Viimeiset pari päivää Milanossa on ollut "tosi" kylmä......onneksi
ihana aurinko on säteillään hieman lämmittänyt, ainakin muutamaa tuntia päivästä!!
Tänään ollessani asioilla ja ajatellessani tätä "kylmyyttä", joka niin
tuntui luissa ja ytimissä, vaikka ehkä todellisuus vastasi Suomen kevätsäältä, näin
jopa ensimmäiset karvalakit liikenteessä!! Olisi voinut vaikka paparazzata pari
kuvaa, jos olisi viitsinyt..;-). Ties vaikka, johtui sitten tuosta karvalakin
puutteesta tai muuten liian kevyestä vaatetuksesta, mutta kotiin palatessa kasvoi
halu saada ihanaa, höyryävää, tuoksuvaa, kuumaa keittoa, joka lämmittäisi
koko kylmettyneen olemukseni...
Onneksi olin eilen
kokeillut painekeitintäni ja keittänyt jo minestronen erilaisista vihanneksista
ja laittanut kikeherneet likoamaan eli nyt vain ripeästi niiden keittopuuhiin,
jotta pääsin täydentämään kasvis-minestrone:ni ruokaisammalla proteiinivarauksella!!!
Kikherneiden lisäksi keitin myös vihreitä linssejä.
Monesti keitän lounasaikaan
riisiä, basmati- tai thaibonnet-tyyppistä, koska ne valmistuvat nopeasti, n. 10
minuutissa. Tykkään valmistaa riisin pilaf-tyyppisesti, koska olen
huomannut, että näin keitetty riisi on seuraavanakin päivänä maukasta, joten
siitä saa helposti perusaineksen nopeaan lounaaseen. Keitän riisin yleensä seuraavasti:
Lisäkeriisi pilaf-tyyppisesti
Ainekset
2:lle hengelle:
loraus oliiviöljyä
n. 2 dl Basmati tai Thaibonnet-riisiä
n. 3-4 dl vettä (sen
verran, että riisit peittyvät)
hiukan suolaa
Huuhtele riisi kylmässä vedessä ja valuta hyvin. Kuumenna öljytilkka kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin öljyn kanssa muutaman minuutin ajan.
Huuhtele riisi kylmässä vedessä ja valuta hyvin. Kuumenna öljytilkka kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin öljyn kanssa muutaman minuutin ajan.
Lisää vesi ja hieman suolaa. Huom! Suolaa ei tarvitse paljoa,
koska koko vesi imeytyy riisiin. Nosta lämpöä ja odota kunnes vesi alkaa
kiehua.
Anna kiehua hetkisen ja pienennä se sen jälkeen lämpö minimille.
Lisää kansi ja anna riisin kypsyä rauhassa.
Riisin pitäisi olla valmista
kun keitinvesi on täysin imeyteynyt siihen. Mikäli näyttää siltä, että vesi ei
jostain syystä riitä, lisää sitä hieman, mutta varovasti, ettei riisin kypsentyminen
keskeydy.
Kasvisminestrone (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset kattilalliseen keittoa:
1/2 salottisipulia tai keltasipulia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
pala tuoretta tai vaihtoehtoiseti jauhettua inkivääriä
Kasviksia mieltymystesi mukaan esim. perunaa, porkkanaa, tomaatteja, papuja, kaalta, herneitä, selleriä, purjoa , kesäkurpitsaa, pinaattia)
persiljaa (tuoretta hiennonettuna tai pakaste)
basilikaa (tuoretta hiennonettuna tai pakaste)
Minulta löytyi tällä kertaa seuraavia kasviksia:
Valmistus:
Minulta löytyi tällä kertaa seuraavia kasviksia:
pari perunaa; muutama porkkana; pari kesäkurpitsaa; kourallinen vihreitä papuja; 1/4 keltaista kurpitsaa
muutama lehti sikuria salaatin muodossa; pala purjoa; kourallinen pinaattia; muutama voikukanlehti
Valmistus:
Puhdista ja pilko kasvikset
paloiksi.
Laita isoon
paksupohjaiseen kattilaan tai painekeittimeen tilkka öljyä. Silppua sipuli hyvin pieneksi silpuksi ja
kuullota kattilassa öljytilkassa.
Lisää muut kasvikset
joukkoon ja sekoita ne hyvin keskenään.
Lisää suolaa,
pippuria, paprikajauhetta inkivääri (joko tuore hienonnettuna tai jauhetta).
Lisää vettä niin
paljon, että kasvikset peittyvät.
Lisää hiennonettu persilja ja basilika. Sekoita.
Nosta
kiehumispisteeseen ja sen jälkeen anna kypsyä matalalla lämmöllä
niin kauan, että vihannekset ovat kypsiä (n. 30-40 min.).
Tarkista maku ja lisää suolaa, pippuria tarvittaessa. Jos pidät
tulisesta keitosta, voi vielä lisätä hiukkasen jauhettua peperonicino:a tai lisätä
jauhettua inkivääriä.
Kun kikherneet ja linssit ovat kypsiä, lisää haluamasi määrä
keittoon ja anna makujen sekoittua noin 5 min ajan.
Kaada kauhalla keittoa
lautaselle, lisää riisiä ja tilkka oliiviöljyä ja nauti lämmöstä,
joka virtaa kehoosi kylmänä talvipäivänä!!!!!!!
Lämmin kasvisminestrone riisin kera, maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti