perjantai 24. tammikuuta 2014

"Muropohjainen" Aprikoosihillopiirakka makeanhampaan kolotukseen tai muuten vaan viikonlopuksi

Perinteisen muropohjan tekeminen voi olla hieman työlästä ilman munaa ja vehnäjauhoja. Monen liiankin murenevan yrityksen ja virityksen jalkeen, olen löytänyt suhtalaisen sopusoinnun vaihtoehtoisten jauhojen kanssa ja tässa teille yksi vaihtoehto, johon olen käyttänyt quinoaa ja kauraa vehnäjauhojen sijaan.
Idean tämän ohjeen kehittelyyn sain tästä "Ricette Senza..."-blogista (suomeksi "Reseptejä Ilman...") löytyneestä vehnäjauhoja sisältävästä aprikoosipiirakasta. Raikas aprikoosihillo sopii mielestäni hvyin tähän piirakkaan, mutta olen tehnyt saman piirakan myös appelsiinimarmeladista ja se oli tosi maittava! Lisäksi olen kokeillut muita variaatioita vähän erilaisilla jauhoseoksilla ja muilla hilloilla & marmeladeilla, mutta niistä ohjeista postaan myöhemmin.
Quinoassa on hieman pähkinäinen maku, joten jos et ole sen ystävä, voit korvata se jollain muulla itsellesi sopivalla jauholla.
Aprikoosihillopiirakka "muropohjalla" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
150 gr soijamargariinia tai muuta maidotonta kasvismargariinia (alkuperäisessä ohjeessa margariinia)
150 gr  hienoa sokeria
hyppysellinen suolaa
250 gr gluteenittomia jauhoja (alkuperäisessa ohjeessa vehnäjauhoja) tai jauhoseosta, jota käytin tässä reseptissä seuraavassa suhteessa 25 gr. tapiocajauhoa; 225 gr. kaura- ja quinoajauhon sekoitusta, josta noin 80 gr. oli quinoajauhoa ja loput 145 gr. kaurajauhoa. Myös Maizena käy tapiocajauhon sijasta.
80 gr riisijauhoa
pieni kahvikupillinen haaleaa vettä (n. 1 dl)
250 gr aprikoosihilloa  (Käytin tässä  "Zuegg 100% frutta" aprikoosihilloa, koska se sisältää vain hedelmän oman sokerin.
Valmistus:
Sulata margariini pienessä kattilassa, mutta ole tarkkana, ettei se kiehu! Siis sulata hitaasti.
Sekoita isossa kulhossa jauhot, sokeri ja suolahyppysellinen. Käytä seulaa jauhojen kanssa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon sulatettu margariini ja sekoita seosta.
Lisää vesi ja jatka sekoittamisesta sen verran, että saat aikaan yhtenäisen, kiinteän ja elastisen taikinan, josta on helppo muodostaa pehmeä pallo.
Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Vaikka taikina on kooltaan pieni, olen yleensä käyttänyt yleiskonetta matalalla teholla.
Poikkeuksena oikeaan murotaikinaan, tätä "murotaikinaa" ei laiteta jääkaappiin lepäämään, koska muuten siitä tulisi liian kova ja helposti rikkoontuva.
Ota pallosta noin 3/4 osa taikinaa ja kaulitse se vuokaan sopivaksi (joko pyöreä 24-26 cm läpimitaltaan tai nelikulmainen). Helpoiten se onnistuu, kun kaulitset taikinan leivinapaperin päällä ja kiepsautat sen sitten nopeasti ennalta voideltuun vuokaan. Olen yleensä ottanut mitan pyöreästä vuoastani ja sen mukaan kaulinut leivinpaperin päällä ohuehkon pohjan. Voit käyttää apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan kaulimeen. Ota huomioon, että kaulittu pohja on se kokoinen, että siitä riittää reunoillekin.  Huom! Joskus taikina tuntuu vaikealta levittää vuokaan, koska se ei ole niin "kestävä" kuin perinteinen ja monesti olen korjannut reunoja, lisäpaloilla...;-).
Levitä pohjan päälle tasaisesti aprikoosihillo.
Käytä loppu 1/4 osataikinan koristelemiseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi koristeita täytteen päälle. Ristikon tekeminen on vähän vaikeata, koska taikina tahtoo katketa, ollen vähemmän elastisempi ja takertuvaisempi. Käytä apuna jauhoja ja kauli ja leikkaa taikina koristeiksi vaikka pienemmissä osissa. Pitkä jauhoitettu veitsi helpottaa taikinaliuskojen siirtämisessä hillon päälle. Jos siirrät käsin, riskinä on, että liuskat joko rikkoontuvat siirrättäessä tai takertuvat alustalle. Jos et halua tehdaä ristikkoa, voit käyttää vaikka piparkakkumuotteja koristeiden tekemiseen, mallin näet joko tästä postauksestani tai Nikka's Bar:in FB sivun kannesta.
Paista koristeltu piirakka 180° C uunissa, kunnes se on kauniin kulllanruskea, noin 20-30 min., riippuen uunista ja pohjan paksuudesta. Jäähdytä ja tarjoile kylmänä. Loistava alku vaikka sunnuntaiaamulle tuoksuvan kahvi-tai teekupillisen kanssa!

"Muropohjainen" Aprikoosihillopiirakka   - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

2 kommenttia:

  1. Voi että miten ihanan oloinen piirakka! Meillä vaan kun on tuo rypsiallergia riesana, niin tällaiset ovat utopiaa. Olen kokeillut eräänkin kerran kaikenlaisilla kookosrasva/öljyseoksilla, mutta kun ei niin ei. :( Aion kokeilla tätäkin, hah.
    Sitä olenkin miettinyt, että onko olemassa soijatonta, maidotonta ja rypsitöntä margariinia maailmalla esim. auringonkukkaöljypohjaisena. Oletko siellä suunnalla eurooppaa törmännyt moiseen?

    VastaaPoista
  2. Voi harmi tuota rypsiallergiaa, kun teilla on tuo soijakin pannassa. Tama on koostumukseltaan ja maultaan hyva! Meilla meni "normaalisyojillekin"...;-D. Nimittain kayttamani kasvismargariini ei kylla sisalla rypsia, mutta valitettavasti soijaa! Pistan asian mieleeni ja katson ensi kerralla luontaistuotekaupassa tarkemmin, onko muuta vaihtoehtoa tarjolla. Palaan sitten asiaan. Ei voi kun kokeilla kasvisoljylla ja katsoa miten onnistuu...itse en ole kokeillut, joten valitettavasti en osaa sanoa lopputuloksesta.

    VastaaPoista