Päätin kokeilla hieman
erilaista murotaikinaa, joka sopisi samoin soija-allergisille, vaikkakin pidän
kovasti aikaisemmin postaamastani murotaikinasta, josta tein myös soijattoman variaation. Halusin nimittäin
aromatisoida taikinan teellä inspiroituna huhtikuisesta minikurssista. Sain
taikinaan inspiraation tästä videosta Youtube:ssa. Samaa pohjaa käytin
(aromatisoituna tosin situunan kuorella) sitruunakermahedelmäpiiraakkaan, josta
on postaus tulossa ihan lähipaivinä.
Yleensä olen leiponut
"kaikettoman" murotaikinan saman tien, koska olin lukenut jostain,
että gluteenittomat murotaikinat tulisi leipoa heti, eikä laittaa "lepäämään"
kylmään, koska muuten taikinasta tulee liian kova ja helposti rikkoontuva. Tällä
kertaa laitoin taikinan jääkaappiin tunnin ajaksi ja se oli tosi helppo ja
nopea käsitellä, ei murentunut. Se mikä minut yllätti, oli että seuraavana päivänä
pikkuleivät olivat todella maukkaita. Eli jos pienimmät sydämet (ehkä olivat
hieman liian kauan uunissa) ensimmäisen päivänä tuntuivat liian
"kovilta", seuraavana päivänä maut olvati parantuneet ja pikkuleivät
saaneet oikean koostumuksensa....onko teillä samanlaisia kokemuksia? Mistähän
se voi johtua? Olen huomannut saman asian myos monien kakkujen &
piirakoiden teossa....uunituore ei olekaan parasta, vaan seuraavana päivänä
maut ovat paremmin esillä ja koostumus tuntuu olevan paremmin kohdallaan!
"Häränsilmät" (Occhi di bue) ja Romanttiset sydämet (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan)
Ainekset
isoon taikinaan, halutessasi voi puolittaa määrät ja tehdä pienemmän taikinan:
500
gr jauhoja (Alkuperäisessä
ohjeessa vehnäjauhoja). Käytin jauhoseosta joka koostui seuraavasti: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (myös Maizena käy), 45 gr quinoajauhoa ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta (tai vaihtoehtoisesti
1 1/2 ksantaania).
150
gr hienoa sokeria tai ruokosokeria (Alkuperäisessä ohjeessa ruokosokeria. Laitoin puolet-puolet)
1 rkl tärkkelystä
(joko perunajauhoa tai maissitärkkelystä (
Käytin Maizenaa)
100 gr miedon
makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai auringonkukkaöljyä)
hyppysellinen suolaa
1 tl leivinjauhetta (käytin biologista leivinjauhetta, mutta tavallinenkin käy)
1 teepussin sisältö (Esim.
Earl Grey, jota käytin tässä taikinassa)
vajaa 1 lasillinen kasvismaitoa
halutessasi ripaus kanelia
hilloa tai marmeladia ta (käytin "Zuegg":in appelsiinimarmeladia ja "Rigoni
di Asiago":n mansikka&metsämansikkahilloa.
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään: jauhot, sokeri,
tärkkelys, leivinjauhe, tee, suolahyppysellinen ja halutessasi kaneliripaus.
Käytä seulaa jauhojen kanssa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon kasvisöljy
ja sekoita seosta hyvin, niin, että öljy
imeytyy siihen.
Aloita kasvismaidon lisääminen vähän kerrallaan ja jatka
sekoittamisesta koko ajan niin, että saat aikaan yhtenäisen, pehmeän ja
elastisen taikinan, joka ei takerru käsiin.
Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Käytän yleensä yleiskonetta
matalalla teholla.
Siirä taikina kulhosta jauhoiteutellla tyoalustalle ja muovaa taikinaa
niin, että siitä on helppo muodostaa tasaisen sileä pallo. Kierrä taikinan ympärille
tuorekelmua ja laita jääkaappiin lepäämään ainakin tunniksi.
Ota taikina esiin tuorekelmusta ja ripottele sille vähän riisijauhoja.
Jaa taikinapallo 2:een osaan ja kauli se ohueksi levyksi jauhoitetulla alustalla
kaulimella. Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu
huomattavasti, jos laitat alustalle leivinpaperin ja sen päälle hieman jauhoja ja sitten
taikinapallon päälle hieman jauhoja ja levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen
päältä.
Leikkaa haluamillasi muoteilla pikkuleivät,
muista sama määrä kokonaisia ja "reitettyjä" pikkuleipiä ja siirrä ne
leivinpaperilla päällystetylle pellille. Häränsilmien tekoon tarvitset muotin,
joka leikkaa pois taikinan keskiosan. Sydänten tekoon samoin. Itse käytin tälläisia muotteja:
Paista 175° C:ssa n. 6-8 min. koosta riippuen.
Paista 175° C:ssa n. 6-8 min. koosta riippuen.
Ota pikkuleivät uunista ja anna niiden jäähtyä rauhassa tasaisella
alustalla. Levitä mieleistäsi marmeladia/hilloa täysinäisille pikkuleiville,
enemmän keskelle kuin reunoille ja paina kevyesti reiälliene päälysosa
paikoilleen. Voit ripottaa päälle vielä tomusokeria koristeeksi. Säilytä
pikkuleivät lattapurkissa.
Romanttiset sydämet pikkuleivät - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan |
"Häränsilmät" pikkuleivät
-
maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan
|
Voi näyttää niin ihanilta.
VastaaPoistaMeillä ollaan eletty lasten allergioiden vuoksi viljatonta, maidotonta, munatonta, soijatonta ja vaikka mitä -tonta elämää eikä arkiruokailu enää tuota niin harmia.
Mutta pikkuleipiä en saa onnistumaan.
Ehkä nyt kokeilen näitä!
Hei Tiina, itseani on ainakin lohduttanut vuosien varrella tassa "-tonta" ruokavaliossa, etta valttaa ainakin kauheasti lisaaineita, kun pitaa lahes kaikki itse valmistaa alusta asti. Mielestani vaikeinta on matkustaessa ja "ulkona syominen". Mulle onneksi soija kay...viela..;-). Suosittelen todella kokeilemaan tata reseptia, jos soijakaan ei kay. Meilla ne on havinneet hetkessa myos "kaikkiruokaisten" mahaan! Tein myos silla ihan yksinkertaisiakin pikkuleipia ja hyvalta maistuivat ilman hilloakin. Voit maustaa taikinaa ihan omien mieltymystesi ja perheen ruokarajoitusten mukaan, kokeilin tuota teepussin sisaltoa ja se antoin kivan aromin. Samoin raastetut appelsiinin-tai sitruunankuoret (miksei limekin!) antavat mukavasti makua. Ainoa huoleni oli loytaa oikea paistoaika, koska kaulin todella ohuen taikinan ja pienimmat koot vaikuttivat ensin liian "kuivilta", mutta kummallisesti seuraavana paivana eivat olleetkaan enaa niin kuivia...;-).Joten paistaessa taytyy vahan kokeilla, jokainen uuni on omanlaisensa. Toinen soijaton taikina, joka kay myos pikkuleiviksi loytyy tamana linkin takaa: http://nikkasbar.blogspot.it/2014/01/uudelleenviritetty-versio-viime-viikon.html, "Kimuranttia Kurmeeta" blogia pitava Kaverin aiti muokkasikin siita heille sopivat pikkuleivat, joten kay katsomassa hanenkin variaationsa.
VastaaPoista