Itseasiassa tarkoitukseni oli postata tänään yhdestä toisesta leivontakokeilustani, mutta
eilen sunnuntain sateinen ja kolea päivä houkutteli uusiin kokeiluihin ja tulos oli
niin maukas, että halusin jakaa sen
teille heti...;-D. Oikeastaan mieleni olisi tehnyt korvapuusteja nautittavaksi kahvin kanssa, mutta täytyy
tunnustaa, että hiivan kanssa
kohottamista vaatievien suomalaisten perinneleivonnaisten
"kaikettomat" versiot eivät taikinan
tarttuvuuden takia kauheasti houkuttaneet leipomaan, joten ajattelin kokeilla "oikotietä makuelämykseen".....nimittäin
murotaikinan muuttamista hieman "pullamaisemmaksi". Olin aika
skeptinen taikinan rullausvaiheessa, vaikka levy rullaantuikin helposti (työtason päälle laittamani tuorekelmu oli hyvä apu!), koska ohut taikinalevy vaikutti siltä, että se voisi helposti rikkoontuakin, mutta huolehdin turhaan, sillä kokeilu onnistuikin yli odotusten! Ihan
täytyi itseään hillitä, ettei olisi liian monta heti syönyt sillä nämä pienet, hieman "pullamaiset"
kanelikierteet osoittautuvat maultaan vastuttamattomiksi...;-D.
Tänään kierteet olivat vieläkin paremman makuisia ja olen useinkin ihmetellyt sitä, miten niin monet "kaikettomat"
leivonnaiset maistuvat paremmalta seuraavana päivänä? Ikäänkuin leivonnaisen makeus ja koostumus
jotenkin "tasapainottuisivat" yön
aikana. Aionkin kokeilla mitä pikimmin uutta erää taikinakokoa tuplaamalla ja kokeilemalla täytteenä myös mansikkahilloa.
Pikaiset
kanelikierteet (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan,
halutessasi myös soijaton)
Ainekset (n. 12 pientä leivonnaista):
220 gr gluteenitonta
jauhoseosta (jauhoseos koostui seuraavasti: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl
psyllium:ia ja 1 1/2 tl ksantaania, josta mittasin 220 gr) tai
sopivia gluteenittomia jauhoja.
30 gr tummaa riisijauhoa (täysjyväriisijauhoa)
50 gr vaaleaa ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria
5,5 gr kuivahiivaa (7
gr:n pussi vastaa 25 gr tuoretta hiivaa ja on annostettu 500 gr:lle taikinaa)
7,5 gr ( tasan 2 tl) biologista, vegaanista leivinjauhetta
(Käytin
biologista, vegaanista leivinjauhetta eli 4,5 gr. oli suhteessa 125 gr:aan
jauhoja)
60 gr mietoa kasvisöljyä (Käytin maissiöljyä.)
n. 1
dl kasvismaitoa + lisäksi halutessasi täytteeseen ja voiteluun tarpeen mukaan
Täytteeseen ja kierteiden päälle:
2-3 rkl ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria
n. 2 tl kanelia
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
vegaania kasvismargariinia
(pehmitettyä) Huom! Mikäli haluat tehdä soijattoman täytteen, et tarvitse kasvismargariinia, kun teet sekoituksen
sokerista, kanelista, vaniljasta ja lisäät joukkoon n. 1 rkl riisijauhoa, 1/2 rkl kasvisöljyä ja vähän kerrallaan kasvismaitoa niin, että saat aikaan paksuhkon "kastikemaisen"
koostumuksen.
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa hyvin keskenään kuivat aineet (jauhot, sokeri, kuivahiiva ja
leivinjauhe). Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää kuivien aineiden joukkoon
nesteet koko ajan seosta sekoittaen. Ensin kasvisöljy nauhana ja sitten
kasvismaito pienissä määrissä koko ajan sekoittaen niin, että saat aikaan yhtenäisen, pehmeän
ja elastisen taikinan, joka ei takerru käsiin ja josta on helppo muodostaa tasaisen
sileä pallo.
Anna taikinan levätä vähän aikaa ja sekoita sillä välin täytettä varten pienessä kulhossa sokeri, kaneli ja vanilja keskenään ja pehmitä kasvismargariinia hetken ajan mikrossa, jos se ei ole valmiiksi todella pehmeää.
Anna taikinan levätä vähän aikaa ja sekoita sillä välin täytettä varten pienessä kulhossa sokeri, kaneli ja vanilja keskenään ja pehmitä kasvismargariinia hetken ajan mikrossa, jos se ei ole valmiiksi todella pehmeää.
Siirrä taikina kulhosta jauhoitetulle työalustalle ja ripottele sen päälle vähän riisijauhoja. Kauli
taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu huomattavasti, jos levität työalustalle kaksi riviä tuorekelmua tai leivinpaperia hieman päällekkäin ja ripottelet sen päälle jauhoja kauttaaltaan ja sitten leikkaat vielä toisen levyn tuorekelmua taikinapallon päälle. Taikina ei tartu ollenkaan kaulimeen ja tasaisen levyn aikaansaaminen helpottuu huomattavasti.
Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu huomattavasti, jos levität työalustalle kaksi riviä tuorekelmua tai leivinpaperia hieman päällekkäin ja ripottelet sen päälle jauhoja kauttaaltaan ja sitten leikkaat vielä toisen levyn tuorekelmua taikinapallon päälle. Taikina ei tartu ollenkaan kaulimeen ja tasaisen levyn aikaansaaminen helpottuu huomattavasti.
Levitä levyn päälle "runsaalla kädellä" ensin pehmennyt kasvismargariini ja sitten maustesokeriseos tasaisesti
joka puolelle tai soijattomassa versiossa paksuhko maustekastikesoes. Kierrä taikina varovaisesti tiiville rullalle. Leikkaa noin 3 cm:n paksuisiksi
paloiksi ja laita leivinpaperilla päällystetylle
uunipellille tai vaihtoehtoisesti laakeaan uunivuokaan.
Anna leivonnaisten levätä vielä noin 15-20 min. ja voitele sitten niiden yläpuoli joko pehmenneellä kasvismargariinilla tai kasvismaidolla ja ripottele päälle kanelia&sokeria
maun mukaan.
Paista 175°-180° C:ssa n. 12-15
min. koosta riippuen. Ota leivonnaiset pois uunista ja anna niiden jäähtyä
rauhassa tasaisella alustalla. Nauti!!!
"Pikaiset Kanelikierteet" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan,
halutessasi soijaton
|
Kiva että tämmöinen blogi on olemassa! Koetimme leipoa kanelikierteitä, taikina ei pysynyt koossa ennen kuin tuplasimme nestemäärän ja lisäsimme öljyä rutkasti--mistähän johtuu? Nyt kierteet ovat uunissa, jospa maku olisi herkullinen. T. Aloittelevat ton-ton-ton-ton... leipurit Aava ja Annukka
VastaaPoistaHei Aava, todella harmi, että teillä oli vastoinkäymisiä taikinan teossa! Näin äkkiseltään katsottuna, määrät näyttäisivät ohjeessani oikeilta, mutta voi toki olla mahdollista, että koneelle kirjaamisvaiheessa olen tulkinnut keittiöpuuhissani tekemäni "raapusteluni" väärin ja on sitten tullut vahingossa kirjoitettua käytettyä määrää pienempi luku, joten nyt täytyy kyllä ihan tarkistaa, mitä olin alun perin käsin paperille kirjannut. Minulla on nimittäin tapana kokeiluja tehdessäni pitää keittiössä A4-arkkia, johon kirjaan kaikki taikinaan laittamani aineet & määrät ja koska monesti lisään eri aineksia vähitellen, voi olla, että tarkistamisesta huolimatta, on harmillisesti tullut kömmähdys. Jos näin on käynyt, olen todella pahoillani, mutta tarkastan nyt ensiksi koko reseptin. Monesti "kaikettomat" taikinat voivat vaikuttaa ainesten sekoittamisvaiheessa hankalasti muodostuvilta (paitsi muffinssi- ja kakkupohjatyyppiset leivonnaiset), mutta kun niitä kärsivällisesti sekoittaa ja muokkaa, lopulta taikina muodostuu. Palaan asiaan mitä pikimmin. Toivottavasti uunista tuli ulos hyvänmakuisia kanelikierteitä vaikeuksista huolimatta!
PoistaHei Aava, vahvistan, että ohjeeni ainesmäärät ovat kohdallaan eli 250 gr gluteenittomia jauhoja (220 gr. mainitusta jauhoseoksestani + 30 gr. täysjyväriisijauhoa) ja 60 gr. ( eli vajaa 0,85 dl kasvisöljyä) ja 1 dl kasvismaitoa + muut ainekset tuottavat toimivan taikinan. Eli nyt luulisin, että syy voisi olla käyttämissäsi jauholaaduissa, jos et käyttänyt samoja tai saman painoisia jauhoja kuin minä? Eri jauhothan sitovat nestettä eri tavoin, eli jos kerrot mitä jauhoja käytit, ehkä looginen selitys vaikeuksillesi löytyy?
VastaaPoistaTein eilen uuden erän kanelikierteitä tällä ohjeella ja lisäsin ohjeeseen pari kuvaa, siitä minkälainen taikinapallo aineksista pitäisi muodostua, samoin kuin, miltä kaulittu taikinalevy ja sen rullausvaihe näyttävät. Tämän ohjeen hankalimmat vaiheet ovat ehkä alussa taikinan muodostumisvaiheessa ja sitten rullauksen alussaa. Kun lisäät kosteat ainekset kuiviin, näyttää ensin todeltakin siltä, että taikina ei "synny" (se tuntuu kovin muruiselta sormien alla), mutta kun muovaat taikinaa kärsivällisesti muutaman minuutin ajan, taikina alkaa muodostua. ja seuraavien minuuttien aikana öljy imeytyy entistä paremmin taikinaan ja saat muovattua sormiin takertumattoman pallon. Tämän lisäksi voi tuntua hieman hankalalta aloittaa kaulitun levyn alkupään rullaus, koska taikinan rakenne on hieman hauras ja levyn pitää olla ohueksi kaulittu.Mutta käyttäen apuna taikinan alla olevaa leivinpaperia tai tuorekelmua apuna rullauskin sujuu helposti parin ensimmäisen kierroksen jälkeen. Eilen ei ollut aikaa edes antaa leivosten "levätä" ennen uuniin menoa ja siitä huolimatta ne onnisutivat todella hyvin....maku oli niin hyvä, että piti taas itseä hillitä, ettei olisi syönyt yhtä toisensa perään....;-D.