Italiassa Tiramisù:n alkuperä on aika
epäselvä, koska jokainen maakunta haluaisi olla tämän afrodisiakaksi uskotun
herkun keksijä. Eniten vääntöä alkuperästä käydään Toscana, Piemonten ja Veneton välillä. Virallinen
versio kertoo Tiramisù:n syntyneen suurherttuan Cosimo de Medici:n vierailun kunniaksi Sienassa 1700-luvulla. Kondiittorit halusivat valmistaa
leivonnaisen, joka kuvastaisi valtavasti makeaa rakastavan suurherttuan persoonallisuuutta
ja suurutta. Niinpä valmistettin Tiramisù, jota tuolloin kutsuttiin "zuppa del duca" (kirjaimellisesti käännettynä "herttuan keitto") ja suurherttua
vei sitten reseptin mukanaan kaikkialle Italiaan. Epävirallinen
versio taas kertoo, että Tiramisù:n keksi torinolainen kondiittori Cavourin
kreivin, Camillo Benso:n kunniaksi kannustaakseen häntä vaikeassa tehtävässään yhdistää Italia.
Olipa tämän herkun
alkuperä missä maakunnassa
tahansa, se on tunnettu joka puolella maailmaa ja siitä on olemessa
varmaan kymmenittäin eri
variaatiota. Viime vuosina olen nähnyt tarjolla entistä enemmän
mansikoista valmistettua Tiramisù:a, joka nyt viikonloppuna innoitti minua
kokeilemaan "kaiketonta" versiota mustikoista ja vadelmista. Kuten
monesti, tätäkään herkkua,
en ole koskaan maistanut, en alkuperäisenä, enkä mansikkaisena, joten voin
vain hieman kuvitella, miltä se voisi
maistua....mutta maistatin valmista herkkua miehelläni saaden sille täyden
tunnustuksen ja omastakin mielestä tämän jälkkärin maku on
herkullinen!!!!
Marjainen "Valetiramisù" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön
ja halutessasi myös vegan)
Ainekset:
Reilu pala plumcake:ia (ohje täällä) tai
samantyyppistä pehmeää
kakkua (esim. sokerikakku) tai maidottomia, munattomia&gluteenittomia savoiardityyppisiä keksejä
Ainekset kostutukseen käytettävään sitruunaliemeen:
1/2 sitruunan
puristettu mehu
vajaa 1 dl vettä
3-5 rkl sokeria (tavallista tai ruokosokeria)
Ainekset kermaiseen kastikkeeseen (idean sain täältä, jota sitten muokkasin omaan reseptiin
sopivaksi):
300 gr kasvismaitoa (esim. soija-, kaura- tai riisimaitoa)
15 gr riisijauhoa
6 gr Maizenaa
ripaus kurkumaa tai sahramia
15 gr vegaanista kasvismargariinia
30 gr hienoa
sokeria
1/2 raastettu käsittelemättömän sitruunan kuori
100 gr kasviskermaa esim. soija-, kaura- tai riisikermaa (Huom! Voit
käyttää myös pelkästään kasviskermaa,
mutta silloin määrän täytyy olla 150 gr.)
50 gr Silken Tofua (Huom!
Jos käytät pelkästään kasviskermaa, et tarvitse silloin tofua.)
ripaus vaniljasokeria
ripaus vaniljasokeria
1-2 rkl tomusokeria tai hieman enemmän
Lisäksi:
marjoja (vadelmia ja mustikoita, mutta jos mansikat sopivat ruokavalioon, miksei niitäkin) makusi mukaan
marjoja (vadelmia ja mustikoita, mutta jos mansikat sopivat ruokavalioon, miksei niitäkin) makusi mukaan
Halutessasi voit paahtaa hiukan plumcake:in tai kakun
muruja pannulla ja käyttää niitä koristeluun
Valmistus:
Kaada
kulhoon 50 gr kasvismaitoa. Lisää hitaasti jauhot, maissitärkkelys ja ripaus kurkumaa tai
sahramia koko ajan hyvin sekoittaen, niin ettei seokseen muodostuisi paakkuja.
Laita
jäljellä oleva kasvismaito (250 gr) pieneen
kattilaan miedolle lämmölle ja sulata sen joukkoon kasvismargariini,
sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Nosta
lämpöä ja annan seoksen kiehahtaa ja
lisää sitten sen joukkoon ohjeen alussa
valmitettu seos maidosta&jauhoista. Laske lämpöä pienelle ja sekoita hyvin vispilällä noin 2/3 min. ajan. Sulje lämpö ja anna kastikkeen jäähtyä.
Jos käytät Silken Tofua ja kasviskermaa: Murskaa Silken tofu hyvin haarukalla
ja sekoita se sileäksi seokseksi kasviskerman
kanssa.
Vatkaa
kasviskerma tai kasviskerma&pehmeä tofuseos tomusokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria.
Yhdistä jäähtynyt kastike kuohkeaksi
vatkatun kermaseoksen kanssa sekoittaen varovasti alhaalta ylöspäin.
Laita
pieneen kattilaan puristettu puolikkaan sitruunan mehu, vesi ja sokeri, sekoita
ja keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes ainekset ovat hyvyin
sulaneet ja seos on hieman kiinteämpi. Anna jäähtyä.
Ota
esille astiat, joihin kokoat tiramisù:t, itse käytin ihan juomalaseja.
Jos käytät plumcake:a tai muuta kakkua: Paloittele plumcake tai
kakku pieniksi paloiksi ja aloita kerrosten kokoaminen seuraavasti: Laita ensin
pohjalle kerros kakkupaloja. Lisää niiden päälle hieman sitruunalientä. Lisää kerros kastiketta ja sen päälle marjoja makusi mukaan. Laita
uusi kerros kakkupaloja, hieman sitruunalientä, kastiketta ja marjoja. Jatka
näin niin monta kerrosta kuin
haluat ja astiasi koko sallii (taisin tehdä 3 kerrosta per lasi) ja lisää päällimmäiseksi marjoja tai paahdettuja
kakun muruja.
Jos käytät savoiardityyppisiä kekssejä: Kastele keksit nopeasti sitruunaliemessä ja laita tarjoiluastian pohjalle. Lisää ensin kerros kastiketta ja sen päälle marjoja makusi mukaan. Laita uusi kerros sitruunaliemeen kastettuja keksejä, mutta nyt toiseen suuntaan kuin ensimmäisen kerroksen keksit. Lisää kastiketta ja marjoja ja jatka kerrosten kokoamista kuten edellä.
Anna valmiiden tiramisù-annosten maustua rauhassa jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli ennen tajoilua. Mielestäni nämä herkut olivat seuraavana ja sitä seuraavana päivänä ehdottomasti maukkaampia kuin muutaman tunnin jälkeen!!!
Jos käytät savoiardityyppisiä kekssejä: Kastele keksit nopeasti sitruunaliemessä ja laita tarjoiluastian pohjalle. Lisää ensin kerros kastiketta ja sen päälle marjoja makusi mukaan. Laita uusi kerros sitruunaliemeen kastettuja keksejä, mutta nyt toiseen suuntaan kuin ensimmäisen kerroksen keksit. Lisää kastiketta ja marjoja ja jatka kerrosten kokoamista kuten edellä.
Anna valmiiden tiramisù-annosten maustua rauhassa jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli ennen tajoilua. Mielestäni nämä herkut olivat seuraavana ja sitä seuraavana päivänä ehdottomasti maukkaampia kuin muutaman tunnin jälkeen!!!
"Marjainen valetiramisù" - maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan
|
Vinkki:
Halutessasi voit lisätä pienen tilkan limoncelloa, maraschinoa,
amarettoa tai Conitreau:ta sitruunaliemeen makua antamaan, mutta todellakin vain
pienen tilkan, muuten sen maku tunkee liikaa esiin rikkoen marjojen ja kerman
herkän yhdistelmän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti