Tässä pari kesäista peruunasalaattiehdotusta. Ensimmäinen on
"kaiketon" muunnelma perinteisestä perunasalaatista ja sitä söimme
siis juhannuksena, joten valitettavasti kuva jäi lomatunnelmissa ottamatta. Toinen
versio syntyi Milanossa viime viikonloppuna perunasalaattihimon iskiessä, mutta
sitä valmistaessani täytyi muistaa siipan "sipulimattomuus", joten keksin
idean lisätä fenkolia, kapriksia ja, jos olisi ollut tarjolla, Liguriassa kasvava
oliivilajike 'Oliva taggiasca" olisivat olleet maultaan loistava täydentäjä. Siksi lisäsin ne jo ohjeeseen, vaikka niitä ei nyt kotona ollutkaan. Laitan uudet kuvat kun pääsen mökille ja
"oikeille oliiviostoksille"!
KEVEä PERUNASALAATTI (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan) (ei kuvaa otettuna):
KEVEä PERUNASALAATTI (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan) (ei kuvaa otettuna):
Ainekset:
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan (käytimme uusia perunoita ja Siikli-lajiketta)
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan
1 sipulia (joko puna-tai salottisipuli)
1 prk Felix
pikkukurkkuja
erittäin hyvälaatuista kylmäpuristettua
kasvisöljyä (esim. oliiviöljyä)
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 puristettu sitruunan mehua
(1-2 tl sinappia)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustaa pippuria tai
sitruunapippuria
(tuoretta timjamia / tilliä)
Valmistus:
Pese
perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (ei liian kypsiksi!). Kaada
vesi pois ja laita perunakattila hetkeksi takaisin levylle (vaikka kankainen keittiöliina kattilan päällä suojana), niin että perunoiden pinta hieman kuivahtaa.
Jos käytät uusia perunoita, niitä ei tarvitse edes
kuoria, muuten kuori jäähtyneet perunat ja
leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi.
Leikkaa
valutetut maustekurkut pieniksi kuutioiksi.
Kuori
ja silppua sipuli pieneksi.
Sekoita isossa
kulhossa peruna- ja maustekurkkukuutiot, sekä sipulisilppu keskenään. Lisää
joukkoon kasvisöljyä,
hieman valkoviinietikkaa (riippuen perunoiden
salaatin määrästä, 1-2 rkl riittää noin 1kg perunoita),
puolikkaan sitruunan mehu puristettuna, suolaa, pippuria ja halutessasi myös 1-2
tl sinappia.
Sekoita
mausteainekset hyvin salaatin aineksien kanssa. Jos olet valkosipulin ystävä, voit
kuoria ja pusertaa vielä yhden
valkosipulin kynnen mukaan.
Anna
ainesten imeytyä ja
tarkista maku n. 5-10 min. kuluttua. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, öljyä tai vähän
etikkaa.
Anna
salaatin maustua kylmässä jonkin
aikaa (ainakin
15-20 min., mutta mitä enemmän,
sitä parempi!) ja tarkista maku vielä ennen
tarjoilua. Halutessasi silppua perunasalaatin päälle ennen tarjoilua tuoretta
timjamia tai tilliä.
KESäINEN PERUNASALAATTI ILMAN SIPULIA (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan):
Ainekset:
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan
1-2 fenkolia (HUOM! Tämä perunasalaatti on
makoisa myös ilman fenkolia, joten mikäli et voi syödä fenkolia tai et pidä sen
mausta, voit valmistaa salaatin ilman sitä!)
kapriksia
(oliiveja) Jos käytät,
niin mielellään lajiketta "'Oliva taggiasca", joka kasvaa Liguriassa, samoin Ranskassa Nizzan seudulla, jossa tunnetaan nimellä "Niçoise" tai englanniksi "Cailletier".
erittäin hyvälaatuista kylmäpuristettua
kasvisöljyä (esim.oliiviöljyä)
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 puristettu sitruunan mehua
(1-2 tl sinappia)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustaa pippuria tai
sitruunapippuria
(tuoretta timjamia/ tilliä)
Valmistus:
Pese
perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (ei liian kypsiksi!). Kaada
vesi pois ja laita perunakattila hetkeksi takaisin levylle (vaikka kankainen keittiöliina kattilan päällä suojana), niin että perunoiden pinta hieman kuivahtaa.
Pese fenkolit,
paloittele ne ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Jos käytät suolaveteen säilöttyjä kapriksia,
laita ne vesitilkan kanssa juomalasiin odottamaan, näin saat liian suolaisuuden kapriksista pois.
Kuori
jäähtyneet perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa keitetyt ja
valutetut fenkolit pienemmiksi paloiksi.
Sekoita isossa
kulhossa peruna- ja fenkolikuutiot. Lisää
joukkoon kasvisöljyä,
hieman valkoviinietikkaa (riippuen perunoiden
salaatin määrästä, 1-2 rkl riittää noin 1kg perunoita),
puolikkaan sitruunan mehu puristettuna, suolaa, pippuria ja halutessasi myös 1-2
tl sinappia. Sekoita.
Lisää
joukkoon (perunoiden määrästä riippuen)
aina lusikallien kerrallaan vegemajoneesia haluamasi koostumuksen saadaksesi.
Lisää
joukkoon valutetut kaprikset ja halutessasi vähän oliiveja.
Sekoita
kaikki ainekset hyvin keskenään ja
anna imeytyä. Tarkista maku n. 5-10 min. kuluttua.
Lisää tarvittaessa hieman suolaa, pippuria.
Anna
salaatin maustua kylmässä jonkin
aikaa (ainakin
15-20 min., mutta mitä enemmän,
sitä parempi!) ja tarkista maku vielä ennen
tarjoilua. Halutessasi silppua perunasalaatin päälle ennen tarjoilua tuoretta
timjamia tai tilliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti