Rakastan syksyn vihannestarjontaa....mm. kurpitsoja,
kaikenlaisia kaaleja, artisokkaa, "cime
di rapa":a (lat. Brassica rapa sylvestris, suomeksi en
tiedä nimeä, sanakirja sanoo nauris, mutta kyse on kasviksesta joka näyttää tämän näköiseltä)
punajuuria ja Jerusalemin artisokkaa (topinambur)
ja väliin syön näitä juureksia&kasviksia oikein urakalla, sillä olen ainoa,
joka niitä nauttii tässä huushollissa (paitsi
miehelleni maistuu kyllä artisokka tuoreena salaatin tapaan!). No, kaalit,
varsinkin kukkakaali, on muille perheenjäsenille varsinainen kauhistus ja niinpä
yksi rakastamistani pastaruoista, helppo, maukas ja superedullinen kukkakaalipasta
on jäänyt hieman syrjityksi kokkauksissani. Mutta....toissapäivänä näin niin söpöjä,
pieniä luomukukkakaaleja, etten voinut vastustaa niiden ostamista ja koska eilen
oli pitkästä aikaa kaunis sää ja siten pystyi tuulettamaankin keittiötäkin
oikein kunnolla, sain hyvän syyn tehdä kukkakaalipastaa lounaaksi. Siinä
kokatessani vanha kunnon perusversioni muuttuikin uuteen muotoon ja mieleen
tuli pari muutakin ideaa kokeiltavaksi, jotka kerron ohjeen lopussa vinkiksi. En
tiedä, pidättekö ollenkaan kukkakaalista, mutta muistan aikoinani, kun tein
perusversiota "ei niin kasviksista innostuneelle" pikkuveljelleni, hän
ei edes tajunnut että, pastan höysteenä olikin kukkakaalta....mutta hyvää kuulemma
oli ja sehän on pääasia!!!
Pastaa kukkakaalin ja
sahramin kera - Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan
|
Muuten, olen syönyt kukkakaalipastaa Israelissakin sisareni
anopin luona, mutta en huomannut silloin kysyä hänen ohjettaan. Oli hauska
huomata, että myös siellä, samoin kuin Italiassa kukkakaalia syödään pastan
kanssa. Muistan,
että hänen pastansa oli omaani "makeampi" ja maistui todella hyvin myös
lapsille. Pitääkin tarkistaa hänen ohje ja päivittää tätä postausta siltä osin myöhemmin.
Tiestikö, että kukkakaali on ravintoarvoiltaan todella
"laatukamaa", joka sisältää antioksidatiivisten ainesten lisäksi foolihappoa ja allisiinia, joka hillitsee
tulehduksia sekä kehon ikääntymiseen liittyviä ilmiöitä...varmasti meille
jokaiselle yksi syy lisää nauttia useammin tätä vihannesta..;-D
Pastaa kukkakaalin kera -
perusversio (Pasta con cavolfiore)
(Maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset 2:lle hengelle:
80-100 gr gluteenitonta
pastaa (mielellään penne tai fusilli)
henkeä kohden
1 pieni kukkakaali
oliiviöljyä loraus (n. 3
rkl)
1/4-1/2 salottisipulia (pieni)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun
mukaan
(halutessasi ripaus jauhettua peperoncinoa)
Valmistus:
1. Laita
kukkakaalia varten runsaasti vettä kiehumaan kattilaan. (Huom. Kukkakaalin keitinvedessä keitetään myös pasta!)
2. Puhdista,
pese ja paloittele kukkakaali kypsennystä varten irroittaen kukinto-osat
kokonaisina. Laita suolalla maustettuun veteen kiehumaan noin 10 min. ja nosta
ne sitten reikäkauhalla syrjään.
3. Samalla
kun kukkakaali kypsyy, pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi ja kypsennä se
pannulla seuraavasti: Laita noin pari rkl:sta oliiviöljyä kuumenemaan pannulla.
Lisää sipulisilppu ja kuullota miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan sekoittaen,
kunnes sipuli on muuttunut läpinäkyväksi, mutta älä anna sipulin ruskistua!
4. Lisää
vielä 1 rkl öljyä pannulle ja lisää joukkoon keitinvedestä valutetut
kukkakaalin palat ja sekoita ne hyvin sipulisilpun kanssa. Anna seoksen kypsyä ja
hautua noin 10 min. ensin keskilämmöllä ja sitten pienemmällä lämmöllä välillä sekoittaen.
Makusi mukaan voit jättää kukkakaalin
joko pieninä paloina tai voit painella sen haarukalla soseeksi. Suosittelen
palojen jättämistä kukkakaalin ystäville ja "muussattua"
vaihotehtoa kukkakaalta normaalisti vieroksuville syöjille esim. lapsille.
5. Ripottele
(roimasti) rouhittua mustapippuria kukkakaaliseoksen joukkoon ja lisää vähän
suolaa.
6. Mikäli
seos vaikuttaa liian kuivalta, voit lisätä joukkoon vähän keitinvettä.
7. Anna
kukkakaalin keitinveden kiehua (tarvittaessa
lisää vettä ja suolaa keitinveteen, koska pastan pitää kiehua väljässä vedessä)
ja keitä pasta ohjeen mukaan.
8. Tarkista
kukkakaaliseoksen maku. Lisää tarvittaessa makusi mukaan sekä mustapippuria, että
suolaa ja halutessasi myös ripaus jauhettua peperoncinoa.
9. Valuta
nopeasti pasta ja lisää se pannulle kasvisseoksen joukkoon. Sekoita ainekset
hyvin keskenään ja tarjoile.
Tämä
oli helposti valmistuva perusversio, josta tein eilen vähän värikkaammän, tosimaukkaan lounaspastan:
Pastaa kukkakaalin ja
sahramin kera (Pasta con cavolfiore e zafferano)
(Maidoton,
munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset 2:lle hengelle:
samat
kuin perusversiossa ja lisäksi
1/2 annospussi (1 annospussi on 0,125
gr ja vastaa noin vajaata maustemitallista) sahramia
rusinoita kourallinen
(halutessasi pala gluteenitonta leipää
paahdettuna murusina)
Valmistus:
1. Laita
rusinat likoamaan veteen.
2. Seuraa
perusohjeen valmistusta vaiheet 1-4.
3. Ota
kauhalla vähän keitinvettä ja sekoita sen joukkoon huolellisesti sahrami. Kaada
mausteneste kukkakaaliseoksen joukkoon
ja sekoita hyvin.
4. Ripottele
(roimasti) rouhittua mustapippuria kukkakaaliseoksen joukkoon ja lisää vähän
suolaa.
5. Valuta
rusinat ja lisää ne joukkoon. Sekoita kevyesti.
6. Anna
kukkakaalin keitinveden kiehua (tarvittaessa
lisää vettä ja suolaa keitinveteen, koska pastan pitää kiehua väljässä vedessä)
ja keitä pasta ohjeen mukaan.
7. Tarkista
kukkakaaliseoksen maku. Lisää tarvittaessa makusi mukaan sekä mustapippuria, että
suolaa. Mikäli seos vaikuttaa liian kuivalta, voit lisätä joukkoon vähän keitinvettä.
8. Valuta
nopeasti valmis pasta ja lisää se pannulle kasvisseoksen joukkoon. Sekoita ainekset
hyvin keskenään ja tarjoile.
9. Halutessasi voit murustaa ja paahtaa pienen
palasen gluteenitonta leipää, jonka voit ripotella valmiin pasta-annoksen päälle.
Itseltäni puuttui pehmeyt leipä, joten en voinut kokeilla, mutta mielestäni se
antaisi hyvän lisän pastalle.
Pari
lisävinkkiä annoksen vaihteluun:
VINKKI LIHAA KAIPAAVALLE: Kokatessani ajattelin,
että mukaan voisi lisätä speck:iä tai savustettua pekonia ohuina siivuina ja paloiteltuna, jos kaipaa lihaisampaa ruoka-annosta. Lisäisin ohuet speck-tai
pekoni suiklaleet sipulin joukkoon, ennen kukkakaalin lisäämistä ja laittaisin
pienen määrän rapeaksi paistettuja suikaleita vielä valmiin pasta-annoksen päällekin.i
tuli mieleen
VINKKI Välimerellisten makujen ystävälle: Toinen idea, jota aion kokeilla on lisätä
pari öljyyn säilöttyä sardellin filettä sipulin joukkoon muhimaan ja antamaan lisämakua
pastalle.
Mika
vaihtoehto houkattelee sinua eniten kokeiluun?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti