tiistai 3. maaliskuuta 2015

Suussasulavat vaniljaiset pikkuleivät....tietysti maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja myös vegan

Viikonloppuna "pseudoinfluenssasta" hieman toipuneena tuli kokeiltua monia mielessä olleita juttuja....samalla kun kokkasin lounasta, päätin kokeilla pienen annoksen "Dulce di leche":ä (postaus tulossa..;-D) kasvismaidosta aivan samalla tavalla kuin normaalimaidostakin ja tulos oli niin makean positiivinen, että ihan todella harmittaa, ettei ole jo aiemmin tullut kokeiltua tämän argentiinalaisen herkun tekoa kotona! Viime viikolla kokeilin samoin ensi kertaa kehitellä "suklaatonta suklaata" ja tulos ei ollut ollenkaan hullumpi ja poiki uusia ideoita seuraavia kokeilukertoja varten, joten kunhan saan hieman kehiteltyä ideaani eteenpäin, makeaa postausta on tulossa enemmänkin...;-).
Mutta asiaan, eli tämän päivän suussasulavaan ohjeeseen....pari viikkoa sitten netissä surffailessani näin "Vaaleanpunaisen Nonparelli"-blogin ihanan vaniljaisten vadelmatäytekeksien ohjeen ja koska siinä ei ollut käytetty kananmunaa, ajattelin, että reseptiä voisi helposti muokata allergisille tai gluteenia vältteleville sopivaksi. Ohjeessa oli käytetty Blå Bandin vaniljakastikejauhetta, jonka koostumuksesta en tiedä, joten korvasin sen vaniljanmakuisella pehmeällä kreemityyppisellä soijavanukkaalla. Aikaansaatu taikina oli niin ihanan pehmeää ja maukasta (Kuinkahan hyvää alkuperäisen reseptin taikina onkaan, kun tämänkin olisin voinut syödä sellaisenaan?!), mutta harmillisesti vaikeata käsitellä tarttuvuutensa ja särkyvyytensä takia, joten hylkäsin idean tehdä ikkunallisia pikkuleipiä kuten alkuperäisessä ohjeessa. Sen sijaan muotoilin taikinasta ensin sylintereitä, jotka leikkasin parin sentin pätkiin ja jauhoitetuilla sormilla muokkasin pyöreän pikkuleivän suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, jossa painoin muotilla lopullisen muodon. Koska iltamenon vuoksi jouduin keskeyttämään leivonnaisten teon, jätin taikinan jääkaappiin ja jatkoin pikkuleipien tekoa seuraavana päivänä ja nyt taikinaa oli huomattavasti helpompi käsitellä (ja kokeilin muutaman ikkunallisenkin herkun tekoa)! 
Tuloksena oli todellakin "supersuussasulavia", herkullisia, vanilja-aromia "herkästi henkiviä" pikkuleipiä, jotka maistuvat ihan sellaisenaan tai hillolla täytettynä tai vaikka suklaattomalla kuorrutuksella koristeltuina (olisin halunnut kokeilla myös tätä vaihtoehtoa, mutta valmiit leivonnaiset hupesivat hetkessä).
Suussasulavat vaniljaiset pikkuleivät  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan) 

Ainekset:
250  g vegaania kasvismargariinia (alkuper
äisessä reseptissä voita)
85 gr  (=1 dl)  hienoa sokeria
250 gr (=4 dl)  gluteenittomia jauhoja; k
äytin tällä kertaa 125 gr Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta ja 125 gr gluteenitonta jauhosekoitusta (
jauhoseos koostui seuraavasti: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl psyllium:ia ja 1 1/2 tl ksantaania, josta mittasin 125 gr) (alkuperäisessä reseptissä vehnäjauhoja)
reilu 1/2 dl vaniljanmakuista vegaanista soijavanukasta (jos soijavanukas on perinteisesti tiivis, niin käyttämäni vanukas oli koostumukseltaan pehmeää, kreemimäistä, vähän kuin paksua vaniljakastiketta) (alkuperäisessä reseptissä Blå Band:in Vanhan ajan vaniljakastikejauhetta)

Ainekset täytteeseen/pinnalle:
vadelma- tai muuta hedelmämarmeladia tai hilloa tai suklaatonta kuorrutusta
tomusokeria

Valmistus:
Vatkaa huoneenlämpöinen kasvismargariini yhdess
ä sokerin kanssa tehosekoittimella tai yleiskoneella tasaiseksi kermaiseksi vaahdoksi.
Lisää sekaan ensin jauhot/jauhoseos (käytä siivilää paakkujen estämiseksi) ja sitten vaniljakastike ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääri muotoutunut taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
Laita työalustalle leivinpaperia ja ripottele sen päälle jauhoja. Jaa taikina 4:ään osaan ja jätä yksi osa taikinaa alustalle ja anna muiden taikinapalojen odotella jääkaapissa vuoroaan.
Pyörittele taikina jauhotetulla alustalla pieniksi sylintereiksi (läpimitaltaan n. 3 cm) ja katkaise se 2,5-3 cm:n kokoisiksi paloiksi.
Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille hieman jauhoja ja tapauttele jokainen taikinapala pyöreäksi levyksi ja paina haluamallasi muotilla lopulline pikkuleivän muoto. (Käytin n. 5,5 cm kokoista pyöreää muottia ja pientä sydänmuottia.)
Paista pikkuleivät uunin keskiosassa 180° C:ssa, noin 7-8 minuuttia.
Anna leivonnaisten jäähtyä kunnolla. Pikkuleivät maistuvat ihan sellaisinaan, tai halutessasi voit koristella ne ennen tarjoilua ripottelemalla niiden päälle tomusokeria tai kastauttaa puolet pikkuleivästä suklaattomassa kuorrutuksessa tai vaikka kuorruttaa päälle mieleisesi koristelun.
Toinen vaihtoehto on täyttää keksit hillolla/marmeladilla: Levitä hieman hilloa yhden keksin keskiosaan. Paina varovasti toinen keksi päälle ja siivilöi pinnalle tomusokeria. 
Säilytä keksit jääkaapissa.

Suussasulavat vaniljaiset pikkuleivät - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

2 kommenttia:

  1. Tämä resepti koostuu todellakin vain muutamasta aineksesta ja ei sisällä leivinjauhetta. Täytyy muistaa, että taikina on tarttuvaista (Kuten kaikki gluteenittomat&munattomat taikinat), joten pikkuleipien tekoon tarvitaan hieman kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee vaivan...;-).

    VastaaPoista