Oli pakko näpytellä heti koneelle tämä
viimeöinen kokeiluni.....luit oikein, viime yönä ei oikein tullut unta silmään
ja kun kerrostalossamme viikko sitten päälle laitettu "viilennyssysteemi"
ei vieläkään toimi kuten pitäisi, alkoi mieli tehdä jotain todella raikasta!!!!
Jäätelöä! Jotain ihanan raikasta, hedelmäistä makua....lehahtaneen atopian
takia suonissa jylläävän kortisonin ansiosta ihan liian pirteänä, päätin
tarttua tuumasta toimeen; "Onhan minulla jäätelökone...puoli tuntia ja
olen ihanan herkkupalan edessä", ajattelin.....mutta ei se ihan niin
mennytkään! Joka tapauksessa, tärkeintä on tulos ja kello 02:30 kädessäni oli yöllistä
herkkuhetkeä varten ihana, raikas, vienosti kanelinarominen päärynäjäätelö.......kyllä
kannatti valvoa...;-D
Mutta miten tämä jäätelöannokseni sitten
syntyikään? Enko puhunut puolesta tunnista ja valmiista jäätelöstä?
Keittiössä huomasin, että jäätelökoneen
jäähdytysastia ei ollutkaan pakastimessa (nyt
on!), joten idea "jäätelöä puolessa tunnissa" haihtui saman tien.
Hedelmäpuolellakin odotti toinen yllätys, sillä jäljellä oli vain noita (iänikuisia)
päärynöitä, jotka olivat taas "juoksuun lähdössä".....eli käydäänpä
sitten sitten päärynäjäätelön tekoa. Keitin siis niistä soseen (jos voit syödä hedelmät tuoreina, käytä ne sellaisenaan, maku on paljon syvempi!)
pienessä määrässä greippimehua (ainoa tuoremehu
tarjolla). Lisäsin soseen joukkoon vanilja-aromia ja kanelia. Kuumensin
kattilassa maidon&kerman niin, että sokeri suli joukkoon. Tämä vaihe ei
olisi ollut välttämätontä ja olen monesti laittanut kaikki aineet suoraan
sellaisenaan tehosekoittimen kautta jäätelökoneeseen, enka ole koskaan valmiissa
jäätelössä sokerin "raemaisuutta" tuntenut, mutta ajattelin nyt kokeilla,
tulisiko kuumentamalla parempi. Sitten valmis, tehosekoitettu massa
kannelliseen muoviastiaan ja kello hälyttämään puolen tunnin välein sekoittamistoimenpiteeseen
ja lopun te jo tuosta edeltä jo luittekin...;-)
Päärynäkasvisjäätelö ilman jäätelökonetta (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan,
halutessasi soijaton)
Ainekset - 3 pientä n. 1 1/2 dl:n kipollista tai 4,5 dl valmista jäätelöä.
Tuplaa määrät, jos annos tuntuu liian pieneltä:
2 kypsää päärynää (käytin Williams-lajiketta)
20 gr sokeria (n. vajaa 2 rkl)
hiukan tuoremehua + vettä (vain päärynäsoseen tekoon)
1/2-1
tl vaniljaa tai vaniljasokeria (käytin Rapunzelin Vaniglia Bourbon-jauhetta. Katso kuva alla)
kanelia
maun mukaan
100
gr (n. reilu 1 dl) kasvismaitoa esim.
kookos-kaura-manteli-soija-riisi (käytin
soijamaitoa)
100
gr (n. reilu 1 dl) kasviskermaa esim kookos-kaura-soija-riisi (käytin soijakermaa)
60 gr sokeria (n. vajaa 1
dl). ( Jos et tykkää kovin makeasta, voit laittaa 40-50 gr.)
Valmistus:
Kuori päärynät
ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.
Jos
voit syödä päärynät (tai mahdollisesti käyttämäsi muun hedelmän) tuoreena, pilko
ja soseuta ne sellaisenaan eli tarvitset 2 kypsää päärynää + 20 gr hienoa sokeria.
Lisää joukkon vaniljaa & kanelia maun mukaan.
Jos et voi syödä päärynöitä tuoreena, laita pieneen kattilaan pohjalle hieman
tuoremehua ja vettä (n. reilu puoli desiä), sokeri (20 gr) ja päärynäkuutiot ja
keitä hiljaisella tulella, kunnes kuutiot ovat
pehmenneet. Soseuta haarukalla tai tehosekoittimella ja lisää maun mukaan vanilja(sokeria) ja kanelia. Anna soseen
jäähtyä
vaikka jääkaapissa.
Kuumenna kattilassa pienellä lämmöllä
kasvismaito ja -kerma seka jäljellä oleva sokeri (60 gr). Sekoita kunnes sokeri
on liuennut nesteeseen ja sammuta. Anna hieman jäähtyä.
Sekoita kasvismaitokermaseos yhdessä
päärynäsoseen kanssa tehosekoittimella tasaiseksi. Maista. Lisää tarvittaessa kanelia tai vanilja(sokeria).
Kaada seos pakastimen kestävään
astiaan ja sulje se kannella. Sekoita massaa, aina puolen tunnin väliajoin kaapien seosta huolellisesti reunoja myöten.
Toista ainakin 3 kertaa. Jos sekoitit aineet suoraan ilman kuumennusprosessia,
jäätelö on todennäköisesti kiinteynyt tarpeeksi kolmannen sekoituskerran jälkeen.
Mikäli kuumensit ainekset, seos on alussa lämpimämpi ja jäätelön tekoon vaaditaan
ainakin 4 sekoituskertaa aina puolen
tunnin välein.
Halutessasi voit siirtää
toisen sekoituskerran jälkeen massan pienempiin annoskippoihin (käytin kolmea 1 1/2 dl:n kokoista kippoa),
joten kun jäätelö on valmista, se on jo suoraan kipoissa.
Täytyy sanoa, etten
huomannut lopputuloksen maussa mitään eroa kuumennettujen ja suoraan kylmien
ainesten käytössä. Kuumennus takaa kuitenkin sen, että jäätelössä ei varmasti ole
"paakkuja" ja jos haluat mahdollisesti käyttämiesi mausteiden aromin tulevan
esiin selvemmin (esim. tässä kanelin ja vaniljan olisi voinut jo lisätä nesteen
joukkoon), niin kuumennus edistää sitä.
Samalla idealla voit
valmistaa helposti jäätelöä myös muista hedelmistä tai marjoista. Ainut haittapuoli tässä kotoisessa jäätelössä
on se, etta kun se ei sisällä yhtään "stabilisointiaineita", se sulaa
aika nopeasti......ainakin täällä näissä yli +35 °C:n helteissä!!!!
Päärynäjäätelö
- maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
vegan, (soijaton)
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti