perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kesäinen lounasbuffet - Rapeat uunissa paistetut kesäkurpitsatikut

Italiassa ja varsinkin Milanossa, joka taitaa olla "aperitiivin mekka" töiden päätteeksi tai illan alkajaiseksi nautitaan usein aperitiivi....nykyisin kaikenlaisilla lisukkeilla. Monet paikat jopa kilpailevat keskenään aperitiivitarjoilustaan ja vertailugallupeja tehdään tiuhaan....sinkuille aperitiivi on samalla monesti myös illallinen...;-). No, allergisille ei näissä paikoissa paljon valinnan varaa ole tarjolla ja monesti teen aperitiivitarjoilua kotona Etsiessäni uusia inspiraatioita törmäsin taas youtube:ssa Elisabettaan ja hänen videoonsa rapeista kesäkurpitsatikuista, joista sai todella helposti muunneltua "kaikettoman" version. Oikein maukas ja varsinkin kesänaposteluun sopiva idea!!! 

Rapeat kesäkurpitsatikut "Zucchine croccanti" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan ja halutessasi soijaton):
alkuperäinen ohje täältä
Ainekset 2:een annokseen:
1 iso kesäkurpitsa tai 1,5 pientä kesäkurpitsa
n. 35-45 g riisijauhoja
suolaa maun mukaan
hyvälaatuista kylmäpuristettua oliiviöljyä
n. 60-70 ml soijamaitoa tai kauramaitoa  (Ei aromatisoituja! Mielellään maustamatonta)
mieleisiäsi kuivattuja yrttejä makua antamaan esim. oreganoa, rosmariinia, timjamia, meiramia
(tuoretta basilikaa leikattuna)
maissijauhoja (Huom. ei maissitärkkelystä, vaan jauhoja), vaihtoehtoisesti voit käyttää täysjyväriisijauhoja
gluteenitonta korppujauhoa (vaihtoehtoisesti polentajauhoja)

Valmistus:
Pese kesäkurpitsa ja leikkaa pois päätyosat. Leikkaa se ensin noin 1-1 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja sitten viipaleet 3-4 cm:n pituisiksi tikuiksi. Jos kesäkurpitsa on kovin iso, voit jättää käyttämättä ihan kaikkein pehmeimmän keskiosan.
Valmista taikina, johon tikut upotetaan ennen korppujauhoissa pyöritystä: Lisää kulhoon riisijauhot, suolaa, hieman öljyä ja sekoita.
Lisää soijamaitoa aina vähän kerrallaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa olla koostumukseltaan aika löysä, suunnilleen kuin hyvin turvotettu lättytaikina.
Lisää yrttejä makusi mukaan ja jos sinulla sattuu olemaan tuoretta basilikaa, leikkaa sitä joukkoon. Sekoita.
Jauhota kesäkurpitsapalat ensin maissijauhoissa (tai täysjyväriisijauhoissa) ja upota ne sitten valmistamaasi taikinaan muutama kerrallaan. Ravistele hiukan ja pyörittele sitten taikinaan upotetut palat joka puolelta joko gluteenittomassa korppujauhoissa tai vaihtoehtoisesti suolalla ja pippurilla maustetussa polentajauhoissa.
Laita "kuorrutetut" kesäkurpitsapalat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, yrittäen välttää palojen menoa toistensa päälle. Lisää päälle vähän suolaa ja öljyä nauhana.
Paista 180° C:ssa noin 20-25 min., viimeiset 3-5 minuuttia grillivastuksella, niin että vihannestikut saavat kauniin värin.
Ripota tarvittaessa vähän suolaa päälle. Siirrä tarjoilulautaselle ja nauti heti sellaisenaan tai vaikka vegmajoneesin kera!!




1 kommentti: