Italiassa ja varsinkin Milanossa,
joka taitaa olla "aperitiivin mekka" töiden päätteeksi tai illan alkajaiseksi nautitaan usein
aperitiivi....nykyisin kaikenlaisilla lisukkeilla. Monet paikat jopa kilpailevat
keskenään aperitiivitarjoilustaan ja
vertailugallupeja tehdään tiuhaan....sinkuille aperitiivi on
samalla monesti myös illallinen...;-). No, allergisille
ei näissä paikoissa paljon valinnan varaa ole tarjolla
ja monesti teen aperitiivitarjoilua kotona Etsiessäni uusia inspiraatioita törmäsin taas youtube:ssa Elisabettaan ja hänen videoonsa rapeista kesäkurpitsatikuista, joista sai
todella helposti muunneltua "kaikettoman" version. Oikein maukas ja
varsinkin kesänaposteluun
sopiva idea!!!
Rapeat kesäkurpitsatikut "Zucchine croccanti" (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan ja halutessasi soijaton):
Ainekset 2:een annokseen:
1 iso kesäkurpitsa tai 1,5 pientä kesäkurpitsa
n. 35-45 g riisijauhoja
suolaa
maun mukaan
hyvälaatuista kylmäpuristettua oliiviöljyä
n. 60-70
ml soijamaitoa tai kauramaitoa (Ei aromatisoituja! Mielellään maustamatonta)
mieleisiäsi kuivattuja yrttejä makua antamaan esim. oreganoa, rosmariinia, timjamia, meiramia
(tuoretta
basilikaa leikattuna)
maissijauhoja
(Huom. ei maissitärkkelystä, vaan
jauhoja), vaihtoehtoisesti voit käyttää täysjyväriisijauhoja
gluteenitonta korppujauhoa (vaihtoehtoisesti polentajauhoja)
Valmistus:
Pese kesäkurpitsa ja leikkaa pois päätyosat. Leikkaa se ensin noin 1-1 1/2 cm:n paksuisiksi
viipaleiksi ja sitten viipaleet 3-4 cm:n pituisiksi tikuiksi. Jos kesäkurpitsa on kovin iso, voit jättää käyttämättä ihan kaikkein pehmeimmän keskiosan.
Valmista
taikina, johon tikut upotetaan ennen korppujauhoissa pyöritystä: Lisää kulhoon riisijauhot,
suolaa, hieman öljyä ja sekoita.
Lisää soijamaitoa aina vähän kerrallaan ja sekoita taikina
tasaiseksi. Taikina saa olla koostumukseltaan aika löysä, suunnilleen kuin hyvin turvotettu lättytaikina.
Lisää yrttejä makusi mukaan ja jos sinulla sattuu olemaan
tuoretta basilikaa, leikkaa sitä joukkoon. Sekoita.
Jauhota kesäkurpitsapalat
ensin maissijauhoissa (tai täysjyväriisijauhoissa)
ja upota ne sitten valmistamaasi taikinaan muutama kerrallaan. Ravistele hiukan
ja pyörittele sitten taikinaan upotetut palat joka puolelta joko gluteenittomassa korppujauhoissa tai vaihtoehtoisesti suolalla ja pippurilla
maustetussa polentajauhoissa.
Laita "kuorrutetut" kesäkurpitsapalat
leivinpaperilla päällystetylle
uunipellille, yrittäen välttää palojen menoa toistensa päälle. Lisää päälle vähän
suolaa ja öljyä nauhana.
Paista
180° C:ssa noin 20-25 min., viimeiset 3-5 minuuttia grillivastuksella, niin että vihannestikut saavat
kauniin värin.
Ripota tarvittaessa
vähän suolaa päälle.
Siirrä
tarjoilulautaselle ja nauti heti sellaisenaan tai vaikka vegmajoneesin kera!!
Ihanan näköinen kesäherkku! Tämä menee oitis kokeiluun. :)
VastaaPoista