keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Toimivaksi havaittu ja paljon käytetty ton-ton-ton-ton-piirakkaresepti - osa 2

Tässä jatkoa edelliselle postaukselleni:


Vaihtoehto 3: Tattarimetsämarjapiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)

Ainekset:
peruspiirakkapohja
metsämarjoja (mustikkaa,vadelmaa,mansikkaa maun mukaan n.3-4 dl)
hienoa sokeria tai ruokosokeria
Valmistus:
Kaada taikina jauhetettuun vuokaan. Lisää päälle valitsemasi tuoreet marjat. Mikäli käytät pakastemarjoja, lisää ne jäisinä. (Itse olen tähän asti käyttänyt aina tuoreita marjoja.)
Ripottele pinnalle hieman sokeria.
Paista piirakka 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. uunista riippuen (kiertoilmauuni on nopeampi kuin staattinen). Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan keskikohdasta vaikka hammastikulla.
Viime kesänä minulla teki valtavasti mieli "suomalaista kerma-viili-täytteistä mustikkapiirakkaa" ja silloin kokeilen tehdä tästä piirakasta vähän "jalostuneemman version" kehittämällä soijajugurtista ja-kermasta maidottoman kerma-viilin, jonka lisäsin tuon piirakan päälle.

"Maidoton kermaviilitäyte":
1 dl maustamatona soijajugurttia esim. Alpro
1 dl soijakermaa esim. Alpro 
3/4 dl ruokosokeria (tai hienoa sokeria)
1 tl vaniljasokeria
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl perunajauhoja

metsämarjoja (mustikkaa,vadelmaa,mansikkaa maun mukaan n.3-4 dl)
Valmistus:
Sekoita soijajugurtti ja soijakerma keskenään. Lisää sokeri, vanilja-sokeri ja sitruunamehu. Lisää perunajauho siivilän läpi seokseen. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mustikat seoksen joukkooon nopeasti käännellen ja kaada täyte taikinan päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 25-30 min. uunista riippuen. Paista ensimmäiset 15 min. 200°C:ssa ja laske sitten lämpoä 175° C:een, jossa jatkat paistamista vielä 10-15.min. Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan keskikohdasta.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Laita se vaikka kylmään jäähtymään paremmin, koska täytteen tulee kunnolla "jähmettyä". Tämä piirakka on mielestäni parempaa seuraavana päivänä, kun täyte on saanut rauhassa "kiinteytyä".


Muuten eilen tein annoksen tuota piirakkataikinaa, jotta saisin muffinsseistakin kuvan. Jaoin taikin puoliksi muffinsseja varten ja toisesta puolikkaasta tein tuon "kermaviilitäyte"-tyyppisen pienen piirakan,johon tällä kertaa muistin lisätä sen perunajauhonkin...;-). 
Se sen sijaan että olisin laittanut 2dl tattarijauhoja, laiton 1 dl riisijauhoja, 1/2 dl tattarijauhoja ja 1/2 dl quinoajauhoja. Tänään maistoin tuota piirakkaa ja sen maku oli kyllä todellä hyvä! Mielestäni paras koostumus tähän mennessä!

Uusi yritys - nyt laitoin täytettäkin kunnolla ja lopputulos oli mehevä 


Vaihtoehto 4: Mustikka- tai vadelmamuffinisit  (n. 16-18 kpl) (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)

Nämä tattarimuffinsit muistuttavat ulkonäoltään  kovasti aiemmin postattuja mustikka muffinsseja, mutta maku ja koostumus on erilaiset.

Ainekset:
peruspiirakkapohja
mustikoita, vadelmia n. 2 dl
Valmistus:
Sekoita nopeasti taikinaan mustikoita tai vadelmia tai molempia kevyesti käännellen. Lusikkaa apunasi käyttäen jaa taikina muffinssivuokiin.
Paista muffinssit 200°C:ssa uunin keskitasolla n. 10-15 min. uunista riippuen. Kokeile kypsyyttä 10 min. päästä muffinssin keskikohdasta. 

Tuohon tattarijauhon tutustumiseen liittyen, kerroin edellisessä postauksessa, miten jouduin luontaisesti gluteenittomalle dietille.
Elämä on aina jännää, nimittäin kaksi vuotta sitten en ollut enää allerginen vehnäjauholle ja allergologini halusi laajentaa ruokavaliotani, niinpä kertomuksieni mukaisesta "epäselvästä keliakiasta" tuohtuneena, hän teetti mulla geneettisen testin keliakiasta ja yllätys, yllätys...kävi ilmi, että en edes omaa keliakiaa aiheuttavaa geeniä, joten se suolinukan huono kunto ja mahaoireilu olikin sitten täysin allergiasta johtuvaa.....;-).
Parempi näin, joka tapauksessa olen jatkanut pääosin gluteenittomalla dietillä, koska elimistöni ei kuitenkaan näytä sietävän gluteenia. Kun aloin kokeilemaan vehnän käyttöönottoa, vatsani alkoi uudelleen oireilemaan aivan samalla tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten....mutta se onkin sitten toinen tarina!
Toivottavasti saatte inspiraatioita kokeilla jotain näistä variaatioista! Itselläni oli ainakin iltapäivällä aivan ihana kahvihetki....kuppi kuumaa espressoa ja ihana muffinssi!!


Hyvää illanjatkoa ihanan aurikoisesta, mutta niiiiiiiin kylmästä Milanosta!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti