keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Nopeat Pikkupizzat pikkunälkään, väli-&iltapalaksi, aperitiivin kanssa...tai miksei kesän juhlapöytiin

Huomasin, etten ole vielä tehnyt yhtään suolaista leivonnaispostausta, vaikka silloin tälloin tulee suolaistakin valmistettua. Mutta nyt korjataan asia ja mikä voi olla sen parempi aloitus, kuin kaikkien varmasti rakastama PIZZA...tässä tosi nopeana versiona, sillä taikinan ja pizzasten tekoon kuluu noin 10 min. aikaa esivalmistelujen (jotka voi tehdä vaikka edellisenä päivänä) jälkeen ja niiden paistamiseen vajaa toiset 10 min. Joten parissakymmenssä minuutissa herkut ovat jo tarjottimella! Nämä pikkupizzat sopivat niin väli- kuin iltapalaksi kuin pikinikille mukaan, tai vaikka suolaiseksi pikkusytäväksi kevään&kesän juhlapöytiin ja grillijuhliin, sillä ne maistuvat hyviltä niin lämpiminä kuin kylminäkin, sekä juuri uunituoreina, että vielä muutaman päivän päästäkin!
Idean näihin pikkupizzoihin sai seuraamastani Labna-nimisestä blogista, jossa Jasmine valmistaa rakkaudella todella houkuttelevia ruokia ihanilla valokuvilla "höystettynä" ja mikäli voit käyttää maitotuotteita ja vehnäjauhoja, nämä pizzaset valmistuvat todella 5:ssa minuutissa (+ paistoaika uunissa), kuten alkuperäisessä ohjeessa todetaan.
Näiden pizzojen teossa voi leikkiä mielikuvituksellasi ja lempimauillasi! Voit tehdä niistä ihan perusversioita, lisäämällä vain tomaattikastiketta (mutta älä unohda tuoretta basilikaa, joka antaa ihanan aromin!) tai lisäämäällä eri täytteitä omien mieltymyksiesi mukaan!

Pikkupizzaset (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja halutessasi vegan)
Ainekset n. 10-12 kpl:
1 kupillinen (käytin Arabian Muumi-kuppia; 1 kuppi vastaa ehkä n. 245 gr:aa jogurttia, mutta painolla ei ole väliä, ainoastaan voluumilla) kreikkalaistyyppistä (*) kasvisjogurttia
 1 kupillinen (käytin Arabian Muumi-kuppia; 1 kuppi vastaa ehkä n. 125 gr:aa jauhoja, mutta painolla ei ole väliä, ainoastaan voluumilla ) gluteenitonta jauhoseosta "terästettynä" allamainituilla leivinjauheella, suolalla ja sokerilla. Käytän leivonnaisiin yleensä seuraavaa perusjauhoseosta: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa) ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta (tai 1 1/2 tl ksantaania). Mittasin reilut puoli kupillista ja loput eli toisen puolikkaan lisäsin täysjyväriisijauhoja. (Alkuperäisessä ohjeessa:  itsekohoavaa vehnäjauhoseosta tai vehnäjauhoja + 5 gr leivinjauhetta lisättynä vehnäjauhon sekaan)
5 gr suolaisille leivonnaisille sopivaa leivinjauhetta (HUOM! lisätään jauhokupillisen joukkoon) Käytin biologista leivinjauhetta, joka sopi juuri 125 gr:lle jauhoja (olisin voinut laittaa sita hiukan enemmän, joten tarkasta käyttämäsi leivinjauheen suhde jauhoihin ja laita hieman enemmän!)
ripaus suolaa  (HUOM! lisätään jauhokupillisen joukkoon) (Ei alkuperäisessä ohjeessa)
ripaus sokeria (HUOM! lisätään jauhokupillisen joukkoon) (Ei alkuperäisessä ohjeessa)
vähän jauhoja taikinan kaulintaan
oliiviöljyä
eri täytteitä (esim. tomaattia, tomaattisosetta tai tomaattikastiketta, basilikaa, valkosipulia, Parman kinkkua, keittokinkkua, oliiveja, tonnikalaa, artisokan sydämiä, sieniä, kasvisjuustoa, oreganoa jne.)

(*) valmistin kreikkalaistyyppien jogurtin seuraavalla tavalla: Laitoin maustamattoman soijajogurtin valumaan harsokankaan (Jos ei ole harsokangasta, kuten minulla ei ollut, vuoraa siivilä keksili
äästi apteekin haavan peittoon takoitetuilla harsolapuilla..;-D) läpi siivilään yön ajaksi, jotta liika neste valuisi pois. Huom! Tämä ohje ei onnistu tavallisella jogurtilla, joten ei kannata edes kokeilla, koska reseptin ideana on nimeenomaan kreikkalaisen jogurtin käyttö ja ainesten VOLUUMImäärät pitää olla samat! Jos käytät "tavallista" jogurttia, se on niin paljon vetisempää, että ainesten suhde ei toimi ja joudut lisämään paljon enemmän jauhoja ja onnistunut lopputulos ei ole taattu.

Esivalmistus: 
Laita maustamaton soija- tai muu kasvisjogurtti valumaan harsokankaan läpi siivilään ainakin muutaman tunnin (minimi 3-4 h), mielellään yön ajaksi, jotta liika neste valuisi pois.
Pidän pizzassa itsetehdystä tomaattikastikkesta, joten valmistan ensin yksinkertaisen tomaattikastikkeen saloottisipulista tai valkosipulista kuullotettuna oliiviöljyssä, johon lisään sitten paloitellut kuoritut tomaatit (säilykepurkista) tai tomaattimurskan (säilykepurkista). Kohotan lämpöä ja annan ensin haihtua tomaatin kitkeryyden. Sekoittelen ja noin 8 min. päästä  käännän lämmon pienelle, lisään (tuoretta) basilikaa ja anna hautua "hartaasti" välillä sekoittaen. Lisään suolaa ja pippuria ja tarkistan maun.

Valmistus:
Kuumenna uuni 200° C.
Kaada hyvin valunut jogurtti yleiskoneen kulhoon.
Sekoita pienessä kulhossa jauhoseos  (tai käyttämäsi  jauhot),  leivinjauhe, ripaukset suolaa ja sokeria hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää jauhoseos jogurtin joukkoon ja sekoita aineksia ylesikoneen matalalla teholla, niin että taikina alkaa muodostua. Jatka sekoitusta muutaman minuutin ajan, kunnes taikina on sileä ja tasainen pallo ja irtoaa hyvin kulhosta.
Levitä työtasolle leivinpaperi ja ripota sen päälle vähän jauhoja. Kauli taikinapala hyvin ohueksi levyksi (muuten pizzaset eivät kypsy kunnolla) ja leikkaa siitä esim. pastamuottia tai juomalasia apuna käyttäen pyöreitä levyjä. Nämä olivat läpimitaltaan n.8 cm:ä, mutta olen tehnyt pienempiäkin noin 6 cm:n kokoisia.

Vinkki kaulintaan! Gluteenittomien taikinoiden kaulinta helpottuu, jos laitat taikinapallon päälle levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen päältä. Taikina ei tartu kaulimeen ja koko homma tapahtuu paljon nopeammin ja siistimmin...;-D

Siirrä pizzakiekot leivinpaperin päälle uunipellille ja lisää niiden päälle hieman tomaattikastiketta, haluamiasi täytteitä, halutessasi kasvisjuustoa ja vaikka muita mausteita makusi mukaan.
Itse teen esim. seuraavanlaisia yhdistelmiä:
VEGAN-versio 1: Pelkkä basilikatomaattikastike (Huom! Tuore basilika antaa ehdottomasti parhaan aromin!)
VEGAN-versio 2: Basilikatomaattikastike, Mozzarisella-juustoa (riisistä valmistettu juusto, joka käy maitoallegisille ja vegaaneille)
VEGAN-versio 3: Basilikatomaattikastike, oliivipaloja, Mozzarisella-juustoa
VEGAN-versio 4: Basilikatomaattikastike, öljyssä säilöttyjen artisokan paloja, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 1: Basilikatomaattikastike, pala Parman kinkkua, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 2: Basilikatomaattikastike, pala keittokinkkua, öljyssä säilöttyjen artisokan paloja, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 3: Basilikatomaattikastike, vähän tonnikalaa, Mozzarisella-juustoa

Lisää muutama tippa oliiviöljyä jokaisen pienen pizzojen päälle ja paista heti uunin keskitasolla 200 °C asteessa noin 7-10 min. Pizzat paistuvat tosi nopeasti, jopen ole tarkkana paistamisessa. (Olen käyttänyt kiertoilmaa, mutta myös staattinen lämpö toimii hyvin, juustopäällysteisissä pizzoissa laitan joskus ylägrillin päälle ihan loppuminuutilla.)
Lisää hieman kuivattua oreganoa pizzasten päälle ja nauti!!!!


"Pikku pizzaset"  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
HUOM!: Pikkut pizzat säilyvät loistavasti alumiinifolioon käärityllä tarjottimella tai säilytysrasiassa jääkaapissa 4 tai 5 päivää ja ne voidaan lämmittää uunissa useita kertoja - Itse asiassa, uudelleen kuumennettuna, ne ovat vielä makoisampia, mutta maistuvat tosi hyviltä myös kylminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti