Italiassa "plumcake" ei ole luumutorttu kuten nimestä kuvittelisi, eikä edes
anglosaksinen, kanderaattuja
(kuivattuja&sokeroituja) hedelmänpalasia sisältävä kakku, vaan nimi viittaa
yleisesti uunissa kypsennettyyn, hyvin kohonneeseen, suorakaiteen muotoiseen
leivonnaiseen. Vehnäjauhoista, rasvasta, munista, sokerista sekä yleensä myös
jogurtista valmistettu taikina on koostumukseltaan "juoksevaa" ja se
kypsennetään laatikkomaisessa muotissa. Valmis italialainen plumcake (huom.
lausutaan Italiassa "plumkeik")
muistuttaa koostumukseltaan suomalaista vaaleaa täytekakkupohjaa ja sille on tyypillistä
nimenomaan tuo suorakulmainen muoto, (myös mignon-versioissa). Tästä pehmeästä
leivonnaisesta pitävät kaikenikäiset ja yleensä sitä nautitaan aamupalalla tai
iltapäivällä välipalana. Kaupoista löytyy monenlaisia plumcake-variaatioita,
jotka sisältävät mm. suklaata, kirsikoita, sitruunaa, rusinaa, mutta ei
luumuja...;-), mutta varmasti kotona valmistetut voittavat kaupan tuotteet lisäaineettomuudessaan!
Kun biokaupasta löytyi vihdoin pehmeää
Silken tofua, päätin kokeilla plumcake:n valmistusta kotona. En ole sitä
koskaan aiemmin yrittänyt, koska normaalisti taikinassa on ainakin 3 munaa,
mutta kun olen viime aikoina enemmän tutkinut tuota kananmunan korvaamista
keittiössä ja siitä teitäkin informoinut...;-), ajattelin rohkeasti muokata yhä
löytämääni gluteenitonta banaaniplumcake-ohjetta ja yllätykseni oli todella suuri, sillä leivonnainen kohosi niin hienosti uunissa ja valmis lopputulos oli todella kuohkea ja pehmeä!!
Todella ihana aloitus päivälle ja iltapäivän kahvi tai teehetkeen!!
Plumcake "Plain" eli Perusversio (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan)
ohje mukailtu tästä"Banaaniplumcake"-ohjeesta
Ainekset:
100 gr Silken tofu
(Alkuperäisessä ohjeessa: 3 kananmunaa)
130 gr hienoa sokeria
180 gr vegaanista kasvismargariinia sulatettuna (Alkuperäisessä ohjeessa: voita)
160 gr riisijauhoa
150 gr perunajauhoa
1 pss makeille leivonnaisille
tarkoitettua vaniljalla makeutettua leivinjauhetta. (Tämä pussi on
sisältää 16 gr leivinjauheseosta, joka on tarkoitettu 500 gr:lle jauhoja eli
Suomessa voita laittaa leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään
+ vähän vanilja-aromia halutessa)
1 rkl vaniljasokeria
(Alkuperäisessä ohjeessa: vaniliinia)
ripaus suolaa
1 prk (1,25 dl) kasvisjogurttia (Alkuperäisessä ohjeessa: BANAANIjogurttia). Huom! Ensimmäisessä
kokeilussa käytin kotona ollutta VANILJAsoijajogurttia,
joka antoi todella hyvän vaniljaisen aromin kakkuun, mutta ei välttamättä sovi, jos ei ole vaniljaisen
maun ystävä
1 dl omenasosetta (Alkuperäisessä ohjeessa: 1/2 muussaattu banaani)
1 raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori (Ei
alkuperäisessä ohjeessa)
LISäVINKKI taikinan valmistukseen: Nyt kaksi kertaa
leivonnaista tehneenä, suosittelen lisätä veitsen kärjellisen KURKUMAA tai SAHRAMIA taikinaan antamaan vähän väriä, koska riisi-& perunajauhon yhdistelmä saa aikaan värittomän ja siis hieman "aneemisen" näköisen leivonnaisen, vaikka maku onkin loistava.
Valmistus:
Jos haluat lisätä appelsiinin kuorta aromiksi, pese
ja kuivaa appelsiini. Raasta kuori.
Rasvaa ja jauhoita kakkuvuoka
sopivalla jauhoilla.
Laita kulhoon haarukalla muussattun
silken tofun kanssa sokeri ja suolaripaus. Vatkaa ainekset keskenään kunnolla, jotta "vaahdosta"
tulee kuohkea. Itse vatkasin ensin monitoimikoneella ja sen jälkeen vielä käsin, jotta saisin ilmaa
seokseen. Lisää sulatettu margariini, jogurtti
ja omenasose (tai muussattu banaani) sekä halutessasi raastettu appelsiinin kuori. Sekoita ainekset
keskenään kevyesti.
Sekoita toisessa kulhossa
jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi. Kaada jauhoseos muiden aineiden joukkoon
sekoittaen kevyesti koko ajan. Jatka sekoittamista n. 1-2 min., kunnes taikina
on tasainen. *)Päivitys alla
Laita uuni päälle staattiselle lämmölle 180°C. Levitä taikina kakkuvuoan pohjalle ja laita se vielä KYLMääN(!) uuniin ja paista n. 30-35 min.,
kunnes kakku on päältä kullanruskea. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, sillä kypsä kakku jää todella vaalean väriseksi.
Anna kakun levätä vuoassaan ainakin reilu kymmenen minuuttia ennen sen
kumoamista. Kumoa kakku lautaselle ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Voit laittaa päälle tomusokeria koristeeksi. Voit nauttia viipaaleet ihan sellaisenaan tai laittaa
niiden päälle lempihilloasi lisää makua
antamaan.
*)Päivitys: MUSTIKKA&PääRYNä PLUMCAKE: Tein perjantaina
uuden variaation plumcacke:sta, koska halusin rikastuttaa sen makua ja tälläkin
kertaa leivonnainen kohosi hienosti!! Käytin
omenasoseen sijasta 1/2 muussattua
banaania kuten alkuperäisessä inspiraatioreseptissä ja jogurttina oli tällä kertaa MAUSTAMATONTA soijajogurttia, johon lisäsin lusikallisen
vaniljasokeria.
Suklaahiput (suosittelen kokeilemaan variaatioita suklaahipuilla, jos suklaa sopii ruokavalioon!) olisivat sopineet loistavasti seuraksi, mutta kaakaolle allergisena, lisäsin taikinaan ennen vuokaan levittämistä lisämakua antamaan yhden pienen kuutioiksi paloitellun päärynän ja kourallisen kuivattuja mustikoita. Tässä kuvat tuloksesta:
"Italialainen Plumcake" - maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, vegan
|
Kakusta tuli erinomaisen
makuinen ja mehevä, mutta "kostea" päärynä aiheutti kypsennysajan pitenemisen, eli kypsenkin plumcake:a reilut 40 min. ja olisin voinut kypsentää vähän enemmänkin ilman, että kakku olisi kuivunut, tai sen koostumus kärsinyt. Käytin ensimmäisen kerran kuivattuja mustikoita leivonnassa ja oman
makuni mukaan tuoreet mustikat toimivat paremmin makua antavana tämäntyppisessa leivonnaisessa, joten ensi kerralla käytän niitä.
VINKKI PLUMCAKE-variaatioon: Seuraavalla kerralla aion kokeilla SITRUUNA-aromin
(raastettua sitruunankuorta&-mehua)
ja UNIKONSIEMENIEN yhdistelmää.
VINKKI KESäISEEN JäLKIRUOKAAN TAI JUHLAPöYDäN TARJONTAAN (Ohje tulossa piakkoin ja siinä on käytetty yhtenä raaka-aineena plumcake-pohjaa):
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti