lauantai 11. tammikuuta 2014

Raikas aprikoosihyytelökakku....ilman uunia!!!!


Olen useasti kaihoten katsellut kermaisia hyytelökakkuja, jotka varmasti ovat ihanan raikkaita ja suussa sulavia vaihtoehtoja niin kahvipöydässä, kuin jälkiruokana, mutta en ole oikein uskaltautunut niitä koskaan vaihtoehtoisilla aineksilla kokeilemaan. Virittäessäni kermaviilimäistä täytettä mustikkapiirakalle (postaus 25.11.rohkaistuin onnistuneesta kokeilusta ja päätin kehitellä oman "ton-ton-ton-ton"-versioni hyytelö-kakusta. Pelkäsin pahoin epäonnistuvani totaalisesti, joten päätin ensin tehdä vain pienen kokeilun ja tein siis hyytelöosuudesta matalan, käyttäen täytteeseen sitä, mitä kaapista löytyisi sunnuntai-iltapäivänä (eli vain yksi säilykeaprikoosipurkki!).
Yllätyksekseni, valmiin hyytelökakun maku oli mitä maittavin! Aprikoosi teki siitä todella raikkaan makuisen ja kakku katosi parempiin suihin niin nopeasti, että en edes ehtinyt sitä kuvata! Ainoat kuvat ovat viimeisestä palasta, jonka ehdin omaksi nautinnokseni pelastamaaan..;-)
Valitettavasti kuvissa raikas ja suussasulava kakkuni näyttää aika "aneemiselta", osittain johtuen sen mataluudesta ja siitä, etten voinut sitä viimeistellä koristeluilla raaka-aineiden loputtua kesken. Mutta tämä on ehdottomasti kakku, jonka tulen tekeman uudestaan "korkeana ja koristeltuna" versiona. Ja jos aprikoosi ei innosta, mielestäni täytteeseen sopii mikä tahansa raikas hedelmä tai marja, omien makumieltymysten mukaan.


Raikas aprikoosihyytelökakku (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)

Pohja:
Ainekset:
n. 200 gr. maidottomia, munattomia, gluteenittomia keksejä (esim. joko valmiita Glutanon Digestive:jä , Semperin Kolakakkuja tai voit valmistaa tarvittavan määrän pikkuleipiä esim.11.12 tai 22.12 tehtyjen postauksien mukaan)
60-75 gr. maidotonta kasvismargariinia (käytin paikallisessa luontaistuotekaupassa myytävää  soijamargariinia)
muutama säilykeaprikoosi (Huom. tarvitset säilykeaprikooseja myös täytteeseen ja koristeluun, joten varaa ainakin kaksi isompaa purkkia tähän kakkuun.) 

Valmistus:
Hienonna keksit muruiksi. Lisää sulatettu margariini. Sekoita. 
Painele pohja tiiviksi kakkumuottiin, jossa on irrotettava pohja. Voit laittaa pojalle leivinpaperin ennen kakkupohjan painelemista, niin kakku on helpompi siirtää valmiina tarjoilulautaselle. 
Lisää pohjan päälle säilykeaprikoosinpaloja siten, että painat niitä haarukalla, jotta ne levittyvät pohjan päälle ohueksi kerrokseksi.

Täyte: HUOM!! Tästä  määrästä tulee todella matala hyydykeosa, joten jos haluat korkeamman (ja kauniimman) kakun, ainakin tuplaa annosmäärät!
Ainekset:
3 liivatetta
2 rkl vettä
1 dl soijakermaa
1 dl maustamatonta soijajogurttia
¾ dl hienoa sokeria
1 - 1 1/2 tl vaniljasokeria
150 gr säilykeaprikoosia valutettuna
n. yhden sitruunan mehu puristettuna

Valmistus:
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
Lisää toiseen laakeaan kulhoon soijakerma ja –jogurtti. Lisää sokeri, vaniljasokeri, sekä tehosekoittimella hyvin murskatut säilykeaprikoosit. Lisää 2 rkl puristettua sitruunanmehua. Sekoita ja tarkista maku. 
Laita pieneen kulhoon 2 rkl vettä  ja 2 rkl puristettua sitruunanmehua, kuumenna hetki mikrossa ja lisää lämpimään nesteeseen pehmeät liivatelehdet. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Lisää seos nauhana kerma-jogurtti-aprikoosiseokseen koko ajan sekoittaen.
Kaada seos kakkumuottiin tasaisesti keksi-aprikoosipohjan päälle. 
Laita jähmettymään jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi tai jopa seuraavaan päivään.

Kiille:
Ainekset:
2 liivatetta
1 prk vauvojen omenasosetta esim. Piltti
hieman aprikoosisäilykkeen lientä

Koristelu: Esim. säilykeaprikoosin ehjiä puolikkaita / Alpron vispautuvaa soijakermaa

Valmistus:
Kun täyte on jähmettynyt kiinteäksi, laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. 
Lisää kattilaan omenasose ja hieman säilykeaprikoosien lientä. Kiehauta ja lisää kuumaan seokseen liotetut pehmeät liivatelehdet.
Sekoita tasaiseksi, anna hieman jäähtyä ja lisää seos tasaisesti kakun päälle siten, ettei jäähtynyt täyte repeile. 
Laita kakku uudestaan jäähtymään jääkaappiin 1/2 -1 tunnin ajaksi.


Kun kiille on jäähtynyt. Irroita reunaosa pohjasta ja siirrä kakku leivinpaperia avuksi käyttäen tarjoilulautaselle.
Voit koristella kakun makusi mukaan esim. mahdollisesti aprikoosinpuolikkailla tai Alpron vispautuvalla soijakermalla. Minulla valitettavasti loppuivat ainekset tässä kokeilussa kesken....8-o.


Raikas maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön aprikoosihyytelökakku....tai paremminkin se mitä jäi jäljelle...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti