perjantai 31. tammikuuta 2014

Viime viikon "muropohjaisen" aprikoosihillopiirakan uudelleenviritetty versio ...tämä piirakka käy soija-allergisellekin

Viime viikolla postaamastani "muropohjaisesta" piirakasta sain positiivisia kommentteja ja olin tyytyvänen, että pystyin ilahduttamaan muita "kaikettomia"  ko. reseptillä!
Mukavaa oli, että olitte myös kokeilleet ennakkoluulottomasti eri täytevaihtoehtoja....erityisen hyvältä kuullosti veljentyttäreni Iinan Lontoossa kokeilema vadelma&puolukkatäyte.....kirpeän täytteen ja makean pohjan yhdistelmä oli varmasti tosi maukas.
Mieleeni jäi kuitenkin kaivertamaan Kaverin mamman kysymys vaihtoehdosta soijamargariinille, kun heillä on soija on pannassa (minä taas käytän soijaa tosi ahkerasti). Siksi päätin perjantai-illan kunniaksi virittää kokeilun reseptistä kasvisöljyllä ja koska viikonloppu on tulossa, halusin postata tuloksen heti teille lukijoille, mikäli vapaapäivät houkuttelisivat leipomaan. Nimitäin tämä piirakka onnistui tosi hvyin öljylläkin, joten suositellen kokeilemaan rohkeasti. Tänään oli vain jauhot niin lopussa, että siltä osalta piirakka on yksi sekametelisoppa, mutta mikä tarkeintä, lopputulos on hyvin koossapysyvä, murea ja maukas.....todella ihana piirakka viikonlopun herkuttelehetkiin!

Tänään taikina oli ihmeellisesti sen verran riittävä ja helposti käsiteltävä, että siitä tuli lisäksi kaksi pikkupiirakkaa aprikoosihillotäytteellä. Tuon isomman piirakan täytteenä on metsämansikkahilloa.

Ohje löytyy täältämutta laitan vielä tässä uudestaan öljypohjaisena ja tämän päivän jauhoseoksella:
"Muropohjainen" hillopiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)

Ainekset:
150 gr  hienoa sokeria (vähemmäkin riittää, jos et ole kovin makean ystävä)
hyppysellinen suolaa
80 gr riisijauhoa
250 gr gluteenittomia jauhoja tai jauhoseosta  Huom! Olen käyttänyt tässä reseptissä erilaisia jauhoja eri suhteissa, katso esim. täältä, samoin kuin pelkästään tumman ja vaalean riisijauhon sekoitusta 250 gr. ja ed. mainittu 80 gr. tärkkelystä. Tänään 250 gr:n jauhoseos oli seuraava: 40 gr täysjyväriisijauhoa, 20 gr quinoajauhoja ja loput 190 gr seuravaasta jauhosekoituksesta, jota valmistan aina isomman erän leipomuksiani varten: 290 gr riisijauhoa, 80 gr. perunatärkkelystä, 50 gr tapiocajauhoa (Maizena:lla voi korvata tapiocajauhon) ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta)
1.5- vajaa 2 dl  miedon makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai auringonkukkaöljyä)
pieni kahvikupillinen haaleaa vettä (n. vajaa 1dl)
n. 250 gr hilloa  (käytin "Rigoni diAsiago":n  Mansikka-metsämansikkahilloa. Tämä merkki on Suomessakin myynnissä. Heidän hillot sisältävät vain hedelmän oman sokerin ja ovat vielä  100% biologisia. Pieniin piirakoihin laitoin jo aiemmin käyttämääni  "Zuegg 100% frutta" aprikoosihilloa.)
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa jauhot, sokeri ja suolahyppysellinen. Käytä seulaa jauhojen kanssa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.  
Lisää joukkoon kasvisöljy, ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Itse käytän yleensä yleiskonetta matalalla teholla.
Lisää vesi ja jatka sekoittamisesta sen verran, että saat aikaan yhtenäisen, kiinteän ja elastisen taikinan, josta on helppo muodostaa pehmeä pallo.
Poikkeuksena oikeaan murotaikinaan, tätä "murotaikinaa" ei laiteta jääkaappiin lepäämään, koska muuten siitä tulisi liian kova ja helposti rikkoontuva.
Ota pallosta noin 3/4 osa taikinaa ja kaulitse se vuokaan sopivaksi. Olen käyttänyt kooltaan pyöreää 24-26 cm:n läpimittaisia vuokia. Helpoiten se onnistuu, kun kaulitset taikinan leivinapaperin päällä ja kiepsautat sen sitten nopeasti ennalta voideltuun ja riisijauhoitettuun vuokaan. Olen ottanut mitan pyöreästä vuoastani ja vaikka pirtänyt sen kynällä leivinpaperiin, joten sopivan kokoisen ohuehkon pohjan kauliminen on ollut helpompaa leivinpaperin päällä. Voit käyttää apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan kaulimeen. Ota huomioon, että kaulittu pohja on se kokoinen, että siitä riittää reunoillekin. Huom! Joskus taikina tuntuu vaikealta levittää, koska se ei ole niin "kestävä" kuin perinteinen ja monesti olen korjannut reunoja, lisäpaloilla...;-).
Levitä pohjan päälle tasaisesti valitsemasi hillo/marmeladi.
Käytä loppu 1/4 osa taikinan koristelemiseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi koristeita  täytteen päälle. Ristikon tekeminen on vähän vaikeata, koska taikina tahtoo katketa, ollen vähemmän elastisempi ja takertuvaisempi. Käytä apuna jauhoja ja kauli ja leikkaa taikina koristeiksi vaikka pienemmissä osissa. Pitkä jauhoitettu veitsi helpottaa taikinaliuskojen siirtämisessä hillon päälle. Jos siirrät käsin, riskinä on, että liuskat joko rikkoontuvat siirrättäessä tai takertuvat alustalle. Jos et halua tehdä ristikkoa, voit käyttää vaikka piparkakkumuotteja koristeiden tekemiseen, mallin näet esim. Nikka's Bar:in FB sivun kannesta.
Paista koristeltu piirakka 180° C uunissa, kunnes se on kauniin kulllanruskea, noin 20-25 min., riippuen uunista ja pohjan paksuudesta. Jäähdytä ja tarjoile kylmänä. Huom! Jos käytät pieniä vuokia, muista lyhentää paistoaikaa n. 12-15 min. riippuen vuokien koosta.

"Muropohjainen"hillopiirakka   - maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti