja pois ruokavaliosta, mutta 90-luvun alussa oli vielä aika hankalaa löytää korvaavia tuotteita. Jauhoissakin se tiesi siihen asti tuntemattoman tattarin käytön opettelua. Ensin tattarin maku oli aika erikoinen, se tuntui jotenkin niin vahvalta ja karvaaltakin. Mutta nopeasti totuin siihen ja tänä päivänä pidän sen mausta paljon ja tattaria tulee syötyä monessa muodossa...,-D.
Muuten Italiassa tattaria käytetään varsinkin Valtellinan alueella polentajauhosoksessa ja tuo "polenta taragna" on kyllä maukkaampaa kuin pelkillä maissijauhoilla valmistettu "polenta". Lisäksi samoilla alueilla tehdään "pizzoccheri":ja, 2-3 mm:n paksuista, n. 1 cm:n leveätä ja n.5-7 cm:n pituista tuorepastaa, jossa 2/3 on tattarijauhoja ja 1/3 vehnäjauhoa. En ole niitä ikinä syönyt, enkä edes lähelle mennyt, sillä niiden kastike on täynnä juustoa! Mutta pizzoccheri:en täytyy olla tosi hyvää, koska nirsoinkin perheenjäsen syö niitä Valtellinan alueella vieraillessamme! Jos uteliaisuus heräsi, tässä englanninkielinen linkki Wikipediaan, jossa on pieni selitys tuosta herkusta.
Ensimmäinen hyvä piirakkareseptini oli itse asiassa muffinssi-resepti, jota vaan aloin käyttää piirakan pohjana. Sain ohjeen aikoinaan ravitsemusterapeutilta Allergiasairaalasta (kuten myös monia muita hyviä ohjeita!) ja se on hyvin palvelut paitsi minua, myös sukulaisiani jo yli 20 vuotta! Vaikka kokeilen monia reseptejä, tämä ohje eri variaatioilla kuuluu perusresepteihini ja sitä tulle tehtyä varsinkin jos aika on tiukilla, sillä taikina on nopea valmistaa joko piirakan tai muffinssien muotoon . Tässä teille tänään pari omenaversiota:

TATTARIPIIRAKKA tai TATTARIMUFFINSIT - perustaikinaohje
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)

Ainekset peruspiirakkataikinaan:
125 gr maidotonta kasvismargariinia (itse käytän soijamargariinia, äitini käyttää joko maidotonta Keijua tai maidotonta Sunnuntai-margariinia)
1-1 1/2 dl sokeria (hienosokeri on ehkä parempi, mutta itse käytän nykyisin ruokosokeria. Jos et pidä kovin makeasta,reilu 1 dl riittää)
1 kypsä banaani
2 dl tattarijauhoja (jos tattarin maku tuntuu liian vahvalta, voit käyttää vaihtoehtoisesti 1 dl tattarijauhoja ja 1dl riisijauhoja tai  1/2 dl tattarijauhoja ja 1 1/2 riisijauhoja. Kokeilemalla löydät maullesi sovivan suhteen.)
2 dl Maizenaa tai perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
l dl  kuumaa vettä
(Halutessasi voit lisätä esim. 1/2 tl vaniljasokeria tai raastettua appelsiinin kuorta.)

Piirakkavuoan jauhottamiseen, kasvismargariinia ja sopivia jauhoja tai maissiryynejä. Jos teet muffinseja tarvitset muffinsivuokia.

Valmistus:
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi joko käsin tai käytä hyväksesi vatkaajaa, niin saat ehkä kuohkeamman lopputuloksen.

Sekoita isossa kulhossa kuivat ainekset hyvin keskenään.(Halutessasi voit lisätä vaniljasokeria tai raastettua appelsiinin kuorta.)

Muussaa banaani haarukalla ja lisää se rasvasokerivaahtoon. Sekoita kevyesti.
Kuumenna vesi ja mittaa 1 dl pieneen astiaan.

Aloita jauhojen ja nesteen sekoitus taikinaan, lisäten niitä vuorotellen ja sekoittaen ne varovasti ja ilmavasti taikinaan. Käytä jauhojen lisäämisessä siivilää, niin estät paakkujen muodostumisen.
Valmis taikina voidaan käyttää joko piirakan tekoon levittämällä se jauhotettuun piirakkavuokaan tai muffinseihin.

Vaihtoehto 1Tattariomenapiirakka

Tästä tattariomenapiirakasta tuli hieman tumma, koska unohdin sen uuniin....8-o. Maku oli hyvä siitä huolimatta!
Ainekset:
peruspiirakkapohja
omenia 3-4 omenien koosta riippuen
kanelia jauheena
hienoa sokeria tai ruokosokeria

Valmistus:
Kuori omenat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Kaada taikina jauhetettuun vuokaan, lisää päälle omenaviipaleet ja ripottele omenien päälle sokeria ja kanelia maun mukaan.
Paista 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. uunista riippuen (kiertoilmauuni on nopeampi kuin staattinen). Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan keskikohdasta vaikka hammastikulla.

Vaihtoehto 2: Tattariomenapiirakka_2


Ainekset:
peruspiirakkapohja
omenia 3-4 omenien koosta riippuen
aprikoosihilloa
hieman vettä
hienoa sokeria tai ruokosokeria
raastettua appelsiinin kuorta

Valmistus:
Lisää peruspiirakkapohjaan raastettua appelsiinin kuorta makusi mukaan. Kaada taikina jauhetettuun vuokaan. 
Kuori omenat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Lisää siivut taikinaan pystysuunnassa painaen ne taikinan sisään niin, että muodostuu kehämäinen ympyrä.
Voitele päällys halutessasi aprikoosihillolla, joka on saatu notkeammaksi lisäämällä siihen hieman vettä.
Ripottele päälle sokeria maun mukaan. 
Paista 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. kuten ylempänä oleva piirakka.



Seuraavassa postauksessa kerron pari muuta vaihtoehtoa tähän piirakkapohjaan. Toivottavasti innostutte kokeilemaan tätä ohjetta! Olisi kiva kuulla millä jauhosuhteella piditte piirakasta eniten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti