Tämän lounaspastan kehitin tänään pastaa kokatessani eli
se syntyy todella käden käänteessä samalla kun keität spaghetin. Teki todella mieli kalaa, mutta "täyttävämmällä" tavalla ja
koska mulla oli jääkaapissa meriahvenen fileitä (Huom! Suomalainen siikafile ajaa saman asian!) ja pieniä
tomaatteja sekä viikonloppuna Liguriasta tuomiani, niitä iki-ihania oliiveja, kokkailun
tuloksena syntyi seuraava värikäs annos piristämään harmaata milanolaista syyspäivää:
Nikan nopea kalaspaghetti (Spaghetti con branzino, pomodorini e olive)
Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton
Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton
Ainekset 1:lle hengelle:
n. 2-3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 nahallinen meriahvenen file tai siikafile
1/2 todella pieni salottisipuli tai 1/4 vähän
isommasta
3 pientä kypsää tomaattia (käytin pieniä, pyöreitä, varrellisia tomaatteja)
spaghetin suolattua keitinvettä (n. 3 pientä
kauhallista)
(loraus
valkoviiniä)
basilikaa (tuoretta tai pakastettua, hätätilassa käy kuivattukin)maun mukaan
suolaa maun mukaan
ruohittua mustapippuria maun mukaan
ripaus jauhettua peperoncinoa (ei välttämätön!)
6-8 oliivia (mielellään öljyyn säilöttyjä "taggiasche"-laatua)
80-100 gr gluteenitonta spaghettia
Valmistus:
Laita spaghettia varten runsaasti
vettä kiehumaan isoon kattilaan.
Laita noin yksi ruokalusikallinen
oliiviöljyä kuumenemaan pannulle. Lisää joukkoon kalafile nahkapuoli alaspän ja
anna kypsyä pari minuuttia (Huom! Riippuu
fileen paksuudesta, meriahvenen fileet ovat ohuita. Ja tässä vaiheessa fileitä
ei kuitenkaan paisteta kypsäksi. Siikafile voi olla paksumpi ja vaatia esim.
3-4 min.). Ota pannu pois liedeltä ja anna vähän jäähtyä. Käännä kalafile sitten
nahkapuoli ylöspäin ja anna sen kypsyä samalla tavalla noin pari minuuttia toiselta
puolelta.
Pilko sillä välin pieni
sipulinpuolikas ohueksi, pieneksi silpuksi ja pestyt tomaatit ensin puoliksi ja
sitten vielä 3-4 osaan koosta riippuen. (Huom! Tomaattipalojen pitää olla pieniä, että ne ehtivät kypsyä kunnolla.)
Ota pannu pois liedeltä
ja anna kalafileen hieman jäähtyä. Siirrä file lautaselle, poista nahka (mutta älä
heitä sitä pois!) ja ripota kalafileen päälle hiukkasen suolaa.
Lisää samalle pannulle
reilu rkl oliiviöljyä kuumenemaan ja lisää joukkoon sipulisilppu. Kuullota
miedolla lämmöllä parin minuutin ajan, kunnes sipuli on muuttunut läpinäkyväksi.
Lisää joukkoon pilkotut
tomaatin viipaleet ja sekoita ne hyvin yhteen sipulisilpun kanssa. Ripottele
joukkoon basilikaa ja sekoita. Anna kypsyä noin puoli minuuttia ja lisää joukkoon
n. 1 ja 1/2 kauhallinen spaghetin
keitinvettä ja kalan nahkapala. Sekoita ja anna seoksen hautua pari minuuttia miedolla
lämmöllä väillä sekoittaen.
Lisää tällä välin
kiehuvaan veteen suola ja spaghetti ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan "al
dente".
Paloittele lautasella
odottava kala pienemmiksi paloiksi. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon, lisää
halutessasi loraus valkoviiniä ja nosta lämpoä vähäksi aikaan korkeammalle,
jotta alkoholi haihtuu. Lisää kauhallinen spaghetin keitinvettä, sekoita varovasti
ettei kalapalaset murene ja anna hautua pari minuuttia.
Poista kalan nahkapala
kastikkeen joukosta. Lisää joukkoon rouhittua mustapippuria ja halutessasi hyppysellinen
jauhettua peperoncinoa, sekä oliivit. Mikäli kastike vaikuttaa kuivuneen liikaa,
voit lisätä vielä tilkan spaghetin keitinvettä. Sekoita varovasti ja siirrä pannu syrjään levyltä
odottamaan spaghetin valuttamista.
Valuta nopeasti spaghetti
ja lisää se pannulle kastikkeen joukkoon. Sekoita pasta varovasti, mutta
nopeasti ja hyvin kastikkeen kanssa ja lisää halutessasi päälle vähän oliiviöljyä, pippuria & basilikaa ja nauti
ihana merellisistä mauista!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti