maanantai 3. marraskuuta 2014

Nikan Nopeat: Spaghettia ja meriahventa….maanantain maukas "kaiketon" lounaspasta kalasta

Tämän lounaspastan kehitin tänään pastaa kokatessani eli se syntyy todella käden käänteessä samalla kun keität spaghetin. Teki todella mieli kalaa, mutta "täyttävämmällä" tavalla ja koska mulla oli jääkaapissa meriahvenen fileitä (Huom! Suomalainen siikafile ajaa saman asian!) ja pieniä tomaatteja sekä viikonloppuna Liguriasta tuomiani, niitä iki-ihania oliiveja, kokkailun tuloksena syntyi seuraava värikäs annos piristämään harmaata milanolaista syyspäivää:


Nikan nopea kalaspaghetti (Spaghetti con branzino, pomodorini e olive) 
Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton

Ainekset 1:lle hengelle:
n. 2-3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 nahallinen meriahvenen file tai siikafile
1/2 todella pieni salottisipuli tai 1/4 vähän isommasta
3 pientä kypsää tomaattia (käytin pieniä, pyöreitä, varrellisia tomaatteja)
spaghetin suolattua keitinvettä (n. 3 pientä kauhallista)
(loraus valkoviiniä)
basilikaa (tuoretta tai pakastettua, hätätilassa käy kuivattukin)maun mukaan
suolaa maun mukaan
ruohittua mustapippuria maun mukaan
ripaus jauhettua peperoncinoa (ei välttämätön!)
6-8 oliivia (mielellään öljyyn säilöttyjä "taggiasche"-laatua)
80-100 gr gluteenitonta spaghettia

Valmistus:
Laita spaghettia varten runsaasti vettä kiehumaan isoon kattilaan.
Laita noin yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä kuumenemaan pannulle. Lisää joukkoon kalafile nahkapuoli alaspän ja anna kypsyä pari minuuttia (Huom! Riippuu fileen paksuudesta, meriahvenen fileet ovat ohuita. Ja tässä vaiheessa fileitä ei kuitenkaan paisteta kypsäksi. Siikafile voi olla paksumpi ja vaatia esim. 3-4 min.). Ota pannu pois liedeltä ja anna vähän jäähtyä. Käännä kalafile sitten nahkapuoli ylöspäin ja anna sen kypsyä samalla tavalla noin pari minuuttia toiselta puolelta.
Pilko sillä välin pieni sipulinpuolikas ohueksi, pieneksi silpuksi ja pestyt tomaatit ensin puoliksi ja sitten vielä 3-4 osaan koosta riippuen. (Huom! Tomaattipalojen pitää olla pieniä, että ne ehtivät kypsyä kunnolla.)
Ota pannu pois liedeltä ja anna kalafileen hieman jäähtyä. Siirrä file lautaselle, poista nahka (mutta älä heitä sitä pois!) ja ripota kalafileen päälle hiukkasen suolaa.
Lisää samalle pannulle reilu rkl oliiviöljyä kuumenemaan ja lisää joukkoon sipulisilppu. Kuullota miedolla lämmöllä parin minuutin ajan, kunnes sipuli on muuttunut läpinäkyväksi.
Lisää joukkoon pilkotut tomaatin viipaleet ja sekoita ne hyvin yhteen sipulisilpun kanssa. Ripottele joukkoon basilikaa ja sekoita. Anna kypsyä noin puoli minuuttia ja lisää joukkoon  n. 1 ja 1/2 kauhallinen spaghetin keitinvettä ja kalan nahkapala. Sekoita ja anna seoksen hautua pari minuuttia miedolla lämmöllä väillä sekoittaen.
Lisää tällä välin kiehuvaan veteen suola ja spaghetti ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan "al dente".
Paloittele lautasella odottava kala pienemmiksi paloiksi. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon, lisää halutessasi loraus valkoviiniä ja nosta lämpoä vähäksi aikaan korkeammalle, jotta alkoholi haihtuu. Lisää kauhallinen spaghetin keitinvettä, sekoita varovasti ettei kalapalaset murene ja anna hautua pari minuuttia.
Poista kalan nahkapala kastikkeen joukosta. Lisää joukkoon rouhittua mustapippuria ja halutessasi hyppysellinen jauhettua peperoncinoa, sekä oliivit. Mikäli kastike vaikuttaa kuivuneen liikaa, voit lisätä vielä tilkan spaghetin keitinvettä.  Sekoita varovasti ja siirrä pannu syrjään levyltä odottamaan spaghetin valuttamista.
Valuta nopeasti spaghetti ja lisää se pannulle kastikkeen joukkoon. Sekoita pasta varovasti, mutta nopeasti ja hyvin kastikkeen kanssa ja lisää halutessasi päälle vähän  oliiviöljyä, pippuria & basilikaa ja nauti ihana merellisistä mauista!!!
Nikan nopea kalaspaghetti  - Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton

Annosta suurentamalla tästä saa tosi kivan pastaruoan kalasta pitävälle porukalle vaikka viikonloppuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti