torstai 12. kesäkuuta 2014

Tosinopea mustikkamuffinssi-resepti: maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton & vegan....paras tähän mennessä ..;-D

Kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia viime marraskuussa, toinen postaustekstini käsitteli nimenomaan muffinseja ja sen kaikettoman "supermuffinssin" metsästämistä, joka olisi.....aah, niin kuohkea, maukas, hyvin koossa pysyvä ja vielä muutaman päivän päästäkin mehevä ja pehmeä. Muffinssit varmasti maistuvat aina ja jokaisena vuoden aikana ja reseptivariaatioita ei kai voi olla koskaan liikaa....,kuten ei kenkiäkään...;-D, joten tässä päivitystä puolen vuoden jälkeen tuohon parhaan ohjeen metsästykseen.....
Maanantai-iltana kello 22, huolimatta +28 ° C:n lämpötilasta sisällä ja vähän yli + 30° C ulkona, iski muffinssihimo päälle ja kun jääkaapissa sattui olemaan tuoreita (jätti)mustikoita, päätin kokeilla variaatiota youtubissa (Video oli taas Elisabettan-hän on todella taitava!) näkemästäni ohjeesta, sillä sen valmistus oli näyttänyt varsin nopealta ja täytyy sanoa, että tästä reseptistä tuli mun suosikki kertaheitolla: ensinnäkin, taikina oli todellakin nopea ja helppo valmistaa. 
Toiseksi, muffinssit kohosivat hyvin uunissa ja olivat paitsi kauniita katsella, myös pehmeitä, maukkaita ja hyvin koossa pysyviä....tänään on torstai ja söin juuri yhden muffinssin aamupalalla ja se oli vieläkin niin mehevä ja pehmeä!!! 
Kolmas pointti tälle reseptille on, että se on myös soijaton ja vegan.

Mustikkamuffinssit  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset - n. 12 keskikokoista muffinssia:
100 gr sokeria  (Käytin ruokosokeria)
2,4 dl kasvismaitoa
210 gr jauhoja (käytin seuravaa sekoitusta: 310 gr vaaleaa riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa) ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta sekä 1 tl psylliumia, josta mittasin 210 gr)  (Alkuperäisessä reseptissä vehnäjauhoja)
50 gr täysjyväriisijauhoa (Alkuperäisessä reseptissä täysjyvävehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta (Käytin 8,5 gr makeille leivonnaisille tarkoitettua vaniljalla maustettua leivinjauhetta, joka on n. 260 gr:n määrälle taikinaa)
mustikoita (Alkuperäisessä reseptissä 70 g kuivattuja mustikoita. Käytin tuoreita mustikoita silmämitalla, ehkä noin 1,5 dl.)
80 gr mietoa kasvisöljyä (Käytin maissiöljyä.)
1/2 - 1 rkl vaniljasokeria (Alkuperäisessä reseptissä 1 tl luonnollista vanilja-aromia)
ripaus kurkumaa tai sahramia
Paperivuokia tai metallinen muffinssivuoka
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 175° C.
Sekoita pienessä kulhossa sokeri kasvismaidon kanssa ja jätä sokeri imeytymään maitoon.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään huolellisesti, lisäten ainekset siivilän läpi.
Lisää  seokseen (kuivatut) mustikat seosta käännellen. Jos käytät tuoreita, niin sekoita varovasti tai lisää ne joukkoon viimeisenä (suosittelen).
Lisää joukkoon kasvisöljy ja sekoita.
Sekoita maito-sokeriseosta ja lisää se jauhoseoksen joukkoon vähän kerrallaan ja sekoittaen kevyesti, mutta hyvin, niin että saat aikaan tasaisen, löysän taikinan.
Lisää ripaus kurkumaa tai sahramia antamaan hieman väriä taikinalle.
Täytä muffinssivuoat taikinalla käyttäen apuna esim. jäätelöpallojen tekoon tarkoitettua kauhaa. Käytin eka kerran tätä kauhaa vuokien täyttämiseen ja homma sujui siististi ja nopeasti! (Jos käytät metallisia muffinissivuokia, etkä vuoraa niitä paperisilla, muista voidella ja jauhottaa vuoat).
Paista muffinssit uunin keskitasolla 175° C, noin 20-25 min. tai kunnes hammastikku on puhdas.
Halutessasi voit valmistaa kuorrutuksen muffinssien päälle esim. kookoskermasta tai muusta vispautuvasta kermasta tai ripotella päälle vähän tomusokeria, ovat kyllä maistuvia ihan ilmankin!


Mustikkamuffinssit  - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan

2 kommenttia:

  1. Voi että näyttää hyvälle! Nämä menevät heti tulevana viikonloppuna kokeiluun, kun meillä on synttärijuhlat ja sehän tarkoittaa leipomista. Liikaa tulee tuijotettua tuota valkoisen jauhon käyttöä monasti, kun suhteellisen harvoinhan näitä herkkuja kuitenkin syödään. Nyt vedetään elo risaiseksi kyllä, niin hyvältä näyttää tuo sisus. :)

    VastaaPoista
  2. Kuule, just' asken soin yhden aamukahvin kanssa ja oli viela tanaankin niin hyva! Jotenkin sattui kaikki kohdalleen....olisikohan taika ollut tuossa sinun psylliumissa? Tama oli niin vaivaton leipomiskeikka ja tulos oli todella positiivinen! Ja viela maun lisaksi, ovat sieviakin, eivatka hajoa heti kateen, kun ottaa paperivuoan pois! Ajattelin itsekin, etta seuraaville juhlille leivon naita muffinsseja poytaan....Hyvaa viikonloppua ja hauskoja synttareita!!!

    VastaaPoista