Eilen illalla olin yksin kotona ja kun viikonloppuna yllättänyt
tulvamainen kaatosade (en ole muuten ikinä nähnyt
Milanossa niin pahaa ja pitkäkestoista
sadetta kuin viime lauantaina!) oli tyssännyt
lauantain suunnitellut ruokaostokset, piti vähän
miettiä mitä hyvää
ja lämmintä saisi kotona olleista tarvikkeista aikaan ja mieleeni nousi
yksi opiskeluaikojeni suosikkiannoksista, nimittäin kanaa appelsiinikastikkeessa. Virittelin tämän
annoksen aikoinaan "köyhänä
opiskelijana" ja sitä
tuli monen vuoden ajan tehtyä
ainakin kerran viikossa. Tämä taisi olla myös
ensimmäinen ruokalaji, jonka opetin
lähes 15 vuotta sitten
silloin vielä kokkauksen alkutiellä olleelle pikkusiskolleni, kun asuimme yhden talven
saman katon alla nimenomaan "helppona & maukkaana ja nopeasti
valmistuvana" ruokaohjeena. Viime vuosina tämä ruokalaji
on jäänyt hieman unholaan,
yksinkertaisesti siitä
syystä, että nykyisen perheeni jäsenet syövät valitettavasti pääasiassa
(ja aika rajoitteisesti) vain italialaisen keittiön antimia. Itse tykkään kyllä niin
tulisesta kuin miedoista&lempeistä
mauista, suolaisen ja makean yhdistelmästä sekä
kirpeistä ja happamistakin
mauista...joten jos olen yksin kotona, sipulit, kasvikset, mausteet ja yrtit
riemuitsevat...;-).
Käytin
tähän ohjeeseen aina aiemmin purkkiin säilöttyjä mandariinilohkoja ja säilykemaissia (varmaankin ne olivat aikoinaan Alepassa edullisia...;-D), mutta
eilen molempien ainesten puuttuessa, käytin säilykemandariinin
tilalta "oikeata" appelsiinia ja jätin maissin
pois ja se ei makua yhtään haitannut.
Lisäkeriisinä oli tuoksuva basmatiriisi,
mutta mikä tahansa pitkäjyväinen riisi ajaa saman asian. Makoisa, edullinen ja nopeasti valmistuva ruoka niin lounaaksi kuin päivälliseksikin, joka mielestäni maistuu myös peheen pienimmillekin jäsenille.
Kanaa appelsiinikastikkeessa (maidoton, munaton,
gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset 2:lle hengelle:
basmati- tai thaibonnet tai muuta pitkäjyväistä riisiä nälän
mukaan...;-D
hyvälaatuista oliiviöljyä
loraus (n. 2-3 rkl)
1/4
keskikokoista tai 1/2 pienta salottisipulia tai keltasipulia
n.
200 gr. kokonaista tai valmiiksi suikaloitua kanafilettä
n. 1 1/2- 2
dl appelsiinituoremehua
pieni
purkillinen säilöttyjä mandariinilohkoja
tai 1-2 appelsiinia kuorittuna ja paloiteltuna
(2-3 rkl säilykemaissia)
suolaa maun
mukaan
rouhittua mustapippuria
maun mukaan
paprikajauhetta
maun mukaan
(inkiväärijauhetta
ripaus - ei välttämätön)
tuoretta tai
pakastettua basilikaa maun mukaan
Valmistus:
Laita riisi kypsymään ohjeen mukaan.
Pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi ja kuullota se
pannulla pienessä öljymäärässä, miedolla lämmöllä. Ole tarkkana, ettei sipulisilppu pala tai ruskistu liikaa!
Jos käytät kokonaisia kanafileitä, leikkaa tai paloittele fileet pieniksi
suikaleiksi.
Lisää kanasuikaleet joukkoon ja sekoita hyvin sipulisilpun kanssa. Nosta
hieman lämpöä, jotta suikaleet saavat kypsyessään vähän väriä pintaan. Anna kypsyä muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoittaen, ettei sipulisilppu pala.
Lisää joukkoon hieman paprikajauhetta, suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Mikäli pidät
inkiväärin mausta, lisää myös hieman inkiväärijauhetta ja sekoita.
Kaada
mukaan appelsiinimehu, sekoita ja
anna mehun kuumentua. Lisää joukkoon joko säilötyt
ja valutetut mandariinilohkot tai kuorittu (Huom! kuori veitsellä, niin että vain hedelmäliha jää jäljelle), paloiteltu appelsiini(t) sekä vähän tuoretta/pakastettua
basilika. Anna hautua matalalla lämpötilalla muutaman minuutin ajan, jotta maut sekoittuvat ja mehu tiivistyy kastikkeeksi.
Tarkista
kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa
suolaa & mustapippuria ja tarjoile lisäkeriisin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti