Kaupat ja torit ovat olleet koko kesän pullollaan monenlaisia houkuttevan näköisiä persikkalajikkeita ja kun en voi syödä niitä sellaisenaan, mielessä alkoi kyteä idea persikkapiirakasta “Mummo Ankan omenapiirakan” malliin. Yhtenä päivänä kun persikat olivat lähikaupassa tarjouksessa vajaan euron kilohinnalla, päätin kokeilla tuota mielessä kehittynyttä ideaa mehevästä piirakasta. Tällä kertaa Nikan Baarin kokeilukeittiössä myötätuuli puhalsi ja piirakka onnistui yli odotusten! Koska sen muoto muistuttaa hieman tuota Mummo Ankan kuuluisaa omenapiirasta, päätin kutsua sitä “Iines Ankan persikkapiiraaksi”, vaikka Iines ei taidakaan olla varsinainen piirakkamestari, mutta luulen, että tämä piiras onnistuisi häneltäkin ja saisi Akultakin veden kielelle…;-).
Valmistin yksinkertaisen “brisè”-tyyppisen piirakkapohjan gluteenittomista jauhoista, soijamargariinista ja kylmästä vedestä. Halusin mukaan vähän tattarin tuomaa “rustiikkia” makua, joten tein sekoituksen tavallisesta jauho-sekoituksestani lisäten siihen kahdenlaista riisijauhoa ja tattarijauhoa. Taikinasta tuli hieman pienikokoinen, joten jouduin kaulimaan pohjan todella ohueksi. Vähän isompi taikina olisi helpottanut varsinkin kuoripalan teossa, nyt se jäi hieman niukaksi ja jouduin auttamaan reunojen kiinnitystä “paikkapaloilla”.
Täytteen tein pilkoitusta persikoista, jotka saivat ensin “levätä” maustetutussa sokerisitruunaliemessä ja sen jälkeen hautua jonkin aikaa pannulla tuoreen raastetun inkiväärin kanssa, koska ostamani persikat olivat vielä piirakan tekohetkelläkin niin kovia, että olin epävarma ehtisivätkö ne kypsyä kokonaan uunissaoloaikanaan. “Pannuhaudutus” (olen harrastanut sitä joskus strudelin täytteeseen menevien omenaviipaleiden kanssa) osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, koska maut imeytyivät paremmin persikkakuutioihin ja liika neste “haihtui” pois, joten täytteellä oli oikein mukava, pehmeähkö koostumus uuniin mennessä ja sen maku oli todella lupaava….keittämällä enemmän täytteestä voisi tehdä hilloakin!
Valmis piirakka houkutteli valmistamaan vielä seuralaiseksi jäätelökoneella vaniljajäätelöä ja ei voi muuta sanoa kuin, että oli todella herkullista!! Ei sitä syömistä voinut yhteen palaan jättää! Persikkatäyte ja vaniljajäätelö maistuivat niin hyvältä yhdessä ja tattari taikinapohjassa tasapainotti kivasti makukokonaisuutta.
Iines Ankan persikkapiiras (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
POHJA & PääLLYS:
160 gr jääkaappikylmää maidotonta kasvismargariinia (käytin Provamel:in vegan soijamargariinia)
100 gr jauhoseosta seuraavasta gluteenittomasta jauhomix:istä (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta tai vaihtoehtoisesti 1,5 tl ksantaanikumia)
80 gr täysjyväriisijauhoa
30 gr riisijauhoa
40 gr tattarijauhoa
½ tl psylliumia
½ tl suolaa
n. 50 ml (eli n. 3-5 rkl todella kylmää vettä) Huom! Lisää vettä aina rkl kerrallaan, ettet laita vahingossa liikaa! (Olin mitannut noin desin vettä ja lisäsin siihen jääpaloja, koska ilma oli todella kuuma. Ajatuksissani lorautin vettä jauhoseokseen sen määrää uudelleen mittaamatta ja riskeerasin laittaa liikaa vettä suhteessa jauhoihin, joten joduin arvioimaan jäljelle jääneestä määrästä käyttämäni veden määrän.)
PERSIKKATäYTE:
n. 1,5 kg persikoita (käytin nektariini-lajiketta, koska siinä on sileä kuori, joten sitä ei tarvinnut kuoria ollenkaan)
2 rkl riisijauhoa tai em. jauhoseosta
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 puristetun sitruunan mehu
150 gr hienoa sokeria tai täysruokosokeria (käytin noiden kahden sekoitusta, puolet ja puolet)
kanelia maun mukaan (laitoin n. 1/2 tl)
vaniljasokeria tai vanilja-aromia maun mukaan (laitoin n. 1 tl Rapunzelin Vaniglia Bourbon-jauhetta sekoitettuna 1 tl:n hienoa sokeria)
1 rkl maidotonta kasvismargariinia
Hieman tuoretta raastettua inkivääriä tai noin ½ tl jauhettua inkivääriä (Halutessasi voit jättää inkiväärin pois, vaikka se kyllä täydentääkin täytteen makua.)
Voideltu & jauhotettu pyöreä reunallinen, läpimitaltaan n. 15-18 cm kokoinen piirakkavuoka.
Valmistus:
POHJA: Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää jääkaappikylmämargariini pieninä paloina ja sekoita ”nyppien” hyvin sekaisin jauhojen kanssa.
Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan taikinaa sekoittaen, kunnes taikina alkaa muotoutua niin, että saat muotoilua siitä jauhojen avulla nopeasti pallon, jonka käärit tuorekelmuun ja siirrät jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi, mielellään ainakin 40-50 min. Huom. Taikinan ei tarvitse olla ”sileä pallo”, vaan on tärkeää, että se ”pysyy koossa”. Valmista seuraavaksi täyte.
PERSIKKATäYTE: Pese persikat, puolita ja poista siemenkivet. Leikkaa puolikkaat ensin viipaleiksi ja sitten kuutioiksi. Sekoita isossa kulhossa keskenään sitruunan mehu, sokeri, kaneli ja vaniljasokeri (tai –aromi). Lisää joukkoon persikkapalat ja jauhot sekä maissitärkkelys ja sekoita hyvin. Jätä seos lepäämään kulhoon noin 20 minuutiksi.
Kun 20 min. on kulunut, laita hellalle laakea pannu miedolle lämmölle ja sulata siinä rkl kasvismargariinia. Raasta halutessasi n. rkl inkivääriä ja lisää se pannulle. (Mikäli käytät jauhettua inkivääri, lisää se joukkoon viimeiseksi.) Lisää pannulle persikkatäyte ja anna sen hautua hiljalleen pannulla n. 5-7 min. aina välillä seosta käännellen.
Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia. Kauli toinen puolikas muutaman mm:n paksuikseksi piirakkavuokaa muutaman cm: ä suuremmaksi pyöreäksi levyksi kevyesti jauhoitetulla alustalla. Kiedo taikina kaulimen ympärille ja nosta piirakkapohja voideltuun ja jauhotettuun vuokaan painellen reunat hyvin paikalleen. Huom! Gluteenittomia jauhoja käytettäessä taikina on monesti sen verran helposti rikkoutuvaa, että se kannattaa kaulia leivinpaperin päällä ja sen avulla kiepsauttaa taikinalevy vuokaan. Käytän yleensä kaulimisessa apuna taikinan päälle levitettyä tuorekelmua, joka takaa, ettei taikina tartu kaulimeen ja se helpottaa tosi paljon kaulintatoimenpidettä.
Lusikoi persikkatäyte piirakkapohjan päälle. Kauli taikinan toinen puolikas pyöreäksi levyksi pohjan tavoin ja nosta se kanneksi piirakan päälle.
Painele tai rypytä reunat hyvin kiinni esim. haarukalla auttaen ja leikkaa muutama ilmareikä piiraan keskelle.
Laita piirakka pakastimeen lepäämään n. 10 minuutiksi.
Kuumenna uuni 225° C ja ripottele piirakan pinnalle ennen uuniin menoa vähän sokeria ja anna sen kypsyä ensin 10 minuuttia 225°C:ssa. Laske sitten lämpötila 190 C°:een ja anna paistua vielä n. 30-35 minuuttia.
Anna piiraan jäähtyä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Tällä välin voit valmistaa vaikka lisukkeeksi kasvisjäätelön.
Tarjoile vaniljajäätelön (ohje tulossa ) tai –kastikkeen kera! HERKULLISTA!!
Iines Ankan persikkapiiras vaniljasoijaäätelön kera- maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti