maanantai 17. marraskuuta 2014

Nikan Nopeat - Pehmeää, suolaisenmakeaa kanaa appelsiinikastikkeessa...mukava ruokamuisto opiskeluajoilta

Eilen illalla olin yksin kotona ja kun viikonloppuna yllättänyt tulvamainen kaatosade (en ole muuten ikinä nähnyt Milanossa niin pahaa ja pitkäkestoista sadetta kuin viime lauantaina!) oli tyssännyt lauantain suunnitellut ruokaostokset, piti vähän miettiä mitä hyvää ja lämmintä saisi kotona olleista tarvikkeista aikaan ja mieleeni nousi yksi opiskeluaikojeni suosikkiannoksista, nimittäin kanaa appelsiinikastikkeessa. Virittelin tämän annoksen aikoinaan "köyhänä opiskelijana" ja sitä tuli monen vuoden ajan tehtyä ainakin kerran viikossa. Tämä taisi olla myös ensimmäinen ruokalaji, jonka opetin lähes 15 vuotta sitten silloin vielä kokkauksen alkutiellä olleelle pikkusiskolleni, kun asuimme yhden talven saman katon alla nimenomaan "helppona & maukkaana ja nopeasti valmistuvana" ruokaohjeena. Viime vuosina tämä ruokalaji on jäänyt hieman unholaan, yksinkertaisesti siitä syystä, että nykyisen perheeni jäsenet syövät valitettavasti pääasiassa (ja aika rajoitteisesti) vain italialaisen keittiön antimia. Itse tykkään kyllä niin tulisesta kuin miedoista&lempeistä mauista, suolaisen ja makean yhdistelmästä sekä kirpeistä ja happamistakin mauista...joten jos olen yksin kotona, sipulit,  kasvikset, mausteet ja yrtit riemuitsevat...;-).
Käytin tähän ohjeeseen aina aiemmin purkkiin säilöttyjä mandariinilohkoja ja säilykemaissia (varmaankin ne olivat aikoinaan Alepassa edullisia...;-D), mutta eilen molempien ainesten puuttuessa, käytin säilykemandariinin tilalta "oikeata" appelsiinia ja jätin maissin pois ja se ei makua yhtään haitannut. Lisäkeriisinä oli tuoksuva basmatiriisi, mutta mikä tahansa pitkäjyväinen riisi ajaa saman asian. Makoisa, edullinen ja nopeasti valmistuva ruoka niin lounaaksi kuin päivälliseksikin, joka mielestäni maistuu myös peheen pienimmillekin jäsenille. 
Kanaa appelsiinikastikkeessa  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset 2:lle hengelle:
basmati- tai thaibonnet tai muuta pitkäjyväistä riisiä nälän mukaan...;-D
hyvälaatuista oliiviöljyä loraus (n. 2-3 rkl)
1/4 keskikokoista tai 1/2 pienta salottisipulia tai keltasipulia
n. 200 gr. kokonaista tai valmiiksi suikaloitua kanafilettä  
n. 1 1/2- 2 dl appelsiinituoremehua
pieni purkillinen säilöttyjä mandariinilohkoja tai 1-2 appelsiinia kuorittuna ja paloiteltuna
(2-3 rkl säilykemaissia)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan
paprikajauhetta maun mukaan
(inkiväärijauhetta ripaus - ei välttämätön)
tuoretta tai pakastettua basilikaa maun mukaan
Valmistus:
Laita riisi kypsymään ohjeen mukaan.
Pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi ja kuullota se pannulla pienessä öljymäärässä, miedolla lämmöllä. Ole tarkkana, ettei sipulisilppu pala tai ruskistu liikaa!
Jos käytät kokonaisia kanafileitä, leikkaa tai paloittele fileet pieniksi suikaleiksi.
Lisää kanasuikaleet joukkoon ja sekoita hyvin sipulisilpun kanssa. Nosta hieman lämpöä, jotta suikaleet saavat kypsyessään vähän väriä pintaan. Anna kypsyä muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoittaen, ettei sipulisilppu pala.
Lisää joukkoon hieman paprikajauhetta, suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Mikäli pidät inkiväärin mausta, lisää myös hieman inkiväärijauhetta ja sekoita.
Kaada mukaan appelsiinimehu, sekoita ja anna mehun kuumentua. Lisää joukkoon joko säilötyt ja valutetut mandariinilohkot tai kuorittu (Huom! kuori veitsellä, niin että vain hedelmäliha jää jäljelle), paloiteltu appelsiini(t) sekä vähän tuoretta/pakastettua basilika. Anna hautua matalalla lämpötilalla muutaman minuutin ajan, jotta maut sekoittuvat ja mehu tiivistyy kastikkeeksi. 
Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa & mustapippuria ja tarjoile lisäkeriisin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti