perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kesäinen lounasbuffet - Raikas "tzatziki" lihan, kanan tai kalan lisukkeeksi

Tsatsiki (tzatziki), joguttia, kurkkua, oliiviöljyä valkosipulia sisältävä salaatti on varmaan yksi tunnetuimmista kreikkalasien keittiön tuotteista. Lisäksi sitä maustetaan yrteillä kuten tuoreella tillillä, mintulla tai oreganolla. Tsatsiki maistuu leivän kanssa tai liharuokien kuten souvlakin lisukkeena, mutta se maistuu mainiolta myös broilerpyörykoiden, sekä uusien perunoiden ja kalan kanssa (Juhannksena valmistin siian fileitä tämän ohjeen mukaan ja ne olivat huippuhyviä!!)

Yleensä teen kotona hyvän esivalmistelun (katso linkki tästä ) jogurtille, jotta saisin mahdollisimman kreikkalaistyyppien tuotteen aikaan. Juhannuksena oli vain puolisen tuntia aikaa valuttaa liiat nesteet pois, joten kiireessä lusikoin jogurtin valumaan talouspaperilla peitettyyn siivilään. Toinen parempi vaihtoehto olisi ollut laittaa valumaan suodatinpussin läpi! Sitten vain muut ainekset mukaan joukkoon ja raikas vaihtoehtotsatsiki oli valmis pöytään!"


Raikas "vaihtoehtotsatsiki"  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
250-500 gr maustamatonta soijajogurttia
200-400 gr tuorekurkkua  (mielellään bio)
1-2 rkl hyvälaatuista kylmäpuristettua oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
2-3 rkl sitruunamehua (vaihtoehtoisesti 1/2 -1 rkl valkoviinietikkaa)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan
koristeeksi esim. raastettua kurkkua, tillia, mintun lehtiä, oliiveja

Valmistus:
Pese kurkut ja leikkaa pois päätyosat. Raasta kuorineen karkealla raastinosalla. Lisää vähän suolaa ja anna leväta noin 7-10 min.
Puserra liika neste pois kurkkuraasteesta ja kuori ja muserra valkosipulinkynnet joukkoon.
Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Lisää joukkoon vähän oliivioljyä, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa samoja aineksia. Huom! "Maltti on valttia", lisää aineksia vähän kerrallaan, sekoita ja maista, niin saat parhaan lopputuloksen.
Voit koristella tsatsikin raastettulla kurkkulla, tuoreella tillillä, mintun lehdillä tai vaikka oliiveilla (suosin Ligurian Taggiasche-oliiveja).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti