perjantai 28. marraskuuta 2014

Trevisolainen punasikuririsotto....todellinen "anti-ageing-risotto" lautasella..;-)

Rakastan punasikuria (radicchio), mutta varsinkin sitä "pitkälehtistä ja hoikkaa trevisiolaista", joka on ehkä enemmän maailmalla tunnetun pyöreän serkkunsa "hienostuneempi" versio ja jonka alkuperä onkin onnistuttu suojamaan ihan IGP:lla (Indigazione Geografica Protetta). "Radicchio rosso di Treviso IGP" on sikurisalaattilajike, jolle on ominaista voimakas tummanpunainen, valkoisella raidoitettu väri, rapea rakenne ja ainutlaatuinen, hieman katkera maku. Siitä on olemassa kaksi versiota: Radicchio Rosso di Treviso Precoce (Varhainen) sekä Radicchio Rosso di Treviso Tardivo (Myöhäinen), joka on varhaista enemman arvostetumpi, johtuen sen tuotantoprosessin monimutkaisuudesta. "Tardivo":lla on pitkät ja hoikat lehdet, jotka ovat keskeltä valkoiset ja lehtiosistaan syvän violetinpunaiset. Sen korjuu aloitetaan vasta kun kasvit ovat läpäisseet kahdet "pikkupakkaset". Korjattu sato sidotaan nippuihin, jotka upotetaan vesisäiliöihin (12-15 astetta) valkaisuvaihetta varten. Veden "lempeä" lämpötila on suotuisa uudelleen kasvamislle, mutta valon puuttuminen estää klorofyllin tuottamista, josta johtuu kasvin tyypillinen väri ja punasikurille tyypillisen katkeran maun pehmentyminen. Vedessä (noin 15-20 päivää) kestävän "pakotetun" vaiheen jälkeen "Trevisana Tardivo" on valmis lopputyöstämistä ja markkinoille lähtöä varten.
Punasikuri (punasalaatti) on ollut minulle heti siihen tutustumisestani lähtien todella kiehtova vihannes. Tykkään katkerista ja kirpeistä mauista, joten heti ensi kerran sitä maistettuani olin todella myyty...sitä paitsi, se on kaunis vihannes pitkine, violetinpunaisine lehtineen. Punasikuria voi syödä sellaisenaan, pilkottuna salaateissa, yksin (mun miehen suurta salaattiherkkua!) tai yhdessä muiden salaattilajien kanssa tai sitä voi "keittää ja paistaa ja paahtaa ja.....sen maku muuttuu vielä pehmeämmäksi ja houkuttelevammaksi. Sitä voi syöpääruokana kuten risottona tai pastan kanssa (tulossa postaus!) tai lisukkeena esim. pannulla paahdettuna ja sen jälkeen ripauksella suolaa, oliiviöljyä ja sitruunaa höystettynä tai sitruunana sijasta voit käyttää vaikka balsamiviinietikkaa. Se maistuu ihanalta Parman kinkun tai oliivien kera ja on tosihyvää pizzoissa ja suolaisissa piirakoissa! Ehdottomasti vihannes, jota kehoitan kokeilemaan. Jos Suomesta ei löydy trevisiolaista variaatiota, voit kokeilla sitä "pyöreämpää maalaisserkkua", joka on maultaan hieman kitkerämpi, mutta sopii samoin risotto-ohjeeni tekoon. Valitettavasti kännykkäkuvani on hieman epäselvä, koska risotto höyrysi kovasti ja minä en malttanut odottaa kovin kauaa....;-)


Punasikuririsotto  (Trevison punasikurista)   (Risotto alla trevisana)
(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
1 punasikuri (mielellään  pitkää "Trevisana"-lajiketta, mutta myös pyöreä punasikuri käy)
1/4-1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
hyvälaatuista neitsytoliiviöljyä
risottoriisiä  esim. Arborio tai Carnaroli noin reilu 1 dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1 dl punaviiniä
n. 1-1 1/2 lt (riippuen riisin määrästä) kasvis-tai lihalientä (joko itse tehtyä tai liemikuutiosta tai valmiina myytäviä)
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan

Valmistus:
Laita jo valmis liemi kuumuumaan tai  valmista liemi haluamistasi kasviksista. Laita valmiin liemen lämpö minimille.
Pese ja kuori punasikuri ja pilko se ohuiksi suikaleiksi. Huom! Mikäli käytät pyöreätä punasikuria, riippuen sen koosta jo 1/2 tai 3/4 voi riittää risoton tekoon.
Pilko (salotti)sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota se öljyssä hyvin miedolla lämmöllä.  Lisää joukkoon noi puolet punasikurisilpusta säästäen hennommat lehtiosan palat myöhemmäksi.
Lisää riisi ja sekoita se hyvin joukkoon. Kääntele seosta muutaman minuutin ajan minimilämpötilalla, niin että öljy imeytyy riisiin.
Lisää punaviini kattilaan ja nosta lämpöä, jotta alkoholi haihtuu ja neste imeytyy riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun viini on haihtunut, laske lämpötilaa keskilämmölle ja ala lisätä lientä, kauhallinen kerrallaan. Sekoita liemi aina hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu pohjaan.
Sekoita ja jatka kypsennystä lientä lisäten ja sekoittaen. Lisää riisin joukkoon kypsennyksen puolivälin jälkeen loput punasikurisilpusta. Jatka nesteen lisäämistä kauha kerrallaan ja sekoittaen. Tarkista välillä risoton makua, mutta lisää suolaa vasta kypsennyksen loppupuolella.

Kun risotto on kypsä (n. 18-20 min. riippuen riisin laadusta), tarkista viela maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi hiukan pippuria päälle ja tarjoile! Tämä risotto maistuu hyvältä seuraavanakin päivänä tai mikäli sitä jää yli, voit käyttää sen vaikka suolaisen piirakan aineksiksi.



Muuten, googlasin punasikurin ravitntoarvoja ja yllätyin, todellakin voi vain sanoa "WOW" tämän kasviksen hyvää tekevistä ominaisuuksista! Ensinnäkin se on erinomainen väline vanhenemista vastaan: nimittäin punasikuri sisältää todella runsaasti antioksidantteja, jotka estävät solujen tulehdusprosesseja hidastaen näin solujen vanhenemista ja jarruttaen ikääntymistä. Se sopii erinomaisesti sekä iho-ongelmista, että niveltulehduksista ja reumasta kärsiville. Punasikuri on vähäkalorinen (92-94% koostumuksesta vettä) eli se sopii hyvin dietteihin ja sisältää runsaasti sekä A-vitamiinia, että B1- ja  B2-vitamiineja. Runsaan antioksidanttipitoisuutensa ansiosta se estää tiettyjen syöpien, erityisesti suolistosyopien kehittymistä. Punasikurilla on suuren vesipitoisuutensa ansiosta kehoamme puhdistava vaikutus ja sen kuidut ja katkerat ominaisudet edistävät ruoansulatusta ja suolen toimintaa. Sen sisältämä kalsiumi ja rauta edistävät luiden aineenvaihduntaa tehden niistä vahvempia. Eikä tässä kaikki: Punasikurissa olevat antosyaanit ehkäisevät sydän-ja verisuonitauteja, kun taas sen sisältämä tryptofaani auttaa hermostoa, torjuen unettomuuteen liityvia vaivoja.  "Wow"...;-D 
Punasikuri-peruna-pasta (postaus tulossa!)
Punasikuripasta (postaus tulossa!)
Paahdettua punasikuria
Paahdettua punasikuria lisukkeena nopean lounaan kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti