Ainekset:
peruspiirakkapohja
metsämarjoja (mustikkaa,vadelmaa,mansikkaa maun mukaan n.3-4 dl)
hienoa sokeria tai ruokosokeria
Valmistus:
Kaada taikina
jauhetettuun vuokaan. Lisää päälle valitsemasi tuoreet marjat. Mikäli käytät
pakastemarjoja, lisää ne jäisinä. (Itse olen tähän
asti käyttänyt aina tuoreita marjoja.)
Ripottele pinnalle hieman sokeria.
Paista piirakka
200°C:ssa uunin keskitasolla n. 20-30 min. uunista riippuen (kiertoilmauuni on
nopeampi kuin staattinen). Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan keskikohdasta
vaikka hammastikulla.
Viime
kesänä minulla teki
valtavasti mieli "suomalaista kerma-viili-täytteistä mustikkapiirakkaa" ja
silloin kokeilen tehdä tästä
piirakasta vähän
"jalostuneemman version" kehittämällä soijajugurtista ja-kermasta
maidottoman kerma-viilin, jonka lisäsin tuon
piirakan päälle.
"Maidoton kermaviilitäyte":
"Maidoton kermaviilitäyte":
1 dl maustamatona soijajugurttia esim. Alpro
1 dl soijakermaa esim. Alpro
3/4 dl ruokosokeria (tai hienoa sokeria)
1 tl vaniljasokeria
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl perunajauhoja
1 dl soijakermaa esim. Alpro
3/4 dl ruokosokeria (tai hienoa sokeria)
1 tl vaniljasokeria
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl perunajauhoja
metsämarjoja (mustikkaa,vadelmaa,mansikkaa maun mukaan n.3-4 dl)
Valmistus:
Sekoita soijajugurtti ja soijakerma keskenään. Lisää sokeri, vanilja-sokeri ja sitruunamehu.
Lisää perunajauho siivilän läpi seokseen. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mustikat seoksen joukkooon nopeasti käännellen ja kaada täyte taikinan päälle.
Paista
piirakkaa uunin keskitasolla n. 25-30 min. uunista riippuen. Paista ensimmäiset 15
min. 200°C:ssa ja laske sitten lämpoä 175° C:een, jossa jatkat paistamista vielä 10-15.min. Kokeile kypsyyttä 20 min. päästä piirakan
keskikohdasta.
Anna
piirakan jäähtyä kunnolla
ennen tarjoilua. Laita se vaikka kylmään
jäähtymään paremmin, koska täytteen tulee kunnolla
"jähmettyä". Tämä piirakka on mielestäni parempaa
seuraavana päivänä, kun täyte on saanut rauhassa "kiinteytyä".
Muuten eilen tein annoksen tuota piirakkataikinaa, jotta saisin muffinsseistakin kuvan. Jaoin taikin puoliksi muffinsseja varten ja toisesta puolikkaasta tein tuon "kermaviilitäyte"-tyyppisen pienen piirakan,johon tällä kertaa muistin lisätä sen perunajauhonkin...;-).
Muuten eilen tein annoksen tuota piirakkataikinaa, jotta saisin muffinsseistakin kuvan. Jaoin taikin puoliksi muffinsseja varten ja toisesta puolikkaasta tein tuon "kermaviilitäyte"-tyyppisen pienen piirakan,johon tällä kertaa muistin lisätä sen perunajauhonkin...;-).
Se sen sijaan että olisin laittanut 2dl tattarijauhoja, laiton 1 dl riisijauhoja, 1/2 dl tattarijauhoja ja 1/2 dl quinoajauhoja. Tänään maistoin tuota piirakkaa ja sen maku oli kyllä todellä hyvä! Mielestäni paras koostumus tähän mennessä!
Vaihtoehto 4: Mustikka- tai vadelmamuffinisit (n. 16-18 kpl) (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Uusi yritys - nyt laitoin täytettäkin
kunnolla ja lopputulos oli mehevä
|
Vaihtoehto 4: Mustikka- tai vadelmamuffinisit (n. 16-18 kpl) (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Nämä tattarimuffinsit muistuttavat ulkonäoltään kovasti aiemmin postattuja mustikka muffinsseja, mutta maku ja koostumus on erilaiset. |
Ainekset:
peruspiirakkapohja
mustikoita, vadelmia n. 2 dl
peruspiirakkapohja
mustikoita, vadelmia n. 2 dl
Valmistus:
Sekoita nopeasti taikinaan mustikoita tai vadelmia tai molempia kevyesti käännellen.
Lusikkaa apunasi käyttäen jaa taikina muffinssivuokiin.
Paista muffinssit 200°C:ssa uunin keskitasolla n.
10-15 min. uunista riippuen. Kokeile kypsyyttä 10 min. päästä muffinssin
keskikohdasta.
Tuohon
tattarijauhon tutustumiseen liittyen, kerroin edellisessä postauksessa, miten
jouduin luontaisesti gluteenittomalle dietille.
Elämä on aina jännää, nimittäin
kaksi vuotta sitten en ollut enää allerginen vehnäjauholle ja allergologini
halusi laajentaa ruokavaliotani, niinpä kertomuksieni mukaisesta "epäselvästä
keliakiasta" tuohtuneena, hän teetti mulla geneettisen testin keliakiasta
ja yllätys, yllätys...kävi ilmi, että en edes omaa keliakiaa aiheuttavaa geeniä,
joten se suolinukan huono kunto ja mahaoireilu olikin sitten täysin allergiasta
johtuvaa.....;-).
Parempi näin, joka tapauksessa olen jatkanut pääosin gluteenittomalla
dietillä, koska elimistöni ei kuitenkaan näytä sietävän gluteenia. Kun aloin kokeilemaan vehnän käyttöönottoa, vatsani alkoi uudelleen oireilemaan aivan
samalla tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten....mutta se onkin sitten toinen
tarina!
Toivottavasti
saatte inspiraatioita kokeilla jotain näistä variaatioista! Itselläni oli
ainakin iltapäivällä aivan ihana kahvihetki....kuppi kuumaa espressoa ja ihana
muffinssi!!
Hyvää
illanjatkoa ihanan aurikoisesta, mutta niiiiiiiin kylmästä Milanosta!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti