torstai 17. heinäkuuta 2014

Kesäinen lounasbuffet - 2 keveää perunasalaattia: "kaikettomia", mutta niin hyviä!!

Tässä pari kesäista peruunasalaattiehdotusta. Ensimmäinen on "kaiketon" muunnelma perinteisestä perunasalaatista ja sitä söimme siis juhannuksena, joten valitettavasti kuva jäi lomatunnelmissa ottamatta. Toinen versio syntyi Milanossa viime viikonloppuna perunasalaattihimon iskiessä, mutta sitä valmistaessani täytyi muistaa siipan "sipulimattomuus", joten keksin idean lisätä fenkolia, kapriksia ja, jos olisi ollut tarjolla, Liguriassa kasvava oliivilajike 'Oliva taggiasca" olisivat olleet maultaan loistava täydentäjä. Siksi lisäsin ne jo ohjeeseen, vaikka niitä ei nyt kotona ollutkaan. Laitan uudet kuvat kun pääsen mökille ja "oikeille oliiviostoksille"!

KEVEä PERUNASALAATTI (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan) (ei kuvaa otettuna):
Ainekset:
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan (käytimme uusia perunoita ja Siikli-lajiketta)
1 sipulia (joko puna-tai salottisipuli)
1 prk Felix pikkukurkkuja

erittäin hyvälaatuista kylmäpuristettua kasvisöljyä (esim. oliiviöljyä)
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 puristettu sitruunan mehua
(1-2 tl sinappia)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustaa pippuria tai sitruunapippuria
(tuoretta timjamia / tilliä)
Valmistus:
Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (ei liian kypsiksi!). Kaada vesi pois ja laita perunakattila hetkeksi takaisin levylle (vaikka kankainen keittiöliina kattilan päällä suojana), niin että perunoiden pinta hieman kuivahtaa.
Jos käytät uusia perunoita, niitä ei tarvitse edes kuoria, muuten kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi.
Leikkaa valutetut maustekurkut pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja silppua sipuli pieneksi.
Sekoita isossa kulhossa peruna- ja maustekurkkukuutiot, sekä sipulisilppu keskenään. Lisää joukkoon kasvisöljyä, hieman valkoviinietikkaa (riippuen perunoiden salaatin määrästä, 1-2 rkl riittää noin 1kg perunoita), puolikkaan sitruunan mehu puristettuna, suolaa, pippuria ja halutessasi myös 1-2 tl sinappia.
Sekoita mausteainekset hyvin salaatin aineksien kanssa. Jos olet valkosipulin ystävä, voit kuoria ja pusertaa vielä yhden valkosipulin kynnen mukaan.
Anna ainesten imeytyä ja tarkista maku n. 5-10 min. kuluttua. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, öljyä tai vähän etikkaa.
Anna salaatin maustua kylmässä jonkin aikaa (ainakin 15-20 min., mutta mitä enemmän, sitä parempi!) ja tarkista maku vielä ennen tarjoilua. Halutessasi silppua perunasalaatin päälle ennen tarjoilua tuoretta timjamia tai tilliä.


KESäINEN PERUNASALAATTI ILMAN SIPULIA (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan):
Ainekset:
Kiinteämaltoisia perunoita salaatin koon mukaan
1-2 fenkolia (HUOM! Tämä perunasalaatti on makoisa myös ilman fenkolia, joten mikäli et voi syödä fenkolia tai et pidä sen mausta, voit valmistaa salaatin ilman sitä!)
kapriksia
(oliiveja) Jos käytät, niin mielellään lajiketta "'Oliva taggiasca", joka kasvaa Liguriassa, samoin Ranskassa Nizzan seudulla, jossa tunnetaan nimellä "Niçoise" tai englanniksi "Cailletier".
erittäin hyvälaatuista kylmäpuristettua kasvisöljyä (esim.oliiviöljyä)
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 puristettu sitruunan mehua
annos vegemajoneesia (ohje&ainekset löytyy täältä)
(1-2 tl sinappia)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustaa pippuria tai sitruunapippuria
(tuoretta timjamia/ tilliä)
Valmistus:
Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (ei liian kypsiksi!). Kaada vesi pois ja laita perunakattila hetkeksi takaisin levylle (vaikka kankainen keittiöliina kattilan päällä suojana), niin että perunoiden pinta hieman kuivahtaa.
Pese fenkolit, paloittele ne ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Jos käytät suolaveteen säilöttyjä kapriksia, laita ne vesitilkan kanssa juomalasiin odottamaan, näin saat liian suolaisuuden kapriksista pois.
Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa keitetyt ja valutetut fenkolit pienemmiksi paloiksi.
Sekoita isossa kulhossa peruna- ja fenkolikuutiot. Lisää joukkoon kasvisöljyä, hieman valkoviinietikkaa (riippuen perunoiden salaatin määrästä, 1-2 rkl riittää noin 1kg perunoita), puolikkaan sitruunan mehu puristettuna, suolaa, pippuria ja halutessasi myös 1-2 tl sinappia. Sekoita.
Lisää joukkoon (perunoiden määrästä riippuen) aina lusikallien kerrallaan vegemajoneesia haluamasi koostumuksen saadaksesi.
Lisää joukkoon valutetut kaprikset ja halutessasi vähän oliiveja.
Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja anna imeytyä. Tarkista maku n. 5-10 min. kuluttua. Lisää tarvittaessa hieman suolaa, pippuria.
Anna salaatin maustua kylmässä jonkin aikaa (ainakin 15-20 min., mutta mitä enemmän, sitä parempi!) ja tarkista maku vielä ennen tarjoilua. Halutessasi silppua perunasalaatin päälle ennen tarjoilua tuoretta timjamia tai tilliä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti