perjantai 29. marraskuuta 2013

Lämmikkeeksi kasvisminestronea....ensimmäiset tosikylmät talvipäivät Milanossa!!

Viimeiset pari päivää Milanossa on ollut "tosi" kylmä......onneksi ihana aurinko on säteillään hieman lämmittänyt, ainakin muutamaa tuntia päivästä!! Tänään ollessani asioilla ja ajatellessani tätä "kylmyyttä", joka niin tuntui luissa ja ytimissä, vaikka ehkä todellisuus vastasi Suomen kevätsäältä, näin jopa ensimmäiset karvalakit liikenteessä!! Olisi voinut vaikka paparazzata pari kuvaa, jos olisi viitsinyt..;-). Ties vaikka, johtui sitten tuosta karvalakin puutteesta tai muuten liian kevyestä vaatetuksesta, mutta kotiin palatessa kasvoi halu saada ihanaa, höyryävää, tuoksuvaa, kuumaa keittoa, joka lämmittäisi koko kylmettyneen olemukseni...
Onneksi olin eilen kokeillut painekeitintäni ja keittänyt jo minestronen erilaisista vihanneksista ja laittanut kikeherneet likoamaan eli nyt vain ripeästi niiden keittopuuhiin, jotta pääsin täydentämään kasvis-minestrone:ni ruokaisammalla proteiinivarauksella!!! Kikherneiden lisäksi keitin myös vihreitä linssejä.

Monesti keitän lounasaikaan riisiä, basmati- tai thaibonnet-tyyppistä, koska ne valmistuvat nopeasti, n. 10 minuutissa. Tykkään valmistaa riisin pilaf-tyyppisesti, koska olen huomannut, että näin keitetty riisi on seuraavanakin päivänä maukasta, joten siitä saa helposti perusaineksen nopeaan lounaaseen. Keitän riisin yleensä seuraavasti:

Lisäkeriisi pilaf-tyyppisesti 
Ainekset 2:lle hengelle:
loraus  oliiviöljyä
n. 2 dl Basmati tai Thaibonnet-riisiä
n. 3-4 dl vettä (sen verran, että riisit peittyvät)
hiukan suolaa

Huuhtele riisi kylmässä  vedessä ja valuta hyvin. Kuumenna öljytilkka kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin öljyn kanssa muutaman minuutin ajan.
Lisää vesi ja hieman suolaa. Huom! Suolaa ei tarvitse paljoa, koska koko vesi imeytyy riisiin. Nosta lämpöä ja odota kunnes vesi alkaa kiehua.
Anna kiehua hetkisen ja pienennä se sen jälkeen lämpö minimille. Lisää kansi ja anna riisin kypsyä rauhassa.
Riisin pitäisi olla valmista kun keitinvesi on täysin imeyteynyt siihen. Mikäli näyttää siltä, että vesi ei jostain syystä riitä, lisää sitä hieman, mutta varovasti, ettei riisin kypsentyminen keskeydy.


Kasvisminestrone  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)

Ainekset kattilalliseen keittoa:
1/2 salottisipulia tai keltasipulia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
pala tuoretta  tai vaihtoehtoiseti jauhettua inkivääriä
Kasviksia mieltymystesi mukaan esim. perunaa, porkkanaa, tomaatteja, papuja, kaalta, herneitä, selleriä, purjoa , kesäkurpitsaa, pinaattia)
persiljaa (tuoretta hiennonettuna tai pakaste)
basilikaa (tuoretta hiennonettuna tai pakaste)

Minulta löytyi tällä kertaa seuraavia kasviksia:
pari perunaa; muutama porkkana; pari kesäkurpitsaa; kourallinen vihreitä papuja; 1/4 keltaista kurpitsaa
muutama lehti sikuria salaatin muodossa; pala purjoa; kourallinen pinaattia; muutama voikukanlehti

Valmistus:
Puhdista ja pilko kasvikset paloiksi.
Laita isoon paksupohjaiseen kattilaan tai painekeittimeen tilkka öljyä. Silppua sipuli hyvin pieneksi silpuksi ja kuullota kattilassa öljytilkassa.
Lisää muut kasvikset joukkoon ja sekoita ne hyvin keskenään.
Lisää suolaa, pippuria, paprikajauhetta inkivääri (joko tuore hienonnettuna tai jauhetta).
Lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät.
Lisää hiennonettu persilja ja basilika. Sekoita.
Nosta kiehumispisteeseen ja sen jälkeen anna kypsyä matalalla lämmöllä niin kauan, että vihannekset ovat kypsiä (n. 30-40 min.).
Tarkista maku ja lisää suolaa, pippuria tarvittaessa. Jos pidät tulisesta keitosta, voi vielä lisätä hiukkasen jauhettua peperonicino:a tai lisätä jauhettua inkivääriä.
Kun kikherneet ja linssit ovat kypsiä, lisää haluamasi määrä keittoon ja anna makujen sekoittua noin 5 min ajan.
Kaada kauhalla keittoa lautaselle, lisää riisiä ja tilkka oliiviöljyä ja nauti lämmöstä, joka virtaa kehoosi kylmänä talvipäivänä!!!!!!!


Lämmin kasvisminestrone riisin kera, maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti