Kun aloitin kirjoittamaan tätä
blogia viime marraskuussa, toinen postaustekstini käsitteli nimenomaan muffinseja
ja sen kaikettoman "supermuffinssin"
metsästämistä, joka olisi.....aah, niin kuohkea, maukas, hyvin koossa pysyvä ja
vielä muutaman päivän päästäkin mehevä ja pehmeä. Muffinssit varmasti maistuvat
aina ja jokaisena vuoden aikana ja reseptivariaatioita ei kai voi olla koskaan
liikaa....,kuten ei kenkiäkään...;-D, joten tässä päivitystä puolen vuoden jälkeen tuohon parhaan ohjeen metsästykseen.....
Maanantai-iltana kello 22,
huolimatta +28 ° C:n lämpötilasta sisällä ja vähän yli + 30° C ulkona, iski muffinssihimo
päälle ja kun jääkaapissa sattui olemaan tuoreita (jätti)mustikoita, päätin kokeilla variaatiota
youtubissa (Video oli taas Elisabettan-hän
on todella taitava!) näkemästäni ohjeesta, sillä sen valmistus oli
näyttänyt varsin nopealta ja täytyy sanoa, että tästä reseptistä tuli mun
suosikki kertaheitolla: ensinnäkin, taikina oli todellakin nopea ja helppo
valmistaa.
Toiseksi, muffinssit kohosivat hyvin uunissa ja olivat paitsi kauniita katsella, myös pehmeitä, maukkaita ja hyvin koossa pysyviä....tänään on torstai ja söin juuri yhden muffinssin aamupalalla ja se oli vieläkin niin mehevä ja pehmeä!!!
Kolmas pointti tälle reseptille on, että se on myös soijaton ja vegan.
Toiseksi, muffinssit kohosivat hyvin uunissa ja olivat paitsi kauniita katsella, myös pehmeitä, maukkaita ja hyvin koossa pysyviä....tänään on torstai ja söin juuri yhden muffinssin aamupalalla ja se oli vieläkin niin mehevä ja pehmeä!!!
Kolmas pointti tälle reseptille on, että se on myös soijaton ja vegan.
Mustikkamuffinssit (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset
- n. 12 keskikokoista muffinssia:
100
gr sokeria (Käytin ruokosokeria)
2,4
dl kasvismaitoa
210
gr jauhoja (käytin seuravaa sekoitusta: 310 gr vaaleaa riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa) ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta sekä 1 tl
psylliumia, josta mittasin 210 gr) (Alkuperäisessä reseptissä vehnäjauhoja)
50
gr täysjyväriisijauhoa (Alkuperäisessä
reseptissä täysjyvävehnäjauhoja)
2 tl
leivinjauhetta (Käytin 8,5 gr makeille
leivonnaisille tarkoitettua vaniljalla maustettua leivinjauhetta, joka on n. 260
gr:n määrälle taikinaa)
mustikoita
(Alkuperäisessä reseptissä 70 g
kuivattuja mustikoita. Käytin tuoreita mustikoita silmämitalla, ehkä noin 1,5
dl.)
80
gr mietoa kasvisöljyä (Käytin maissiöljyä.)
1/2 - 1 rkl vaniljasokeria (Alkuperäisessä reseptissä 1 tl luonnollista
vanilja-aromia)
ripaus kurkumaa tai sahramia
Paperivuokia tai metallinen muffinssivuoka
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 175° C.
Sekoita pienessä kulhossa sokeri
kasvismaidon kanssa ja jätä sokeri imeytymään maitoon.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe
ja vaniljasokeri keskenään huolellisesti, lisäten ainekset siivilän läpi.
Lisää seokseen (kuivatut) mustikat seosta käännellen. Jos käytät tuoreita, niin sekoita varovasti tai lisää ne joukkoon viimeisenä (suosittelen).
Lisää
joukkoon kasvisöljy ja sekoita.
Sekoita
maito-sokeriseosta ja lisää se jauhoseoksen joukkoon vähän kerrallaan ja
sekoittaen kevyesti, mutta hyvin, niin että saat
aikaan tasaisen, löysän taikinan.
Lisää
ripaus kurkumaa tai sahramia antamaan hieman väriä taikinalle.
Täytä
muffinssivuoat taikinalla käyttäen apuna esim. jäätelöpallojen tekoon
tarkoitettua kauhaa. Käytin eka kerran tätä kauhaa vuokien täyttämiseen ja homma sujui
siististi ja nopeasti! (Jos käytät
metallisia muffinissivuokia, etkä vuoraa niitä paperisilla, muista voidella ja
jauhottaa vuoat).
Paista muffinssit uunin keskitasolla
175° C, noin 20-25 min. tai kunnes hammastikku on puhdas.
Halutessasi voit valmistaa
kuorrutuksen muffinssien päälle esim. kookoskermasta tai muusta vispautuvasta kermasta
tai ripotella päälle vähän tomusokeria, ovat kyllä maistuvia ihan ilmankin!
Mustikkamuffinssit - maidoton, munaton,
gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan
|
Voi että näyttää hyvälle! Nämä menevät heti tulevana viikonloppuna kokeiluun, kun meillä on synttärijuhlat ja sehän tarkoittaa leipomista. Liikaa tulee tuijotettua tuota valkoisen jauhon käyttöä monasti, kun suhteellisen harvoinhan näitä herkkuja kuitenkin syödään. Nyt vedetään elo risaiseksi kyllä, niin hyvältä näyttää tuo sisus. :)
VastaaPoistaKuule, just' asken soin yhden aamukahvin kanssa ja oli viela tanaankin niin hyva! Jotenkin sattui kaikki kohdalleen....olisikohan taika ollut tuossa sinun psylliumissa? Tama oli niin vaivaton leipomiskeikka ja tulos oli todella positiivinen! Ja viela maun lisaksi, ovat sieviakin, eivatka hajoa heti kateen, kun ottaa paperivuoan pois! Ajattelin itsekin, etta seuraaville juhlille leivon naita muffinsseja poytaan....Hyvaa viikonloppua ja hauskoja synttareita!!!
VastaaPoista