tiistai 19. marraskuuta 2013

Falafeleja, hummusta ja thina-tahnaa iltapalaksi!!

En tiedä iskikö elimistööni tuon lauantaisen hammaslääkärikäynnin jälkeen kalsiumin tarve, mutta viikonloppuna mulle tuli ainakin aivan hirveä falafel, hummus ja thinahimo! Tai itse asiassa tuo "thina"-tuska on jo ollut päällä viime heinäkuusta lähtien, kun unohdin Israelissa käydessäni lähtöhässäkässä ostaa kotiinviemisiksi valmista tahinaa (eli seesaminsiementahnaa), josta saa  valmistettua tuota maukasta thina:a (lue "trina"). Se on erinomainen niin lihan, leivän kuin salaatin kyytipoika ja sopii myös voileipien väliin levitteiden tapaan. Lisäksi se on todella hyvää tuorekurkun kanssa!
Seesaminsiemenethän ovat valtavan kalsiumrikkaita. 100 gr:n annos raakoja seesaminsiemeniä sisältää  1000 mg di kalsiumia! Tahini (tahina, thain) on siis murskatuista seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa ja se on tärkeä raaka-aine Lähi-idän keittiössä. Siemenistä valmistettu tahini voi sisältää jopa 400 mg kalsiumia jokaista 100 gr:n annosta kohti. Tahinia on kahdentyyppistä; vaaleata, joka on valmistettu yleensä kuorituista seesaminsiemenistä (maultaan pehmeämpää ja kermamaisempaa) ja tummaa, joka valmistetaan kuorimattomista siemenistä (rakenteeltaan rakeisempaa ja maultaan myös karvaampaa) ja sisältää siten myös enemmän ravintoaineita. Koska en löytänyt täältä, enkä Suomestakaan sopivaa valmista tahinia (Kaikki löytämäni merkit sisälsivät joko jäämiä pähkinöistä & muista allergeeneista tai sitten esteenä oli joku muu kontaminaatiovaara), päätin valmistaa tahnan itse.



Luontaistuotekaupuissa yleisemmin tarjolla olevia valmiita tahineja

Mutta enpä tiennytkään, että "puhtaiden" seesaminsiemenien löytäminen olisi ollut niin vaikeaa! Nimittäin kiersin kaikki mahdolliset Milanon luontaistuotekaupat, mutta en löytänyt yhdestäkään pähkinäjäämistä vapaita seesaminsiemeniä! Löysin ne vasta Suomesta ja heti ensimmäisestä kaupasta, johon astuin sisään. Täytyy kyllä sanoa, että allergisena Suomessa on paljon helpompi löytää sopivia tuotteita ihan normaaleista supermarketeista. Ainakin Italiaan verratessa, tarjolla olevat tuotteet ovat paljon puhtaampia muista jäämistä ja pakkauksiin on merkitty selvemmin mahdolliset allergeenit tai kontaminaatioriskit!

Internetissä etsimien ohjeiden perusteella tahini:n tekotapa vaikutti todella helpolta ja nopealta:

Ensin siemeniä paahdetaan pannulla varovasti muutaman minuutin ajan, koko ajan käännellen, etteivät ne pala. Paahtamisen jälkeen ne murskataan siten, että tuloksena on kermamainen seos. Murskauksen aikana seokseen lisätään hieman öljyä (monet suosittelevat seesamiöljyä) ja tuote on valmis käytettäväksi.
Ongelmaksi tuli tuo murskausvaihe, sillä siihen olisi tarvittu tehokas monitoimikoneen leikkuri tai kahvipapujen murskausmylly. Käytössäni on vain pieni sauvasekoittimeen liitettävä leikkuri, jonka teho ei ollut ollenkaan riittävä....8-o. Niinpä tuon tahinin tekemiseen menikin ikuisuus! Joka tapauksessa lopputulos, vaikkakin määrältään vähäinen oli kultaakin kalliimpi! Pääsinhän vihdoin tekemään muita herkkuja, joissa tällä tahnalla on tärkeää osansa...;-D. Eli sunnutai-iltana sitten iltapalaksi tein sekä falafeleja, hummus:ta ja sitä thina:a, johon kastoin noita herkullisia kikhernepyöryköitäni. Oli  todella maukasta ja esittelen tässä teille versioni, joka poikkeaa hieman noista traditionaalisista, koska muut perheenjäsenet eivät pidä valkosipulista ja sipulista, puhumattakaan pienestä "tulisuudesta", joten täytyi löytää kompromissi joka miellyttäisi kaikkia....;-).  (Valitettavasti mun kännykkäkuvat eivät tee oikeutta näille herkuille!)
Valmiit falafelit odottavat kavereitaan...,-)
FALAFEL (Kikhernepyörykät) (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset 4:lle hengelle:
N. 300 gr kuivia kikherneitä
vajaa 1/2 salottisipuli (normaalisti ainakin 1 pieni sipuli)
1 valkosipulinkynsi puristettuna (normaalisti ainakin 2 kynttä pieneksi hienonnettuna)
nippu tuoretta persiljaa, mutta pakastettukin käy
1 tlk kuminaa
suolaa maun mukaan
pippuria maun mukaan
hiukan korianteria, jos sopii
hiukan peperoncinia tai cayennepippuria, jos sopii

paistamiseen sopivaa öljyä (käytin oliiviöljyä)


Valmistus:

Laita kuivat kikherneet likoamaan runsaaseen veteen vähintään 12 tunniksi, että ne pehmenevät kunnolla. (Itse liotin kikherneita 24 tuntia). Vaihda välillä vettä.
Huuhtele liotetut kikherneet ja anna niiden kuivahtaa keittiöpyyhkeen päällä. Hienonna sipuli, valkosipuli ja tuore persilja.
Laita tehosekoittimiin tai vastaavaan kikherneet, sekä sipuli-, valkosipuli- ja persiljasilppu. Hienonna ainekset pieneksi jauhomaiseksi seoksesi.
Lisää suola, pippuri, kumina ja mahdolliset muut mausteet (itse lisäsin hiukan peperoncino:a), sekoita hyvin ja anna seoksen levätä puolisen tuntia.

Ota jauhoseosta käteesi ja purista se voimakkaasti nyrkkiin, hyvin sulkien. Näet kuinka kosteus tihkuu sormiisi seoksesta. Auta nyt toisella kädellä muodostamaan "lihapullamainen" pieni pyörykkä. Huom! Tämän seoksen koostumus on täysin erilainen kuin lihapullataikinan! Seos saattaa vaikuttaa kuivalta ja murenevalta, mutta se on normaalia.

Pyöryköiden tekoa helpottaa tuo seoksen voimakkaasti nyrkkiin sulkeminen ennen sen muotoilua. Itse lisäsin suolaa ja pippuria pariinkiin otteeseen ja paistoin ensin koepalasen makujen tarkastamista varten, ennenkuin aloitin kaikkien pyöryköiden muotoilemisen.
Kun falafelpyörykät ovat valmiit, paista ne sopivan kuumassa öljyssä noin 4-5 min. koosta riippuen. Käytännössä ne ovat valmiit, kun ovat saanet kullanrukean värin. Tasaisen paistotuloksen saamiseksi kääntele pyöryköitä useasti paiston aikana.
Falafelit öljyssä kypsentymässä...
Anna falafelien valua talouspaperin päällä ennen tarjoamista. Ne ovat parhaimillaan lämpimänä, mutta maistuvat kyllä kylminäkin.
ja valumassa ennen tarjoilua.
Tässä yksi linkki falafelien tekemiseen & paistamiseen:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti