torstai 27. marraskuuta 2014

Mukaeltu Alsacen omenapiirakka....maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan & halutessasi soijaton

"Sataa, sataa ropisee..." ja kylmät ilmat houkuttelevat piirakoiden tekoon ja erilaisten pohjien kokeiluihin. Tein uuden erän kurpitsamuffinsseja ja nyt ne onnistuivat tosi hyvin....syy oli todellakin tuossa kypsennysajassa, joka jäi eka kerralla liian lyhyeksi, mutta sainpahan ainakin pelastettua nuo epäonniset muffinssit paistamalla ne uudelleen seuraavana päivänä maukkaiksi korpuiksi! Heti kun saan raapustettua välillä hieman tulkintaakin vaativat "puumerkkini" puhtaaksi, ohje tulee blogiinkin.
Viime viikonloppuna olimme "mökillä" Liguriassa ja uskomatonta oli, että kaikkien sadepäivien (ja tulvien!) jälkeen siellä odotti ihanan aurinkoinen sää ja launtaina mittari näytti +25 °C!!! Rannalla olikin muutama "uskalias" bikineissä auringonottopuuhissa ja kävelyllä näimme vielä tänäkin viikonloppuna muutaman uimarin aaltojen seassa! Oli todella nautinnollista antaa auringon lämmittävien säteiden kuivattaa Milanon sateissa "kostuneita luitani"...;-). Halusin viedä mökille mukanani piirakan ja perjantaina inspiraation lähteenä oli Vegolosi-sivuston "Alscacen omenapiirakan" täyte, jota halusin kokeilla. Muuten piirakan pohja oli tehty vehnä- ja osittain spelttijauhoista, sekä sen makeuttamiseen oli käytetty sokerin sijaan mallasta, joten muuntelin niin pohjaa, kuin hieman täytettäkin kaikettomaksi. Tulos näytti oikein hyvältä, mutta halusin piirakkaan vähän enemmän "väriä" ja laitoin kypsymisen loppuminuuteilla grillivastuksen päälle....valitettavasti liian moneksi minuutiksi, koska vastus oli niin tehokas, että se vähän käräytti ohuen taikinan reunoja...8-o. Mutta piirakan mainiota makua se ei haitannut ja kuten monesti, myös tämän piirakan maku vain parani seuraavina päivinä, joten suosittelen todella sen jättämistä "lepäämään" yhdeksi yöksi, ennen syöntiä...voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa!


Mukaeltu Alsacen omenapiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi soijaton) 
Ainekset - pohja:
180 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl psyllium:ia ja  1 1/2 tl ksantaanikumia, josta mittasin 200 gr) tai sopivia jauhoja (+ n. 10 gr. samaa jauhoseosta taikinapallon muovaamiseen)
20 gr tattarijauhoa
30 gr  tummaa riisijauhoa
40 gr ruokosokeria
ripaus suolaa
1 tl viinikiveä
3,5 rkl  agavesiirappia ( 1 rkl (15 ml) painaa n. 20 gr)
60 gr mietoa kasviöljyä  (Käytin maissiöljyä.)
50-70 ml lämmintä vettä

Ainekset - täyte:
2 isoa omenaa  (n. 500 gr) mielellään Fuji-lajiketta
n. 2 rkl omena- tai päärynä- tai aprikoosihilloa
50 gr ruokosokeria tai tav.sokeria
1,2 dl kasviskermaa (esim. soija- tai kaurakermaa)
20 gr  riisijauhoa
1 vaniljatanko  tai n. 2 tl vaniljajauhetta
kasvismaitoa tarpeen mukaan (esim. soija- tai kaurakermaa)
Pyöreä piirakkavuoka n. 26 cm läpihalkaisijalla
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa hyvin keskenään kaikki kuivat aineet (jauhot, sokeri, suola ja viinikivi). Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Sekoita pienessä kulhossa agavesiirappi kasviöljyn sekaan ja lisää se jauhoseoksen joukkoon nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.
Lisää lämmintä vettä pienissä määrissä, samoin koko ajan taikinaa muovaten muutaman minuutin ajan niin, että siitä muodostuu yhtenäinen, elastinen, pehmeä taikina. Voit viimeistellä taikinapallon leivonta-alustalla, käyttäen apuna n. 10 gr gluteenitonta jauhoseosta taikinapallon muovaamiseen.
Kierrä taikinapallon ympärille tuorekelmua ja laita se jääkaappiin lepäämään noin tunnin verran.
Kun tunti on kulunut, pese, kuori ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Laita piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi, muotoillen sen pohjan mukaan. Ota taikina jääkaapista ja kauli se muutaman mm:n paksuikseksi hieman piirakkavuokaa suuremmaksi pyöreäksi levyksi kevyesti jauhoitetulla alustalla. Kiedo taikina kaulimen ympärille ja nosta piirakkapohja vuokaan painellen reunat hyvin paikalleen. Huom! Gluteeniton taikina on monesti sen verran helposti rikkoutuvaa, että se kannattaa kaulia leivinpaperin päällä ja sen avulla kiepsauttaa taikinalevy vuokaan. Käytän yleensä kaulimisessa apuna taikinan päälle levitettyä tuorekelmua, joka takaa, ettei taikina tartu kaulimeen, helpottaen tosi paljon kaulintavaihetta.
Levitä pohjan päälle ensin hilloa tasaisesti joka puolelle ja lisää sitten päälle omenaviipaleet.
Laita piirasvuoka uuniin ja paista uunin keskitasolla 180° C:ssa noin 10-12 min.
Valmista tällä välin täyte: Lisää kasviskermaan vaniljatangon sisältö ja myös kuoriosa. Sekoita hyvin ja lämmitä hetken ajan matalalla lämmollä, jotta vaniljan maut imeytyvät paremmin kasviskermaan. Anna seoksen jäähtyä ja poista kuoriosat.
Lisää maustetun kerman joukkoon riisijauho ja sokeri hyvin sekoittaen. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää seoksen joukkoon sen verran kasvismaitoa kun on tarpeen (n. 30-40 ml), niin että kermajauhosokeriseoksesta tulee juoksevampi.  
Ota piirakkapohja uunista ja kaada kermaseos tasaisesti kauttaaltaan piirakan päälle ja laita piirakka takaisin uuniin paistumaan n. 12-15 min. (Mikäli piirakka näyttää liian vaalelta, voit lisätä grillivastuksen päälle ihan vain 1-2 viimeisen minuutin ajaksi.)
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja nauti sellaisenaan tai aina niin hyvin sopivan vaniljakastikkeen/-jäätelön kera

"Alscacen omenapiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, soijaton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti