torstai 7. marraskuuta 2013

Nikan Nopeat ja nirsoillekin sopivat: Pastaa roosalla kastikkeella.

Italiassa syödään pastaa kuten Suomessa perunoita....melkein joka päivä ja monessa eri muodossa....ja pastahan on vasta alkuruoka  "il primo", jonka jälkeen syödään vielä se pääruoka "il secondo", joka on on yleensä lihaa tai kalaa. Pastahan tarjoaa rajattomat mahdollisuudet kastikkeiden tekoon ja kyllä täällä kotikokit taitavia ovatkin pastan kylkiäisiä keksimään!
Meikäläisellä väliin tosin tuuppaa mielikuvitus olemaan todella vähissa kokatessa koko perheelle, sillä vaikka asunkin maassa, jossa olisi tarjolla monipuolisesti kauden "vihanneksia&kasviksia", joista loihtia erilaisia variaatioita pastan seuraksi, osa perheeni jäsenistä on todella epäitalialaisen yksipuolisia ruokamieltymyksissään!
Ruoassa ei saisi olla sipulia, eikä valkosipulia, eikä yrttejä, eikä mausteita, ......apuaaaaaaaaaa.....eli juuri se, mikä mielestäni on italialaisen keittiön perusta!! Eihän yksinkertaisinkaan tomaattikastike synny ilman "soffritto":a eli pieneksi pilkotun sipulin tai valkosipulin, yrttien (yleensä basilika) ja oliiviöljyn sekoitusta hiljalleen kuullotettuna pannulla. Jo "soffritto" loihtii ilmaan se ihana yrttisen tuoksun, joka lupailee jostain vielä maukkaammasta tuloksesta! Reseptistä riippuen "soffritto" voi sisältää myös peperoncinoa (en tiedä nimeä suomeksi, mutta ne ovat niitä pieniä, punaisia tulisia paprkoita kuivatettuina. Löytyy kokonaisena ja jauhotettuna versiona) ja varsiselleriä&porkkanaa&persiljaa tai muita yrttejä (varsinkin ragu:issa ja muissa lihaisissa kastikkeissa). Tuo perheeni syömä vaisu versio perinteisestä "pastasciutta":sta (= pasta tomaattikastikkeella), jossa ei saisi olla edes tomaatin paloja näkyvillä eli ainoastaan "passata"-muodossa oleva koostumukseltaan sileä versio eli soseutettu tomaatti on hyväksytty, ei ole koskaan saanut mua innostumaan (vain ja ainoastaan kauhistumaan....."Sairaalaruokaa", sanoin minä sen kastikkeen nähtyäni......;-D). Mielestäni siinä oli tuon tavallisesti yksinkertaisista aineksista koostuvan, mutta niin tuoksuvan ja maukkaan tomaattikastikkeen perusolemus todella pahoinpidelty........mutta makuasioista kai ei pidä kiistellä?

Kerran pelastaakseni edes vähän tuota vaisua kastiketta (johon jo salaa annoin lisämakua öljylle kuullottamalla sipulia tai valkosipulia ennen tomaattisoseen lisäämistä), päätin kokeilla rohkeasti soijakerman lisäämistä siihen ja niin syntyi "LA SALSA ROSA" eli "Roosa kastike", jonka suosio oli yllättäen perheen nirsoimmallekin taattu ja jota itsekin nykyisin harrastan, kun pitää saada hiilihydraatteja rinnan alle nopeasti. Tässä ohje nirsoille ja muille...;-D.
 
 PASTAA ROOSALLA KASTIKKEELLA  (Pasta con la salsa rosa)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset 4:lle hengelle:
lyhyttä pastaa (esim. penne, fusilli) - itse käytän maissipastaa, mutta esim. Suomessa Semperin penne-tai fusillipasta ovat hyviä vaihtoehtoja 
1/4 osa sipulia tai vaihtoehtoisesti 1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
n. 400 gr sileää soseutettua tomaattia (Suomessa taitaa kulkea nimellä "paseraattu tomaatti" esim. Pomi)
suolaa maun mukaan
n. 1/2 -1 dl soijakermaa esim. Alpro
basilikaa vaihtoehtoisesti
mustapippuria vaihtoehtoisesti
Valmistus:
Jos syöjille sopii, kuullota joko ohueksi silpuksi leikattu sipuli tai vaihtoehtoisesti kuorittu valko-sipulin kynsi kokonaisena pienessä öljymäärässä, miedolla lämmöllä. Kun sipuli/valkosipuli on pehmeäksi kuullottunut, voit poistaa sen öljystä, mikäli syöjät eivät tykkää sipulista. Oljy on kuitenkin saanut jo vähän makua itseensä. Jos sipuli sopii, jätä se kastikkeeseen. Jos käytit valkosipulia voit sen jo poistaa tässä vaiheessa. (Mikäli sipulia ei saa käyttää ollenkaan, lisää öljy ja kuumenna sitä hiukan.)
Lisää soseutettu tomaatti ja nosta lämpöä keskitasolle. Anna kastikkeen kypsyä noin 10 min. ILMAN kantta sekoitellen sitä useasti, jotta mahdollinen tomaatissa oleva "karvaus" haihtuu. (Jotkut lisäävät hieman sokeria tuon mahdollisen karvauden poistamiseksi, mutta sen pitäisi häipyä kun viitsii hämmentää jonkin aikaa kastiketta ilman kantta). Laita lämpö minimille ja lisää suolaa maun mukaan ja hieman basilikaa, joko pakastettua tai tuoretta leikattuna, jos syöjille se sopii. Anna vielä hautua hetken aikaa.
Tämän jälkeen voit lisätä soijakermaa, kunnes seos muuttuu roosan väriseksi. Nosta lämpöä ja kuumenna, mutta älä kiehuta.
Kastike on saanut roosan asun...
Lisää vielä mustapippuria, jos se sallitaan...;-). 
Itse siis käytän sipulia tai valkosipulia ja "huijaan" muita syöjiä ottamalla ne pois ennen tomaatin lisäämistä. Jos syön yksin lisään sekä basilikaa, että mustapippuria, mutta takaan, että ilman näitäkin kastike on hyvää. Erityisesti olen huomannut lasten pitävän siitä ja kaiken lisäksi se syntyy samanaikaisesti kun keittää pastan!  

Pasta roosalla kastikkeella (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti