torstai 7. elokuuta 2014

Nikan Nopeat - lomalaisen kermainen “vegespaghetti” kesäkurpitsasta

Blogin puolella vietetään hiljaisempaa aikaa….kun Suomessa elokuu alkaa olemaan jo koulun alkuun valmistumista ja muutenkin syksyyn päin suuntautumista, täällä se on se “kuumin” ja varsinainen lomakuukausi, jolloin mottoritiet täyttyvät eri puolille Italiaa rantaelämää ja rusketusta hakevista tai vaihtoehtoisesti viileämpään vuoristoon patikoimaan suunnistavista lomalaisista. “Ferragosto”:akin (vähän kuin  suomalaisten juhannus) juhlitaan 15. elokuuta ja se on viikko, jolloin myös monet yritykset ja liikkeet sulkevat ovensa loman viettoa varten. Tänä vuonna kesä vaan ei ole oikein “pyörähtänyt päälle” ja ilma vaikuttaa varsin syksyiseltä….jos aurinko paistaa aamulla, niin viimiestään iltapäivällä ilma on jo muuttunut sateikseksi tai pilviseksi….väliin on kovin kosteaa (sellaista “nihkeän kosteaa”, josta atoopikon iho ei tykkää ollenkaan!) ja kun aurinko vihdoin tulee esiin, se on todella polttavan kuuma, ikäänkuin se olisi vihainen, tuosta pilvien häirinnästä…8-9. Olen jo pari viikkoa Liguriassa yrittänyt ottaa aurinkoa lääkärin ohjeiden mukaan, sillä tänä kesänä atooppinen ihottumani on todella ärhäkässä kunnossa ja tuo ilmojen epävakaus ei kyllä yhtään tätä asiaa auta.
Täällä siis ollaan “mökkiolosuhteissa” ja parempien ilmojen toivossa. Kesäkettiömme kalustus on yksinkertainen, uuniakaan ei ole käytössä, joten syödään yksinkertaisesti ja nopeasti valmistettuja aterioita….paljon kasviksia, salaatteja ja kauden hedelmiä. Lihapuolella yleensä kanaa tai kalaa sellaisenaan tai ensin vähän yrttien kanssa marinoituna pannulla kypsennettynä. Kuumalla ei ole niin nälkäkään, mutta jos tekee pastaa mieli, tulee yleensä valmistettua joko “Spaghetti aglio, olio e peperoncino” tai sitten teen seuraavaa vegeversiota kermaisesta pennepastasta, koska se on paitsi todella maittavaa, myös todella nopea tehdä samanaikaisesti kun spaghetti kypsyy.

Kermainen kesäkurpitsasahramispaghetti (Spaghetti con zucchine, zafferano e panna) 
(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätö, vegan, halutessasi soijaton) 
Ainekset 4:lle hengelle:
1/4 -1/2 salottisipulia  tai vaihtoehtoisesti, 1 valkosipulin kynsi
1 iso kesäkurpitsa tai 2 pientä
oliiviöljyä loraus (n. 2 rkl)
0,125 gr eli 1 annospussi sahramia (vastaa noin vajaata maustemitallista)
1 tlk (250 ml) vegan kasviskermaa (soija- , kaura- tai riisikermaa, käytin Provamel:in soijakermaa)
suolaa maun mukaan
ripaus pippuria
jauhettua peperoncinoa maun mukaan
80-100 gr spaghettia henkeä kohden (käyttänyt  yleensä täysjyväriisispaghettia)
(halutessasi hieman tuoretta persiljaa)
Valmistus:
Laita spaghettia varten runsaasti vettä kiehumaan isoon kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja spaghetti. (Käytin täysjyväriisispaghettia, mutta mikä tahansa pasta käy.). Oikea “vesi-suola-pasta”-suhde on seuraava: jokaiselle 100 gr:lle pastaa, 1 lt vettä ja 10 gr. suolaa.
Pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi tai vaihtoehtoisesti kuori valkosipulin kynsi. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi 3-4 cm:n pituisiksi suikaleiksi,
Laita noin pari rkl:sta oliiviöljyä kuumenemaan pannulla. Lisää sipulisilppu tai keskeltä kahtia leikattu (poista keskiosa)  kynsi ja kuullota miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, välillä sekoittaen.
Lisää kesäkurpitsasuikaleet ja anna niiden kuullottua yhdessä sipulisilpun  tai valkosipulin kynnen kanssa muutaman minuutin ajan, seosta käännellen. Tarvittaessa lisää tilkka spaghetin keitinvettä, mikäli seos vaikuttaa kuivuvan liikaa.
Lisää kasvisseokseen hieman suolaa ja pippuria ja sekä halutessasi ripaus peperoncinia. Suosittelen tulisen peperoncinon käyttöä, koska se antaa hieman “ytyä” annokseen.
Lisää pannulla olevaan seokseen sahramijauhe pienessä vesitilkassa. Sekoita hyvin.
Lisää kasviskerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Kuumenna miedolla lämmöllä kastiketta välillä käännellen, jotta maut sekoittuvat hyvin toisiinsa. Alä anna kastikeen kiehua! Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Valuta nopeasti kypsä spaghetti ja lisää se pannulle kastikkeen joukkoon. Sekoita pasta hyvin kastikkeen kanssa ja lisää halutessasi päälle vähän tuoretta persiljaa ja tarjoile.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti