torstai 17. heinäkuuta 2014

Kesäinen lounasbuffet - Mausteiset broileripyörykät kahdella variaatiolla

Juhannuksena teki mieli jonkinlaisia maukkaita pyöryköitä, jotka olisivat mukavia nuoremmallekin ruokakunnalle. Päädyimme broilerin jauhelihasta valmistettuihin, mausteisiin, mutta kaikille ruokailijoille sopiviin pyöryköihin. Tähän reseptiin on vaikea sanoa tarkkoja mittoja, koska teen kaikki lihapullat aina silmä- ja varsinkin "makumitalla" käyttäen niitä mausteita mitä käytössä olevasta keittiöstä löytyy....,-). Esim. mökillä pyörykät ovat taatusti aina tosi yksinkertaisesti maustettuja! Annan lihapyörykkätaikinan "maustua" ja paistan pienen koepullapyörykän ennen kuin aloitan valmistamaan koko satsia. Näin tehdessä, makua voi viilata vielä viime hetkelläkin. 
Variaatio 1 on "lihaisampi", johtuen siitä, että siinä ei ole mukana mitään ylimääräistä "suurusta" ja yleensä teen kaikki lihapullat ilman mitään "lisäsuurusaineita". Pyörykät pysyvät hyvin koossa ilmankin.

Variaatiossa 2, joka on maultaan hyvin samalainen, mutta koostumukseltaan "tiiviimpi", käytin lisänä perunahiutaleita, kivennäisvettä ja kasviskermaa ja se syntyi ihan vain avatun perunahiutalepussin tyhjentämisinnosta ja kokeilun halusta...;-). Perunahiutaleiden sijaan voi toki käyttää vaikka, vähän kuivahtanutta leipää, keitettyä perunaa tai soijajauhoa, jos tykkää valmistaa enemmän tämän tyyppisiä pyöryköitä.

Mausteiset broileripyörykät  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Mausteiset broileripyörykät  -Variaatio 1 
Ainekset:
400 g broilerin jauhelihaa
1 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
kuivattua oreganoa maun mukaan
kuivattua basilikaa maun mukaan
kuivattua meiramia/timjamia maun mukaan
kasvisöljyä, mielellään oliiviöljyä  (maustesipuliseoksen kuullottamiseen sekä lihapullien pyöritykseen ja paistamiseen)
1/2 sitruunan mehu
paprikajauhetta maun mukaan
sitruunapippuria maun mukaan
kuivattua rosmariinia maun mukaan
suolaa

Valmistus -  Variaatio 1:
Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuori valkosipulinkynnet. Laita pannu kuumenemaan keskilämmölle lisäten siihen vähän öljya. Lisää pannulle sipulisilppu, murskaa joukkoon  valkosipulinkynnet, sekä kuivattua oreganoa, basilikaa ja meiramia makusi mukaan (n. 1-2 tl kutakin). Kuullota maustesipuliseos öljyssä muutaman minuutin ajan ja kaada kulhoon jäähtymään.
Lisää kulhoon broilerin jauheliha ja sitruunan mehu. Sekoita ainekset hyvin maustesipuliseoksen kanssa. Lisää makusi ja mieltymystesi mukaan paprikajauhetta, sitruunapippuria, kuivattua rosmariinia ja suolaa. Sekoita ja jätä maustumaan noin parisenkymmentä minuuttia. Tee taikinasta pieni koepyörykkä, paista se pannulla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
Pyöritä taikinasta öljyllä kostutetuilla käsillä pieniä pyöryköitä ja paista ne joko pannulla tai  uunissa 200°C n. 15 minuuttia.
Mausteiset broileripyörykät  - Variaatio 2 (halutessasi myös soijaton)

Ainekset:
reilu 250 gr. broilerin jauhelihaa
1 sipulia
kuivattua oreganoa maun mukaan
kuivattua basilikaa maun mukaan
kuivattua meiramia/timjamia maun mukaan
kasvisöljyä, mielellään oliiviöljyä (maustesipuliseoksen kuullottamiseen sekä lihapullien pyöritykseen ja paistamiseen)
1 dl maidottomia perunahiutaleita (käytin Pohjolan Perunan Mummin Mielihyvä Perunahiutaleita)
1 dl kivennäisvettä
n. 1/2 tl inkiväärijauhetta tai 1/2-1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
n.1 tl paprikajauhetta
kuivattua rosmariinia maun mukaan
rouhittua mustapippuria tai sitruunapippuria maun mukaan
peproncinoa ripaus
1/2  dl maustamatonta kasviskermaa tai -jogurttia (esim. soija-tai kaura...käytin soijakermaa)
suolaa maun mukaan

Valmistus -  Variaatio 2:

Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Laita pannu kuumenemaan keskilämmölle hellalle lisäten siihen vähän öljyä. Lisää pannulle sipulisilppu, murskaa joukkoon valkosipulinkynnet, sekä kuivattua oreganoa, basilikaa ja meiramia makusi mukaan (n. 1/2 -1tl kutakin). Jos käytät raastettua inkivääriä, lisää se nyt joukkoon. Kuullota maustesipuliseos öljyssä muutaman minuutin ajan ja kaada kulhoon jäähtymään.
Lisää kulhoon broilerin jauheliha, perunahiutaleet ja  kivennäisvesi. Sekoita ainekset hyvin maustesipuliseoksen kanssa. Lisää makusi  ja mieltymystesi mukaan paprikajauhetta, kuivattua rosmariinia, musta-tai sitruunapippuria, ripaus peproncinoa. Mikäli käytät inkiväärijauhetta, lisää se nyt joukkoon. Sekoita mausteet hyvin muiden ainesten kanssa.
Lisää joukkoon maustamaton kasviskerma tai -jogurtti, sekä vähän suolaa. Sekoita ja jätä maustumaan noin parisenkymmentä minuuttia. Mikäli taikina turpoamisvaiheen jälkeen vaikuttaa liian kiinteältä, voit lisätä siihen vielä hieman kivennäisvettä. Tee taikinasta pieni koepyörykkä, paista se pannulla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
Pyöritä taikinasta öljyllä kostutetuilla käsillä pieniä pyöryköitä ja paista ne joko pannulla tai  uunissa 200°C n. 15 minuuttia.


Vinkki aperitiivitarjontaan: Keihästä boileripyörykkä coctailtikkuun ja laita sen seuraaksi esim. kirsikkatomaatti (mikäli sopii ruokavalioon) tai vaikka viinirypäleitä tai hedelmälohkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti