Tein laskiaisen
aikaan parikin kokeilua italialaisesta karnevaaliajan makeasta "chiacchiere"-leivonnaisesta onnistunein lopputuloksin ja "Kimuranttia Kurmeeta"-blogia
pitävä Kaverin äiti kyseli minulta silloin kommenteissa, josko kyseinen
leivonnainen sopisi tarjottavaksi myös vappuna ja itse asiassa hän osui todella nappiin, koska leivonnainen jo
sellaisenaan sopii suomalaiseen vappuun (käy tästä katsomassa hänen versionsa chiacchiere-leivonnaisesta muunnettuna Vapun uusiin herkkuihin) ja lisäksi lisäämälla vain enemman nestettä, se muuntautuu herkulliseksi tippaleipätaikinaksi!
Valitettavasti vasta eilen illalla ehdin kokeilemaan tippaleipien
tekoa tällä reseptilläni. Tein vain pienen kokeiluerän, joka hupeni heti kättelyssä ja suurin osa nopeasti näpätyistä kuvistakin tietenkin tärähti siinä perheen hoputtaessa päästä maistelemaan...;-). Vähensin hieman tattarijauhojen määrää, lisäten sitten riisijauhoa,
vaihdoin ruokosokerin fariinisokeriin ja tietysti lisäsin nestettä enemmän. Muuten ohje pysyi entisellään. Mulla oli vaikeuksia löytää sopivan pientä pursotinta, kun ei ollut edes tyhjää ketsuppipulloa tarjolla ja loppukädessa käytin "sac à poche"-pussia pikkuleipäpursottimella, joten näiden tippaleipien
kiemurat on ympärysmitaltaan perinteisiä suurempia. Mutta eihän se muuta
sitä pääasiaa....eli makua!
Lisäksi
tein toisen pienen kokeiluerän gluteenittomia tippaleipiä puolittamalla täältä
löytyneen ohjeen, koska halusin nähdä eron omaa kokeiluuni verrattuna,
jonka pohjana oli tuo "chiacchiere"-taikina. Mukava yllätys oli, että sekä maku, että
koostumus näissä tippaleivissä olivat hyvin samanlaisia!! Kamomillan tippaleivät
olivat koostumukseltaan hieman "kuohkeampia", koska taikinassa oli vähän
ksantaania/psylliumia ja vaativat hieman pidemmän kypsennysajan ja minun olivat hieman makeampia, johtuen
ehkä rommiaromista. (Kts. alempi kuva, vasemmalla Kamomillan ohjella tehdyt tippaleivät ja oikealla omalla ohjeella tehdyt...kuten näkyy olemus on hyvin samanlainen. Valitettavasti tomusokeri oli jo ehtinyt imeytyä suurimpaan osaan leivonnaisista, kun maistajat eivät malttaneet odottaa, että ne olisivat jäähtyneet kunnolla...;-D)
Tässä ohje, jos
haluatte vielä kokeilla. Huom. Tippaleipien muodon
saamiseksi paistamiseen tarvitaan metallista rengasmuottia.
Tippaleivät (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
vegan)
Ainekset - noin 10 kpl:
95 gr riisijauhoa
30 gr tattarijauhoa
30 gr Maizena:a
1/2 tl viinikiveä (kaliumbitartraattia). Suomessa
voi ostaa apteekeista tai hyvinvarustetuista supermarketeista. Käsittääkseni viinikiven voi korvata ihan
tavallisella leivinjauheella.
1/2 tl ruokasoodaa
35 gr fariinisokeria (myös ruokosokeri ja tavallinen
sokeri sopivat)
25 ml neutraalia kasvisöljyä esim.maissiöljyä
125-160 ml kasvismaitoa (riippuu kuinka löysän koostumuksen haluaa antaa taikinalle, lisää nestettä vähitellen)
1 käsittelemättömän appelsiinin kuori raastettuna
(myös sitruunan kuori käy)
1/2- 1 tl vaniljasokeria (maun mukaan)
(5-10 ml rommia)
uppopaistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Valmistus:
Sekoita kuivat aineet keskenään laakeassa kulhossa tai yleiskoneen
kulhossa. Käytä seulaa paakkujen estämiseksi. Lisää sokeri ja raastettu appelsiinin
kuori. Sekoita hyvin.
Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen
tai koneen käydessä matalalla teholla kasviöljy ja sen jälkeen kasvismaitoa hitaasti ohuena nauhana, kunnes löysä taikina on muodostunut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman vaniljasokeria. (Huom! Voit kokeilla taikinana sopivuutta paistamalla yhden tippaleivän
ja vielä sen jälkeen tarvittaessa lisätä joko nestettä tai riisijauhoa.)
Siirrä taikina kulhosta pursotuspussiin
tai esim. tyhjään ketsuppi-tai sinappipurkkiin.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa teräskattilassa tai
laakeassa korkelaitaisessa pannussa. Kokeile sen kuumuutta pursottamalla hieman
taikinaa öljyyn. Lämpötila on oikea eli n. 180° C, jos taikinapala alkaa heti "poreilemaan".
Aseta metallinen rengasmuotti öljyyn ja pursota taikinaa "sikinsokin" muotin sisään. Poista muotti tippaleivän ympäriltä noin 30 sek. kuluttua pihdeillä ja voit pursottaa uuden tippaleivän sen sisälle.
Tippaleivät kypsyvät todella nopeasti. Käännä niitä pihtien avulla ja nosta valmiit
leivonnaiset seulan avulla imevän paperin päälle jäähtymään. Huom! Varo öljyn ylikuumenemista!
Ripottele jäähtyneiden leivonnaisten päälle koristeeksi tomusokeria ja
nauti.....
Hyvää Vappua ja kevään tuloa!!!!
Tippaleivät - maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan
|
Hienoja tippaleipiä olet tehnyt. :) Ehkäpä ensi vuonna meilläkin kokeillaan, nyt on upporasvakiintiö täynnä. ;) Viime vuonna kokeilin tehdä tippaleipiä kaikettomana tuolla kamomillan ohjeella, mutta koska soija ei meille käy, vaihdoin soijajuoman kaurajuomaan. Ei toiminut. Toisaalta miksi korjata jotakin mikä ei ole rikki. Tippaleivät olisi tehtävä itse, sen verran vaarallistaa hommaa tuo taikinan pursottaminen kuumaan rasvaan on ja kyllä lasten kanssa yhdessä tekeminen vaan on mukavaa. Ehkä siis mennään chiacchieren ohjeella tulevatkin vaput.
VastaaPoistaOlen samaa mielta...eilen noita tippaleipia kokeilessani ajattelin juuri, etta lasten kanssa olisi vahan vaarallista puuhaa kun laitat ja poistat muottia, pursotat taikinaa jne...enemman saa taiteilla kuuman oljyn kanssa. Nuo chiacchiere:t ("CH" yhdistelma lausutaan kuten "K", eli sana lausutaan "kiakkiere:t") olivat mukavampia kypsentaa. Joten kylla mullakin siita tulee nyt seka Laskiaisen etta Vapun vakioherkku!!
VastaaPoistaKiitos kun selvensit artikulaatiota, ei tuo italia ole niitä vahvimpia kieliä. Meillä näiden nimeksi tuli vappukikkareet, joten ei ihan metsään mennyt. :D :D
Poista