Tsatsiki (tzatziki), joguttia,
kurkkua, oliiviöljyä valkosipulia sisältävä salaatti on varmaan yksi tunnetuimmista
kreikkalasien keittiön tuotteista. Lisäksi sitä maustetaan yrteillä kuten tuoreella tillillä, mintulla tai oreganolla. Tsatsiki maistuu leivän kanssa tai liharuokien kuten souvlakin lisukkeena, mutta se maistuu mainiolta
myös broilerpyörykoiden, sekä uusien perunoiden ja kalan kanssa (Juhannksena
valmistin siian fileitä tämän ohjeen mukaan ja ne olivat huippuhyviä!!)
Yleensä teen kotona hyvän esivalmistelun (katso linkki tästä ) jogurtille, jotta saisin mahdollisimman kreikkalaistyyppien
tuotteen aikaan. Juhannuksena oli vain puolisen tuntia aikaa valuttaa liiat
nesteet pois, joten kiireessä lusikoin jogurtin valumaan talouspaperilla peitettyyn siivilään.
Toinen parempi vaihtoehto olisi ollut laittaa valumaan suodatinpussin läpi! Sitten vain muut ainekset mukaan joukkoon ja raikas vaihtoehtotsatsiki
oli valmis pöytään!"
Raikas "vaihtoehtotsatsiki" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
250-500 gr
maustamatonta soijajogurttia
200-400 gr
tuorekurkkua (mielellään bio)
1-2 rkl
hyvälaatuista kylmäpuristettua
oliiviöljyä
1-2
valkosipulin kynttä
2-3 rkl
sitruunamehua (vaihtoehtoisesti 1/2 -1
rkl valkoviinietikkaa)
suolaa
maun mukaan
rouhittua mustapippuria
maun mukaan
koristeeksi
esim. raastettua kurkkua, tillia, mintun lehtiä, oliiveja
Valmistus:
Pese
kurkut ja leikkaa pois päätyosat. Raasta kuorineen karkealla raastinosalla. Lisää vähän suolaa ja anna leväta noin 7-10 min.
Puserra
liika neste pois kurkkuraasteesta ja kuori ja muserra valkosipulinkynnet
joukkoon.
Sekoita
ainekset hyvin keskenään.
Lisää joukkoon vähän oliivioljyä, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria ja
sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa samoja aineksia. Huom! "Maltti on valttia", lisää aineksia
vähän
kerrallaan, sekoita ja maista, niin saat parhaan lopputuloksen.
Voit
koristella tsatsikin raastettulla kurkkulla, tuoreella tillillä, mintun lehdillä tai
vaikka oliiveilla (suosin Ligurian Taggiasche-oliiveja).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti