lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tiikerikakku: Maidoton, munaton, gluteeniton & vegan ..todella suussasulava viikonlopun lohtuleivonnainen!

Viime aikoina ei ole ollut oikein veto päällä....taitaa olla osittain kevätväsymystä ja osittain allergioista johtuvaa, kun nuo siitepölyallergiat vaivaa, iho reistaa, henki pihisee ja silmät vuotaa, vuotaa, vuotaa....ja kutisee!!! Keittiössä kiire jatkuu potilaiden myötä (viime viikkojen aikana lista kasvoi...,-D) ja jos siinä kiireen keskellä on sattunut onnistumaan joku "kulinaarinen kokeilu", niin valitettavasti viimeistään pöydässä on huomannut........."Voi ei, se kuva taas unohtui!!" 
Muutama viikko sitten hoitokodista palattuani, mulle iski aivan hirmuinen tiikerikakkuhimo! En ole varmaan syönyt sitä allergioiden takia yli 30 vuoteen, mutta muistan kuinka lapsena pidin sen mausta ja ulkonäöstä! Kun äitini sitä usein leipoi, minusta oli hauskaa auttaa varsinkin kaakaoraidan valmistamisessa ja taikinankerrosten levittämisessä vuokaan.....ja tietenkin niiden tiikerinraitojen tekemisessä! Ja miten ihanaa oli sen uunista tulevan kakun tuoksu!!!
En ole yrittänyt edes kokeilla kaikettoman tiikerikakun valmistusta, koska silloin tällöin kokeilemani kaikettomat kahvikakut eivat ole mielestäni tarpeeksi hyvin onnistuneet. Niistä on tahtonut tulla liian "tiiviitä" ja nuo kuivakakut ovat muutenkin jääneet vähän syrjään muiden mielenkiintoisempien leivonnaisten ja uutuuskokeilujen myötä.

Googlasin nopeasti ohjetta kaikettomasta tiikerikakusta ja vihdoin löysin täältä mielenkiintoisen vegaanisen appelsiinitiikerikakkuohjeen, josta inspiroidun kokeilemaan "kaiketonta" versiota, kun kotona sattui olemaan käsittelemättömiä appelsiinejakin. Muuntelin sitä vain hiukan ja vaikka lopputuloksena oli aika pieni kakku, mutta mikä tärkeintä, se oli todella mehevä, hyvin koossa pysyvä ja niiiiin maukas!! Ja appelsiininkuori antaa uuden, mukavan lisäaromin perinteiselle kakulle.

Appelsiinitiikerikakku (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
200 gr vegaanista kasvismargariinia
2 dl sokeria
1 dl maustamatonta soijajugurttia   (Alkuperäisessä ohjeessa vaihtoehtona: omenasose)
1 raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori
1 rkl vaniljasokeria   (Alkuperäisessä ohjeessa vaihtoehtona: 0.25 tl vaniljajauhetta.)
ripaus suolaa   (Alkuperäisessä ohjeessa: 1/4 tl)
3.5 dl gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta, josta mittasin 3,5dl) tai sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: vehnäjauhoja.
8 gr leivinjauhetta, joka oli maustettu vanilja-aromilla   (Alkuperäisessä ohjeessa: 2 tl leivinjauhetta)
1 rkl kasvismaitoa   (vaaleaan osaan, ei alkuperäisessä ohjeessa)
0.5 dl carobjauhetta    (Alkuperäisessä ohjeessa: kaakaojauhetta)
2 rkl kasvismaitoa  (ruskaaan taikinaosaan)   (Alkuperäisessä ohjeessa: vettä)
Valmistus:
Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta kuori.
Kuumenna uuni 175° C.
Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Vatkaa kunnolla, jotta vaahdosta tulee vaalea ja kuohkea. Kaavi rasva kulhon reunoilta takaisin kulhoon ja lisää joukkoon jogurtti (tai omenasose), raastettu appelsiinin kuori, vaniljasokeri (tai vanilja) sekä suola ja sekoita kevyesti.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi. Sekoita jauhoseosa margariinivaahtoon huolellisesti, mutta kevyesti.
Siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon. Lisää joukkoon kasvismaito ja sen jälkeen carobjauhe siivilää apuna käyttäen. Sekoita tasaiseksi.
Lisää vaalean taikinaosaan 1 rkl kasvismaitoa ja sekoita tasaiseksi.
Rasvaa ja jauhoita kakkuvuoka sopivalla jauhoilla. Levitä puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Levitä ruskea taikina päälle ja levitä loput vaaleasta taikinasta carobtaikinan päälle. Piirrä tiikerinraidat pyöräyttämällä taikinan sisään painetulla haarukalla kakkuvuoan ympäri.
Paista uunin keskitasolla 175°C n. 50-60 min. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä tai sen jälkeen, mikäli vaikuttaa, että sen pinta voisi palaa.
Anna kakun levätä vuoassaan ainakin reilu kymmenen minuuttia ennen sen kumoamista. Anna vielä jäähtyä kunnolla kupu päälla. 


"Appelsiinitiikerikakku"   - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
Muuten, söin käytännössä yksin tämän kakun ihan parissa päivässä....se oli siis niin hyvää, että yksi pala ikääkuin pyysi toista peräänsä....kaloreista viis...mutta muuten piti ihan itseään hillitä... ;-D

Huom! Tein kakusta toisella kertaa version, johon lisäsin tekemääni vegemajoneesia 1 rkl:sen ruskeaan raitaosaan ja se mielestäni syventi "suklaista" makua, vaikka carobjauhe ei kaakaota lähellä ollekaan. Samoin olin vihdoin saanut yhden apteekin kautta ksantsaania tilattuna, joten gluteenittomassa jauhoseoksessa olevat 2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta vaihtui 1 1/2 tl ksantaanikumia. Ksantaanikumi teki ehkä kakusta aavistuksen verran kiinteämmän, mutta muuten maussa ei ollut eroa ensimmäiseen. Lisäsin myös vegemajoneesia pari rkl:sta brownies-taikinaan ja käytin samaa gluteenitonta jauhoseosta ksantaanikumilla ja nuo ainekset toimivat hyvin tässakin tapauksessa.


Tiikerikakku ja Brownies (reseptiin lisäatty vegemajoneesia ja ksantaania) - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti