Muutama
päivä sitten
olin asioilla ja kävelin Zara Home:in ohi. Näyteikkunasta
viehättyneenä päätin kurkata,
mitä
liikkeessä oli
tarjolla.....ja sisällähän oli jo joulukoristeet esillä. Nähdessäni nämä
minimuodossa olevat olkikoristeet, tuli oikein ihanat joulufiilikset ja uudet
ideat tämän vuoden kodin koristeluun!!
Olkiset minijoulukoristeet Zara-home:sta |
Italiassahan
jouluhumu alkaa varsin myöhään verrattuna Pohjoismaihin. Sama
koskee koristeluja. Milanossa kylläkin laitetaan kuusi aikaisemmin esille kuin
joulupukin kotimaassa, nimittäin kuusen virallinen esillelaitto päivä olisi jo 7. pv joulukuuta, jolloin
vietetään Milanon suojeluspyhimyksen, Sant'Ambrogio:n päivää. Seuraavana päivänä eli 8. joulukuuta onkin sitten
"Immacolata" eli katolisessa kirkossa vietettävä Marian
perisynnittömän sikiämisen (lat. Conceptio
immaculata) juhlapäivä. Joka vuosi jo syksyllä kalenterista tarkastellaan kuumeisesti, josko nämä ylimääräiset vapaapäivät sattuisivat
keskelle viikkoa eli takaisivat silloin monelle työssä olevalle
milanolaiselle pikkuhengähdyksen ennen
varsinaista joululomaa. Mutta tästä milanolaisesta perinteestä tulen kertomaan tarkemmin sitten joulukuussa.
Muuten täällä koristelu
on huomattavasti vähäisempää, ainakin verrattuna siihen, mihin itse olen
lapsuudessani tottunut. Ikkunakoristeita, esim. sillkkipaperista tehtyjä
lumihiutaleita, tonttuja, enkeleitä yms. ei harrasteta, joulu- tai adventtikalenteria ei juuri tapaa,
joten aikaisemmin ostin sen aina varastoon Suomessa käydessäni...;-).
Nykyisin adventtikalentereita löytyy täältäkin
esim. kansainvälisistä kirjakaupoista, mutta niihin suomalaisten lasten
rakastamiin suklaakalentereihin en ole vielä törmännyt! Minä kyllä innostuneena koristelen kotia ja olen kehitellyt oman
versioni pysyvästä joulukalenterista,
joten ei enää tarvitse sen luukullisen version perässä juosta. Tuosta kalenterista postailen
sitten päivittäin, kun sen aika alkaa....;-).
Zara Home:n lisäksi kävin fiilistelemässä ensimmäisiä joulutunnelmia High Tech:issä, joka on aivan Corso Como:n vieressä ja inspiroidun tästä joulutuotteesta, joka taitaa olla sitten tämän joulun ensimmäinen valoa tuova koriste meidän huusholliin....tule käymään uudelleen Nikan baarissa, niin näet mitä sieltä tulee esiin...;-).
Valoa pimeyteen... |
Viinissä keitetyt päärynät
|
Päärynät viinissä (Pere
cotte al vino) (maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset 2:lle
hengelle:
2 päärynää (olen käyttänyt lajikkeita, joita
on sattunut kotona olemaan. Asiantuntijoiden mukaan paras lajike olisi nimeltään Martin Sec (niitä on vaikea löytää), mutta Kaiser tai Williams käyvät yhtä hyvin.)
2-4 dl punaviiniä (määrä
riippuu päärynöiden
koosta. Itse olen yleensä ensin laittanut 3 dl punaviiniä ja 1 dl vettä, jos on näyttänyt
siltä, että neste ei riitä. Mikäli päärynät
ovat olleet todella isokokoisia olen laittanut suoraan 4 dl punaviiniä + 2 dl vettä).
1-2 dl vettä (riippuen
päärynöiden koosta ja punaviinin
määrästä)
1/2 dl ruokosokeria
(Jos tykkäät todella makeasta, voit laittaa vähän
enemmän,
mutta mielestäni tämä määrä rittää
hyvin 4 dl:n kokonaismäärään nestettä.)
1 kokonainen n.5 cm:n mittainen kanelitanko
2-4 kuivattua
mausteneilikkaa (Jos et pidä vahvoista mauista, laita vain 2.)
Kastikkeen
tekovaiheessa halutessasi 1 käsittelemättömän
appelsiinin kuori
Valmistus:
Kuori päärynät,
poista ylhäältä puinen osa. Halutessasi, voit myös valmistaa päärynät kuorineen, silloin
kypsymisaika on hieman pidempi.
Laita
korkealaitaiseen kattilaan punaviini, vesi, ruokosokeri ja anna nesteen
kuumentua kiehumispisteeeseen. Lisää kaneli, mausteneilikka ja päärynät. Anna
kiehua n. 5 min. ilman kantta, niin että
alkoholi haihtuu. Tämän jälkeen voit laittaa kannen päälle ja vähentää lämpöä
pienelle (käytän kaasuhellaa, jonka pistän minimille).
Käännä päärynöitä
n. 10 minuutin välein. Jos näyttää siltä, että neste alkaa liikaa kuivumaan,
lisää hieman vettä ja pienennä lämpöä, mikäli se ei jo ollut pienimmällä
vaihtoehdolla.
Anna päärynöiden kypsyä n. 25-30 min. riippuen niiden koosta. Muista kääntää niitä aina kymmenen minuutin väliajoin tasaisen kypsymistuloksen saamiseksi. Itse voin syödä vain tosikypsiä, joten päärynät kypsyvät liemessään hyvinkin 30 min.
Poista päärynät
liemestä ja nosta lämpöä siten, että liemi alkaa vähentymään ja
karamellisoitumaan eli se muuttuu koostumukseltaan siirappimaisemmaksi.
Halutessasi, voit tässä vaiheessa lisätä appelsiinikuorta antamaan omaa
aromiinsa liemeen. Kun neste on sopivasti haihtunut, eli se on muuttunut
kastikemaiseksi, siivilöi se ja laita se pieneen nekkaan tarjoilua varten.
Kaada siirappimaista
kastiketta päärynöiden päälle. Voit tarjoillla päärynät sellaisenaan, tai itsellesi sopivan vaniljajäätelön kanssa. Voit myös tarjoilla päärynöiden kanssa
vispattua kermaa, jota on maustettu hieman kanelilla.
Nämä päärynät ovat
todella hyviä, makeita ja tuoksuvia. Sinulle tulee varmsti halu tehdä niitä
toisenkin kerran!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista