Huomasin, etten ole vielä tehnyt yhtään suolaista
leivonnaispostausta, vaikka silloin tälloin tulee suolaistakin valmistettua. Mutta
nyt korjataan asia ja mikä voi olla sen parempi aloitus, kuin kaikkien varmasti
rakastama PIZZA...tässä tosi nopeana versiona, sillä taikinan ja pizzasten tekoon kuluu
noin 10 min. aikaa esivalmistelujen (jotka voi tehdä vaikka edellisenä päivänä) jälkeen ja niiden paistamiseen vajaa
toiset 10 min. Joten parissakymmenssä minuutissa herkut ovat jo tarjottimella! Nämä pikkupizzat sopivat niin väli- kuin iltapalaksi kuin pikinikille
mukaan, tai vaikka suolaiseksi pikkusytäväksi
kevään&kesän juhlapöytiin ja grillijuhliin, sillä ne maistuvat hyviltä niin lämpiminä kuin kylminäkin, sekä juuri uunituoreina, että vielä muutaman päivän päästäkin!
Idean näihin pikkupizzoihin sai seuraamastani Labna-nimisestä blogista, jossa Jasmine valmistaa rakkaudella todella houkuttelevia ruokia ihanilla valokuvilla "höystettynä" ja mikäli voit käyttää maitotuotteita ja
vehnäjauhoja, nämä pizzaset valmistuvat todella 5:ssa minuutissa (+ paistoaika
uunissa), kuten alkuperäisessä ohjeessa todetaan.
Näiden pizzojen teossa voi leikkiä mielikuvituksellasi ja
lempimauillasi! Voit tehdä niistä ihan perusversioita, lisäämällä vain tomaattikastiketta (mutta
älä unohda tuoretta basilikaa, joka antaa ihanan aromin!) tai lisäämäällä eri täytteitä omien mieltymyksiesi mukaan!
Pikkupizzaset (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja halutessasi vegan)
Ainekset n. 10-12 kpl:
1 kupillinen (käytin Arabian
Muumi-kuppia; 1 kuppi vastaa ehkä n.
245 gr:aa jogurttia, mutta painolla ei ole väliä, ainoastaan voluumilla)
kreikkalaistyyppistä (*)
kasvisjogurttia
1 kupillinen (käytin Arabian Muumi-kuppia; 1 kuppi vastaa ehkä n. 125 gr:aa jauhoja, mutta painolla ei ole
väliä, ainoastaan voluumilla ) gluteenitonta jauhoseosta "terästettynä"
allamainituilla leivinjauheella, suolalla ja sokerilla. Käytän leivonnaisiin yleensä seuraavaa perusjauhoseosta: 310 gr
riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa) ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta (tai 1 1/2
tl ksantaania). Mittasin reilut puoli kupillista ja loput eli toisen
puolikkaan lisäsin täysjyväriisijauhoja. (Alkuperäisessä ohjeessa: itsekohoavaa vehnäjauhoseosta
tai vehnäjauhoja + 5 gr leivinjauhetta lisättynä vehnäjauhon sekaan)
5 gr suolaisille leivonnaisille sopivaa leivinjauhetta (HUOM!
lisätään jauhokupillisen joukkoon) Käytin biologista leivinjauhetta, joka sopi juuri 125
gr:lle jauhoja (olisin voinut laittaa
sita hiukan enemmän, joten tarkasta käyttämäsi leivinjauheen suhde jauhoihin ja laita
hieman enemmän!)
ripaus suolaa (HUOM! lisätään jauhokupillisen joukkoon) (Ei alkuperäisessä ohjeessa)
ripaus sokeria (HUOM! lisätään jauhokupillisen joukkoon) (Ei alkuperäisessä ohjeessa)
vähän jauhoja taikinan kaulintaan
oliiviöljyä
eri täytteitä (esim. tomaattia,
tomaattisosetta tai tomaattikastiketta, basilikaa, valkosipulia, Parman kinkkua,
keittokinkkua, oliiveja, tonnikalaa, artisokan sydämiä, sieniä, kasvisjuustoa, oreganoa
jne.)
(*) valmistin kreikkalaistyyppien jogurtin seuraavalla tavalla: Laitoin maustamattoman soijajogurtin valumaan harsokankaan (Jos ei ole harsokangasta, kuten minulla ei ollut, vuoraa siivilä keksiliäästi apteekin haavan peittoon takoitetuilla harsolapuilla..;-D) läpi siivilään yön ajaksi, jotta liika neste valuisi pois. Huom! Tämä ohje ei onnistu tavallisella jogurtilla, joten ei kannata edes kokeilla, koska reseptin ideana on nimeenomaan kreikkalaisen jogurtin käyttö ja ainesten VOLUUMImäärät pitää olla samat! Jos käytät "tavallista" jogurttia, se on niin paljon vetisempää, että ainesten suhde ei toimi ja joudut lisämään paljon enemmän jauhoja ja onnistunut lopputulos ei ole taattu.
Esivalmistus:
Laita maustamaton soija- tai muu kasvisjogurtti valumaan harsokankaan läpi siivilään
ainakin muutaman tunnin (minimi 3-4 h), mielellään yön ajaksi, jotta liika
neste valuisi pois.
Pidän pizzassa itsetehdystä tomaattikastikkesta, joten valmistan ensin
yksinkertaisen tomaattikastikkeen saloottisipulista tai valkosipulista kuullotettuna
oliiviöljyssä, johon lisään sitten paloitellut kuoritut tomaatit (säilykepurkista)
tai tomaattimurskan (säilykepurkista). Kohotan lämpöä ja annan ensin haihtua tomaatin kitkeryyden.
Sekoittelen ja noin 8 min. päästä käännän
lämmon pienelle, lisään (tuoretta) basilikaa ja anna hautua "hartaasti"
välillä sekoittaen. Lisään suolaa ja pippuria ja tarkistan maun.
Valmistus:
Kuumenna uuni 200° C.
Kaada hyvin valunut jogurtti yleiskoneen kulhoon.
Sekoita pienessä kulhossa jauhoseos (tai käyttämäsi jauhot), leivinjauhe,
ripaukset suolaa ja sokeria hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen
välttämiseksi.
Lisää jauhoseos jogurtin joukkoon
ja sekoita aineksia ylesikoneen matalalla teholla, niin että taikina alkaa
muodostua. Jatka sekoitusta muutaman minuutin ajan, kunnes taikina on sileä ja
tasainen pallo ja irtoaa hyvin kulhosta.
Levitä työtasolle leivinpaperi ja ripota sen päälle vähän
jauhoja. Kauli taikinapala hyvin ohueksi levyksi (muuten pizzaset eivät kypsy
kunnolla) ja leikkaa siitä esim. pastamuottia tai juomalasia apuna käyttäen pyöreitä levyjä. Nämä olivat läpimitaltaan n.8 cm:ä, mutta olen tehnyt pienempiäkin noin 6 cm:n kokoisia.
Vinkki kaulintaan! Gluteenittomien taikinoiden kaulinta helpottuu,
jos laitat taikinapallon päälle levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen
päältä. Taikina ei tartu kaulimeen ja koko homma tapahtuu paljon nopeammin ja
siistimmin...;-D
Siirrä pizzakiekot leivinpaperin
päälle uunipellille ja lisää niiden päälle hieman tomaattikastiketta,
haluamiasi täytteitä, halutessasi kasvisjuustoa ja vaikka muita mausteita
makusi mukaan.
Itse teen esim. seuraavanlaisia
yhdistelmiä:
VEGAN-versio 1: Pelkkä basilikatomaattikastike (Huom! Tuore basilika
antaa ehdottomasti parhaan aromin!)
VEGAN-versio 2:
Basilikatomaattikastike, Mozzarisella-juustoa (riisistä valmistettu juusto, joka
käy maitoallegisille ja vegaaneille)
VEGAN-versio 3:
Basilikatomaattikastike, oliivipaloja, Mozzarisella-juustoa
VEGAN-versio 4:
Basilikatomaattikastike, öljyssä säilöttyjen artisokan paloja, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 1: Basilikatomaattikastike,
pala Parman kinkkua, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 2: Basilikatomaattikastike,
pala keittokinkkua, öljyssä säilöttyjen artisokan paloja, Mozzarisella-juustoa
KAIKKIRUOKAISEN VERSIO 3:
Basilikatomaattikastike, vähän tonnikalaa, Mozzarisella-juustoa
Lisää muutama tippa oliiviöljyä jokaisen pienen
pizzojen päälle ja paista heti uunin keskitasolla 200 °C asteessa noin 7-10 min. Pizzat paistuvat tosi
nopeasti, jopen ole tarkkana paistamisessa. (Olen käyttänyt kiertoilmaa, mutta myös staattinen lämpö toimii hyvin,
juustopäällysteisissä pizzoissa
laitan joskus ylägrillin päälle ihan
loppuminuutilla.)
Lisää hieman kuivattua oreganoa pizzasten päälle ja
nauti!!!!
"Pikku pizzaset" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
|
HUOM!: Pikkut pizzat säilyvät
loistavasti alumiinifolioon käärityllä tarjottimella tai säilytysrasiassa
jääkaapissa 4 tai 5 päivää ja ne voidaan lämmittää uunissa useita kertoja - Itse
asiassa, uudelleen kuumennettuna, ne ovat vielä makoisampia, mutta maistuvat
tosi hyviltä myös kylminä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti