Olen aiemminkin täällä blogissa "hehkuttanut"
palavaa rakkauttani risottoon ja niinpä tänäänkin jaan viimeisimmän risottokokemukseni, johon olen ollut viime viikkoina suoraan sanoen koukussa! Risottohan on niin mahtavan
monipuolinen ruoka, kun sen voi valmistaa melkein mistä tahansa aineksista, myös
hedelmistä ja marjoista, eikä lopputulos ole makea, kuin ehkä helposti ajattelee. Kesallä teen monesti mansikka- tai mustikkarisottoa,
mutta päärynää kokeilin ensimmäisen kerran muutama viikko sitten, kun tuttuun tapaan kodin hedelmäkori alkoi antaa viestejä, että jotain käyttöä heilläkin pitäisi olla...;-). Päätin siis kokeilla päärynärisottoa ja nyt olen valmistanut
sitä joka viikko!!! Maku on niin lempeä ja risotto on ihanan kevyt ja hienostunut, joten
se sopii niin loistavasti tähän vuodenaikaan!
Muuten, olin ennen lomaa "minikurssilla" teen käytöstä ruoanlaitossa (postaus tulossa tästä aiheesta erikseen) ja opin, että risoton "höystämiseen"
voi käyttää teetä viinin sijasta! Tämä on oiva vinkki, jos kotona ei satu olemaan viiniä, tai jos ei halua ollenkaan käyttää viiniä ruoanlaitossa (alkoholihan haihtuu "höystettäessä",
koska lämpöä nostetaan
niin, että alkoholi
haihtuu, viini imeytyy riisiin ja jäljelle jää vain aromi). Olen tehnyt päärynärisottoa käyttäen sekä
kuohuviiniä (Franciacorta), että teetä
(Chung Hao vihreä jasmiini teelajike) ja en voi sanoa,
kumpi lopputulos olisi parempi, mielestäni
molemmat ovat todella maukkaita!! HUOM! Koska olen allerginen tuoreelle päärynälle,
lisäsin hedelmän jo alkuvaiheessa, että siitä tulisi läpikypsä, mutta jos
sinulla ei ole tätä "ongelmaa", suosittelen lisäämään päärynät vasta
kypsynneksen puolivälissä, jotta ne jäävät vähän "rapeammiksi". Mutta
nyt ohje, jotta pääsette kokeilemaan:
PääRYNäRISOTTO (Risotto alle pere)
(maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
Kypsiä päärynöitä: 1 riittää 2:lle hlö:lle, 2 neljälle jne. (Käytin Williams-päärynöitä, mutta
myös muut lajikkeet käyvät yhtä hyvin)
1/4-1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
oliiviöljyä
risottoriisiä (esim. Arborio, Carnaroli tai Vialone Nano) noin reilu 1 dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1 dl valko- tai kuohuviiniä tai vaihtoehtoisesti vajaa lasillinen aromaattista teetä (esim. tekstissä mainittu vihreä
gelsominitee)
n. 1-1 1/2 lt (riippuen riisin määrästä) kasvislientä (joko itse tehtyä tai liemikuutiosta tai valmiina myytäviä)
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan
Valmistus:
Laita jo valmis liemi kuumuumaan tai valmista liemi haluamistasi kasviksista. Laita
valmiin liemen lämpö minimille.
Kuori päärynät ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.
Pilko (salotti)sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota se öljyssä hyvin miedolla lämmöllä.
Lisää riisi ja sekoita se hyvin joukkoon. Kääntele seosta muutaman minuutin ajan, niin että öljy imeytyy riisiin.
Lisää valko-tai kuohuviini tai tee kattilaan ja nosta lämpöä, jotta neste imeytyy riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun
viini/tee on haihtunut, laske lämpötilaa
keskilämmölle
ja ala lisätä lientä, kauhallinen
kerrallaan. Sekoita liemi aina hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu pohjaan.
Jos
haluat päärynoiden olevan läpikypsiä, lisää hedelmäkuutiot tässä vaiheessa.
Sekoita
ja jatka kypsennystä kasvislientä lisäten ja sekoittaen. Lisää
päärynäkuutiot riisin joukkoon kypsennyksen puolivälissä (n. 9 min kuluttua),
jos haluat niiden olevan hieman "rapeampia". Tarkista välillä risoton
makua, mutta lisää suola vasta kypsennyksen loppupuolella.
Kun risotto on kypsä (n. 18-20 min. riippuen riisin laadusta),
tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi hiukan pippuria päälle ja
tarjoile!
Päärynärisotto - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti