torstai 10. heinäkuuta 2014

Rapeat, maustetut kikhernesnacksit....Vaihtoehtoista pikkunaposteltavaa tai nopea "finger food" aperitiivin seuraksi

Rakastan kikherneitä joka muodossa.....tykkään napsia niitä ihan sellaisenaankin, juuri keitettyinä, en tiedä, miksi ne on niin hyvän makuisia...mutta yksi toisensa jälkeen livahtavat suuhuni kuin paremmat karkit!
Paitsi, että käytän kikherneitä keitoissa, kasvispihveissä, jauhoina (esim. munakkaat ilman kananmunaa, italialainen pikkusuolakka "farinata di ceci" - Huom. postaus tulossa!) ja tietysti ihanassa hummustahnassa, kokeilin tehdä niistä myös snackseja, joista olin kuullut puhuttuvan.....ja hei, nehän hujahtivat alas tuossa tuokiossa..;-)

Nämä rapeat kikhernesnacksit valmistetaan uunissa ja voit maustaa ne mielesi ja ruokavaliosi mukaan joko lempeästi yrteillä tai eri mausteilla, vaikkapa tulisestikin, pepeoncinolla! Ne ovat parhaimmillaan heti valmitettuina, mutta säilyvät aika rapeina pari päivää. Tosi mukavia naposteltavia pikkunälkään pop-cornien tai sipsien sijaan, tv:n katseluun, illanistujaisiin tai vaikka aperitiivin seuraksi!


Rapeat kikhernesnacksit (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset:
n. 500 gr keitettyjä kikiherneitä (joko valmiiksi keitettyjä kaupan hyllylta tai itse keitettyjä. Huom. jos keität itse, muista ensin liottaa kikherneet yön yli.)
oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
Aromaattisia kuivattuja yrttejä,  hyvin sopivat esim: oregano, rosmariini,  meirami, timjami, sinapinsiemen, fenkolinsiemenet
Mausteita esim:  paprikajauhetta, inkiväärijauhetta, currya, kuminaa
Jos haluat tulisuutta: lisää joukkoon jauhettua peproncinoa
Jos pidät valkosipulista: lisää joukkoon valkosipulijauhetta
Jos pidät pippureista: lisää rouhittua mustapippuria tai sitruunapippuria

Valmistus:
Valuta kikherneet hyvin ja kuivaa ylimääräinen vesi.
Laita isoon kulhoon n. 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä, lisää mausteet/yrtit makusi mukaan sekä suola. Sekoita ja lisää joukkoon kikherneet sekoittaen ne hyvin mausteöljyseoksen kanssa.
Kaada kikherneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista keskitasolla 180-200°C:ssa n. 20-30 minuuttia, käännellen kikherneitä noin 7-8 min. välein.
Voit tarjota valmiit snacksit vaikka kierretyssä "paperitötterössä".

Kuvissa näkyvissä snacksien maustemixi oli tällä kertaa: oreganoa, rosmariinia,  meiramia, timjamia, paprikajauhetta, inkiväärijauhetta, sitruunapippuria ja hiukan peperoncinoa. 

Rapeat kikhernesnacksit (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Tiesitkö muuten, että kikherneet ovat yksi vanhimmista vihanneksista ihmiskunnan historiassa ja että ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuitua!
Kikherneet on yksi runsaimmin rautaa sisältävistä palkokasveista. Lisäksi ne sisältävät monia mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja kaliumia sekä C- että B-ryhmän vitamiineja. Paitsi hyvä proteiinin lähde (100 gr:aa kikherneitä sisältää lähes 9 gr:aa proteiinia), kikherneet ovat erittäin runsaskuituisia ja niiden sisältämät omega 3-rasvahapot ovat hyviä sydämen liittolaisia. Sen lisäksi kikherneet sisältävät folaattia, joka auttaa säilyttämään alhaisena homokysteiinin veressä....joten tämä maukas palkokasvi on myös melkoinen "terveyspommi"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti