Viime viikolla postaamastani
"muropohjaisesta" piirakasta sain positiivisia kommentteja ja olin tyytyvänen,
että pystyin ilahduttamaan muita "kaikettomia" ko. reseptillä!
Mukavaa oli, että olitte myös kokeilleet ennakkoluulottomasti eri täytevaihtoehtoja....erityisen
hyvältä kuullosti veljentyttäreni Iinan Lontoossa kokeilema vadelma&puolukkatäyte.....kirpeän
täytteen ja makean pohjan yhdistelmä oli varmasti tosi maukas.
Mieleeni jäi
kuitenkin kaivertamaan Kaverin mamman kysymys vaihtoehdosta soijamargariinille,
kun heillä on soija on pannassa (minä taas käytän soijaa tosi ahkerasti). Siksi
päätin perjantai-illan kunniaksi virittää kokeilun reseptistä kasvisöljyllä ja koska viikonloppu on tulossa, halusin postata
tuloksen heti teille lukijoille, mikäli vapaapäivät houkuttelisivat leipomaan.
Nimitäin tämä piirakka onnistui tosi hvyin öljylläkin, joten suositellen kokeilemaan rohkeasti.
Tänään oli vain jauhot niin lopussa, että siltä osalta piirakka on yksi sekametelisoppa,
mutta mikä tarkeintä, lopputulos on hyvin koossapysyvä, murea ja maukas.....todella
ihana piirakka viikonlopun herkuttelehetkiin!
Tänään taikina oli ihmeellisesti sen verran riittävä ja helposti käsiteltävä, että siitä tuli lisäksi kaksi pikkupiirakkaa aprikoosihillotäytteellä. Tuon isomman piirakan täytteenä on metsämansikkahilloa.
Ohje löytyy täältä, mutta laitan vielä tässä uudestaan öljypohjaisena ja tämän päivän jauhoseoksella:
"Muropohjainen" hillopiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, vegan)
Ainekset:
Ainekset:
150 gr hienoa
sokeria (vähemmäkin riittää, jos et ole
kovin makean ystävä)
hyppysellinen suolaa
80 gr riisijauhoa
250 gr gluteenittomia jauhoja tai
jauhoseosta Huom! Olen käyttänyt tässä reseptissä erilaisia jauhoja eri suhteissa,
katso esim. täältä, samoin kuin pelkästään tumman ja vaalean riisijauhon sekoitusta 250 gr. ja ed. mainittu 80 gr. tärkkelystä. Tänään 250 gr:n jauhoseos oli seuraava: 40 gr täysjyväriisijauhoa, 20 gr
quinoajauhoja ja loput 190 gr seuravaasta jauhosekoituksesta, jota
valmistan aina isomman erän leipomuksiani varten: 290 gr riisijauhoa, 80 gr.
perunatärkkelystä, 50 gr tapiocajauhoa (Maizena:lla
voi korvata tapiocajauhon) ja 2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta)
1.5- vajaa 2 dl miedon
makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai
auringonkukkaöljyä)
pieni
kahvikupillinen haaleaa vettä (n. vajaa 1dl)
n.
250 gr hilloa (käytin "Rigoni diAsiago":n Mansikka-metsämansikkahilloa. Tämä
merkki on Suomessakin myynnissä. Heidän hillot sisältävät vain hedelmän oman
sokerin ja ovat vielä 100% biologisia. Pieniin piirakoihin laitoin jo aiemmin käyttämääni "Zuegg 100% frutta" aprikoosihilloa.)
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa
jauhot, sokeri ja suolahyppysellinen. Käytä seulaa jauhojen kanssa, jotta
seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon kasvisöljy, ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
Voit sekoittaa taikinan käsin
tai yleiskoneella. Itse käytän yleensä yleiskonetta matalalla teholla.
Lisää vesi ja jatka sekoittamisesta sen verran, että saat aikaan
yhtenäisen, kiinteän ja elastisen taikinan, josta on helppo muodostaa pehmeä
pallo.
Poikkeuksena oikeaan
murotaikinaan, tätä "murotaikinaa" ei laiteta jääkaappiin lepäämään,
koska muuten siitä tulisi liian kova ja helposti rikkoontuva.
Ota pallosta noin 3/4 osa taikinaa ja kaulitse se vuokaan
sopivaksi. Olen käyttänyt kooltaan pyöreää
24-26 cm:n läpimittaisia vuokia. Helpoiten se onnistuu, kun kaulitset taikinan
leivinapaperin päällä ja kiepsautat sen sitten nopeasti ennalta voideltuun ja
riisijauhoitettuun vuokaan. Olen ottanut mitan pyöreästä vuoastani ja vaikka pirtänyt sen kynällä leivinpaperiin, joten sopivan
kokoisen ohuehkon pohjan kauliminen on ollut helpompaa leivinpaperin päällä. Voit käyttää apuna jauhoja, jos taikina
tuntuu tarttuvan kaulimeen. Ota huomioon, että kaulittu pohja on se kokoinen,
että
siitä
riittää
reunoillekin. Huom! Joskus taikina tuntuu vaikealta levittää, koska se ei ole niin "kestävä" kuin perinteinen ja monesti
olen korjannut reunoja, lisäpaloilla...;-).
Levitä
pohjan päälle tasaisesti valitsemasi hillo/marmeladi.
Käytä loppu 1/4 osa taikinan koristelemiseen. Kauli
taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi koristeita täytteen päälle. Ristikon tekeminen on vähän vaikeata, koska taikina tahtoo katketa, ollen
vähemmän elastisempi ja takertuvaisempi. Käytä apuna jauhoja ja kauli ja leikkaa taikina
koristeiksi vaikka pienemmissä osissa. Pitkä jauhoitettu veitsi helpottaa taikinaliuskojen
siirtämisessä hillon päälle. Jos siirrät käsin, riskinä on, että liuskat joko rikkoontuvat siirrättäessä tai takertuvat alustalle. Jos et halua tehdä ristikkoa, voit käyttää vaikka piparkakkumuotteja koristeiden tekemiseen,
mallin näet esim. Nikka's Bar:in FB sivun kannesta.
Paista koristeltu
piirakka 180° C uunissa, kunnes se on kauniin kulllanruskea, noin 20-25 min.,
riippuen uunista ja pohjan paksuudesta. Jäähdytä ja tarjoile kylmänä. Huom! Jos käytät pieniä vuokia, muista lyhentää
paistoaikaa n. 12-15 min. riippuen vuokien koosta.
"Muropohjainen"hillopiirakka - maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti