"Sataa, sataa
ropisee..." ja kylmät ilmat houkuttelevat piirakoiden tekoon ja
erilaisten pohjien kokeiluihin. Tein uuden erän
kurpitsamuffinsseja ja nyt ne onnistuivat tosi hyvin....syy oli todellakin tuossa
kypsennysajassa, joka jäi eka kerralla liian lyhyeksi, mutta sainpahan ainakin pelastettua nuo epäonniset
muffinssit paistamalla ne uudelleen seuraavana päivänä maukkaiksi korpuiksi! Heti kun saan raapustettua välillä hieman tulkintaakin vaativat
"puumerkkini" puhtaaksi, ohje tulee blogiinkin.
Viime viikonloppuna olimme
"mökillä" Liguriassa ja
uskomatonta oli, että kaikkien sadepäivien (ja tulvien!) jälkeen siellä odotti
ihanan aurinkoinen sää ja launtaina mittari näytti +25 °C!!! Rannalla olikin
muutama "uskalias" bikineissä auringonottopuuhissa ja kävelyllä näimme
vielä tänäkin viikonloppuna muutaman uimarin aaltojen seassa! Oli todella
nautinnollista antaa auringon lämmittävien säteiden kuivattaa Milanon sateissa
"kostuneita luitani"...;-). Halusin viedä mökille mukanani
piirakan ja perjantaina inspiraation lähteenä oli Vegolosi-sivuston "Alscacen omenapiirakan" täyte, jota halusin kokeilla. Muuten piirakan pohja oli tehty vehnä- ja osittain
spelttijauhoista, sekä sen makeuttamiseen oli käytetty sokerin sijaan mallasta, joten muuntelin niin
pohjaa, kuin hieman täytettäkin kaikettomaksi. Tulos näytti oikein hyvältä, mutta halusin piirakkaan vähän enemmän "väriä" ja
laitoin kypsymisen loppuminuuteilla grillivastuksen päälle....valitettavasti
liian moneksi minuutiksi, koska vastus oli niin tehokas, että se vähän käräytti ohuen taikinan reunoja...8-o. Mutta piirakan mainiota makua se ei
haitannut ja kuten monesti, myös tämän piirakan maku vain parani seuraavina päivinä, joten
suosittelen todella sen jättämistä "lepäämään" yhdeksi
yöksi,
ennen syöntiä...voi olla
vaikeaa, mutta se kannattaa!
Mukaeltu Alsacen omenapiirakka (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi soijaton)
Ainekset - pohja:
180 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr
riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä, 40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl
psyllium:ia ja 1 1/2 tl ksantaanikumia,
josta mittasin 200 gr) tai sopivia jauhoja (+ n. 10 gr. samaa jauhoseosta taikinapallon muovaamiseen)
20 gr tattarijauhoa
30 gr tummaa
riisijauhoa
40 gr ruokosokeria
ripaus suolaa
1 tl viinikiveä
3,5 rkl agavesiirappia ( 1 rkl (15 ml) painaa n. 20 gr)
60 gr mietoa kasviöljyä (Käytin maissiöljyä.)
50-70 ml lämmintä vettä
Ainekset - täyte:
2 isoa omenaa (n.
500 gr) mielellään Fuji-lajiketta
n. 2 rkl omena- tai päärynä- tai aprikoosihilloa
50 gr ruokosokeria tai tav.sokeria
1,2 dl kasviskermaa (esim.
soija- tai kaurakermaa)
20 gr riisijauhoa
1 vaniljatanko tai
n. 2 tl vaniljajauhetta
kasvismaitoa tarpeen mukaan (esim. soija- tai kaurakermaa)
Pyöreä piirakkavuoka n. 26 cm läpihalkaisijalla
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa hyvin
keskenään kaikki kuivat aineet (jauhot, sokeri, suola ja
viinikivi). Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Sekoita pienessä kulhossa agavesiirappi kasviöljyn sekaan ja lisää se
jauhoseoksen joukkoon nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.
Lisää lämmintä vettä pienissä määrissä, samoin koko ajan taikinaa muovaten muutaman minuutin
ajan niin, että siitä muodostuu
yhtenäinen, elastinen, pehmeä taikina. Voit viimeistellä taikinapallon leivonta-alustalla,
käyttäen apuna n. 10 gr gluteenitonta jauhoseosta
taikinapallon muovaamiseen.
Kierrä taikinapallon ympärille tuorekelmua ja
laita se jääkaappiin lepäämään noin tunnin verran.
Kun tunti on kulunut, pese,
kuori ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Laita piirakkavuoan pohjalle
leivinpaperi, muotoillen sen pohjan mukaan. Ota taikina jääkaapista ja kauli se muutaman
mm:n paksuikseksi hieman piirakkavuokaa suuremmaksi pyöreäksi levyksi kevyesti jauhoitetulla alustalla. Kiedo taikina kaulimen ympärille ja nosta piirakkapohja vuokaan
painellen reunat hyvin paikalleen. Huom! Gluteeniton taikina on monesti sen
verran helposti rikkoutuvaa, että se kannattaa kaulia leivinpaperin päällä ja sen avulla kiepsauttaa taikinalevy vuokaan. Käytän yleensä kaulimisessa apuna taikinan päälle
levitettyä tuorekelmua, joka takaa, ettei taikina tartu kaulimeen, helpottaen tosi
paljon kaulintavaihetta.
Levitä pohjan päälle ensin hilloa tasaisesti joka puolelle ja lisää
sitten päälle omenaviipaleet.
Laita piirasvuoka uuniin ja paista
uunin keskitasolla 180° C:ssa noin 10-12 min.
Valmista tällä välin täyte: Lisää kasviskermaan vaniljatangon sisältö ja myös kuoriosa.
Sekoita hyvin ja lämmitä hetken ajan matalalla lämmollä, jotta vaniljan maut
imeytyvät paremmin kasviskermaan. Anna seoksen jäähtyä ja poista kuoriosat.
Lisää maustetun
kerman joukkoon riisijauho ja sokeri hyvin sekoittaen. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää seoksen
joukkoon sen verran kasvismaitoa kun on tarpeen (n. 30-40 ml), niin että kermajauhosokeriseoksesta tulee juoksevampi.
Ota piirakkapohja
uunista ja kaada kermaseos tasaisesti kauttaaltaan piirakan päälle ja laita piirakka takaisin uuniin paistumaan n.
12-15 min. (Mikäli piirakka näyttää liian vaalelta, voit lisätä grillivastuksen päälle ihan vain 1-2 viimeisen
minuutin ajaksi.)
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja nauti sellaisenaan tai aina
niin hyvin sopivan vaniljakastikkeen/-jäätelön kera!
"Alscacen omenapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, soijaton |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti