Perinteisen muropohjan
tekeminen voi olla hieman työlästä ilman munaa ja vehnäjauhoja.
Monen liiankin murenevan yrityksen ja virityksen jalkeen, olen löytänyt suhtalaisen sopusoinnun vaihtoehtoisten
jauhojen kanssa ja tässa teille yksi vaihtoehto, johon olen käyttänyt quinoaa
ja kauraa vehnäjauhojen sijaan.
Idean tämän ohjeen kehittelyyn sain tästä "Ricette Senza..."-blogista (suomeksi "Reseptejä Ilman...")
löytyneestä vehnäjauhoja sisältävästä
aprikoosipiirakasta. Raikas aprikoosihillo sopii mielestäni hvyin tähän
piirakkaan, mutta olen tehnyt saman piirakan myös appelsiinimarmeladista ja se oli tosi maittava! Lisäksi
olen kokeillut muita variaatioita vähän erilaisilla jauhoseoksilla ja muilla
hilloilla & marmeladeilla, mutta niistä ohjeista postaan myöhemmin.
Quinoassa on hieman pähkinäinen
maku, joten jos et ole sen ystävä, voit korvata se jollain muulla itsellesi
sopivalla jauholla.
Aprikoosihillopiirakka "muropohjalla" (maidoton, munaton, gluteeniton,
pähkinätön, vegan)
Ainekset:
150 gr soijamargariinia tai muuta maidotonta kasvismargariinia
(alkuperäisessä ohjeessa margariinia)
150
gr hienoa sokeria
hyppysellinen
suolaa
250 gr gluteenittomia jauhoja (alkuperäisessa
ohjeessa vehnäjauhoja) tai jauhoseosta, jota käytin tässä reseptissä
seuraavassa suhteessa 25 gr. tapiocajauhoa; 225 gr. kaura- ja quinoajauhon
sekoitusta, josta noin 80 gr. oli quinoajauhoa ja loput 145 gr. kaurajauhoa. Myös
Maizena käy tapiocajauhon sijasta.
80
gr riisijauhoa
pieni
kahvikupillinen haaleaa vettä (n. 1 dl)
250
gr aprikoosihilloa (Käytin tässä "Zuegg 100% frutta" aprikoosihilloa,
koska se sisältää vain hedelmän oman
sokerin.)
Valmistus:
Sulata margariini pienessä kattilassa, mutta ole tarkkana, ettei
se kiehu! Siis sulata hitaasti.
Sekoita isossa kulhossa jauhot, sokeri ja suolahyppysellinen. Käytä
seulaa jauhojen kanssa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon sulatettu margariini ja sekoita seosta.
Lisää vesi ja jatka sekoittamisesta sen verran, että saat aikaan
yhtenäisen, kiinteän ja elastisen taikinan, josta on helppo muodostaa pehmeä pallo.
Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Vaikka taikina on
kooltaan pieni, olen yleensä käyttänyt yleiskonetta matalalla teholla.
Poikkeuksena oikeaan murotaikinaan, tätä "murotaikinaa"
ei laiteta jääkaappiin lepäämään, koska muuten siitä tulisi liian kova ja
helposti rikkoontuva.
Ota pallosta noin 3/4 osa taikinaa ja kaulitse se vuokaan
sopivaksi (joko pyöreä 24-26 cm läpimitaltaan tai nelikulmainen). Helpoiten se onnistuu, kun kaulitset taikinan
leivinapaperin päällä ja kiepsautat sen sitten nopeasti ennalta voideltuun vuokaan.
Olen yleensä ottanut mitan pyöreästä vuoastani ja sen mukaan kaulinut
leivinpaperin päällä ohuehkon pohjan. Voit käyttää apuna jauhoja, jos taikina
tuntuu tarttuvan kaulimeen. Ota huomioon, että kaulittu pohja on se kokoinen,
että
siitä
riittää
reunoillekin. Huom! Joskus taikina tuntuu
vaikealta levittää
vuokaan, koska se ei ole niin "kestävä" kuin perinteinen ja monesti
olen korjannut reunoja, lisäpaloilla...;-).
Levitä
pohjan päälle tasaisesti aprikoosihillo.
Käytä loppu 1/4 osataikinan
koristelemiseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi koristeita täytteen päälle.
Ristikon tekeminen on vähän vaikeata, koska taikina tahtoo
katketa, ollen vähemmän elastisempi ja takertuvaisempi.
Käytä apuna jauhoja ja kauli ja leikkaa
taikina koristeiksi vaikka pienemmissä
osissa. Pitkä
jauhoitettu veitsi helpottaa taikinaliuskojen siirtämisessä
hillon päälle. Jos siirrät käsin, riskinä on, että liuskat joko rikkoontuvat siirrättäessä
tai takertuvat alustalle.
Jos et halua tehdaä ristikkoa,
voit käyttää vaikka piparkakkumuotteja
koristeiden tekemiseen, mallin näet
joko tästä postauksestani
tai Nikka's Bar:in FB sivun kannesta.
Paista koristeltu piirakka
180° C uunissa, kunnes se on kauniin kulllanruskea, noin 20-30 min., riippuen
uunista ja pohjan paksuudesta. Jäähdytä ja tarjoile kylmänä. Loistava alku
vaikka sunnuntaiaamulle tuoksuvan kahvi-tai teekupillisen kanssa!
"Muropohjainen" Aprikoosihillopiirakka - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön,
vegan
|
Voi että miten ihanan oloinen piirakka! Meillä vaan kun on tuo rypsiallergia riesana, niin tällaiset ovat utopiaa. Olen kokeillut eräänkin kerran kaikenlaisilla kookosrasva/öljyseoksilla, mutta kun ei niin ei. :( Aion kokeilla tätäkin, hah.
VastaaPoistaSitä olenkin miettinyt, että onko olemassa soijatonta, maidotonta ja rypsitöntä margariinia maailmalla esim. auringonkukkaöljypohjaisena. Oletko siellä suunnalla eurooppaa törmännyt moiseen?
Voi harmi tuota rypsiallergiaa, kun teilla on tuo soijakin pannassa. Tama on koostumukseltaan ja maultaan hyva! Meilla meni "normaalisyojillekin"...;-D. Nimittain kayttamani kasvismargariini ei kylla sisalla rypsia, mutta valitettavasti soijaa! Pistan asian mieleeni ja katson ensi kerralla luontaistuotekaupassa tarkemmin, onko muuta vaihtoehtoa tarjolla. Palaan sitten asiaan. Ei voi kun kokeilla kasvisoljylla ja katsoa miten onnistuu...itse en ole kokeillut, joten valitettavasti en osaa sanoa lopputuloksesta.
VastaaPoista