Kuten viimeisessä marmeladitäytteisiä pikkuleipiä sisältävässä
postauksessa kerroin, käytin samaa murotaikinapohjaa sitruunakermahedelmäpiirakkaan,
joka sopii hyvin näin kuumien kesäpäivien raikkaaksi pikkuherkuksi. Idea tämänkin
piirakan kehittelyyn lähti taitavan Elisabettan videosta Youtube:ssa. Hän valmisti
piirakalle spelttivehnäisen muropohjan ja täytti sen mansikka-&metsämansikkahillolla sekä vehnätärkkelyksellä suurustetulla sitruunacurdilla ja päällysti sen ihanasti ohuilla mansikan viipaleilla.
Muunsin muropohjan lisäksi
sitruunacurdin Maizenalla suurustetuksi sitruunakermaksi ja kiellettyjen mansikoiden
sijaan päällystin vadelmilla, mustikoilla ja ananaksella, kun niitä sattui
kotona loytymään....täyttämiseenhän käyvät kaikki kesäiset hedelmät&marjat,
jotka sopivat omaan ruokavalioon. Kannattaa vain valita marmeladi ja päällyshedelmät/-marjat
keskenään sopiviksi.
Raikas kesäinen sitruunakermahedelmäpiirakka (Crostata alla
frutta e crema al limone) (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton,
pähkinätön, vegan)
Ainekset pohjaan:
Puolikas annos tästä murotaikinaohjeesta. Huom! Aromatisoituna
situunan kuorella (ei siis teellä).
Puolikkaasta annoksesta tulee ainakin 1 läpimitaltaan 20 cm:n kokoinen piirakka ja 2
läpimitaltaan 10 cm kokoista pikkupiirakkaa. Joten se riittaa hyvin myos yhteen
isoon piirakkaan tai ainakin 6:een pikkupiirakkaan.
Ainekset sitruunakermaaan:
2 käsittelemättömän sitruunan
kuori paloina (kuten Elisabettan videolla)
tai raastettuna (olen kokeillut sekä paloitettuna, että raastettuna. Jälkimmäisessä
tapauksessa sitruunan maku
on voimakkaampi, josta itse pidän enemmän. Sen lisäksi kuoren paloja ei tarvitse
noukkia valmiista kermasta...;-D)
1 sitruunan puristettu mehu
5-6 rkl maissitärkkelystä
(Käytin Maizenaa)
5 dl kasvismaitoa (esim. soija-riisi tai kauramaitoa)
8 rkl ruokosokeria tai
tavallista sokeria tai niiden sekoitusta
1/2-1 rkl vaniljasokeria halutessasi
pikkulusikallisen kärki kurkumaa tai sahramia väria antamaan
Ainekset täyttämiseen&koristeluun:
marmeladia tai hilloa
(Käytin "Rigoni di Asiago":n
mansikka&metsämansikkahilloa)
edellä valmistettua sitruunakermaa
marjoja & hedelmiä maun mukaan
Valmistus:
Sillä aikaa kuin
taikina "lepää" jääkaapissa, valmista sitruunakerma: Sekoita sokeri ja tärkkelys keskenään. Lisää kasvismaito hitaasti koko ajana vispilällä hyvin sekoittaen ja välttäen mahdollisten kokkareiden syntyminen. Kun seos
on tasainen, lisää sitruunankuoren palat tai raaste, sitruunamehu ja ripaus
kurkumaa tai sahramia. Maista ja lisää halutessasi vaniljasokeria. Keitä seosta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se
alkaa näyttää ensimmäisiä kiehumisen merkkejä. Sammuta lämpö,
sekoita hyvin ja kaada sitruunakerma kulhoon jäähtymään. Mikäli käytit aromina kuoren paloja, sinun pitää noukkia ne pois seoksesta. Sitten voit antaa kerman
jäähtyä kokonaan.
Voitele
ja jauhoita tai halutessasi vuoraa käyttämäsi piirakkavuoka.
Ota valmis taikina esiin
tuorekelmusta ja ripottele sille vähän riisijauhoja. Kauli ohueksi (n. 1/2 cm:iä)
levyksi jauhoitetulla alustalla piirakkavuoan muotoon. Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu huomattavasti,
jos laitat alustalle leivinpaperin ja sen päälle hieman jauhoja ja sitten taikinapallon
päälle hieman jauhoja ja levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen päältä.
Siirrä taikina leivinpaperin
avulla vuokaan ja taputtele pohja ja reunat hyvin kiinni ja siisteiksi.
Reitä pohjaa vähän haarukalla
ja levitä sen päälle kuivattuja herneitä tai papuja (tai vaikka riisiä, kuten Elisabetta videolla).
Paista pohjaa 175° C:ssa keskitasolla
n. 15-20 min. uunista riippuen.
Kun pohja on valmiiksi
paistunut, poista painona olleet herneet tai riisi ja anna sen jäähtyä
rauhassa. Kun piirakka on kokonaan jäähtynyt, irrota se muotista ja siirrä tarjoilualustalle.
Levitä pohjan päälle ensin hilloa
pohjalle. Lisää päälle sitruunakermaa ja koristele marjoilla & hedelmillä makusi mukaan.
Voit ripottaa päälle vielä
tomusokeria koristeeksi tai tehdä päälle koristeeksi kiillepinnan. Anna maustua jääkaapissa ainakin muutaman tunnin
tai vaikka yön yli. Kuten pikkuleivissäkin, myös tässä piirakassa maut ja koostumus ovat paremmin kohdillaan seuraavana päivänä!
Mina söin sitä aamupalaksikin....ja kyllä oli ihanaa!!!! ;-D
"Raikas sitruunakermavadelmamustikkapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton,
soijaton, pähkinätön, vegan
|
"Raikas sitruunakermaananasmustikkapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton,
soijaton, pähkinätön, vegan
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti