keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kukkakaalipastaa parillakin variaatiolla....munaton, maidoton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, rypsitön ja ......vegan!

Rakastan syksyn vihannestarjontaa....mm. kurpitsoja, kaikenlaisia kaaleja, artisokkaa, "cime di rapa":a (lat. Brassica rapa sylvestris, suomeksi en tiedä nimeä, sanakirja sanoo nauris, mutta kyse on kasviksesta joka näyttää tämän näköiseltä) punajuuria ja Jerusalemin artisokkaa (topinambur) ja väliin syön näitä juureksia&kasviksia oikein urakalla, sillä olen ainoa, joka niitä nauttii tässä huushollissa (paitsi miehelleni maistuu kyllä artisokka tuoreena salaatin tapaan!). No, kaalit, varsinkin kukkakaali, on muille perheenjäsenille varsinainen kauhistus ja niinpä yksi rakastamistani pastaruoista, helppo, maukas ja superedullinen kukkakaalipasta on jäänyt hieman syrjityksi kokkauksissani. Mutta....toissapäivänä näin niin söpöjä, pieniä luomukukkakaaleja, etten voinut vastustaa niiden ostamista ja koska eilen oli pitkästä aikaa kaunis sää ja siten pystyi tuulettamaankin keittiötäkin oikein kunnolla, sain hyvän syyn tehdä kukkakaalipastaa lounaaksi. Siinä kokatessani vanha kunnon perusversioni muuttuikin uuteen muotoon ja mieleen tuli pari muutakin ideaa kokeiltavaksi, jotka kerron ohjeen lopussa vinkiksi. En tiedä, pidättekö ollenkaan kukkakaalista, mutta muistan aikoinani, kun tein perusversiota "ei niin kasviksista innostuneelle" pikkuveljelleni, hän ei edes tajunnut että, pastan höysteenä olikin kukkakaalta....mutta hyvää kuulemma oli ja sehän on pääasia!!!
Pastaa kukkakaalin ja sahramin kera  - Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan
Muuten, olen syönyt kukkakaalipastaa Israelissakin sisareni anopin luona, mutta en huomannut silloin kysyä hänen ohjettaan. Oli hauska huomata, että myös siellä, samoin kuin Italiassa kukkakaalia syödään pastan kanssa. Muistan, että hänen pastansa oli omaani "makeampi" ja maistui todella hyvin myös lapsille. Pitääkin tarkistaa hänen ohje ja päivittää tätä postausta siltä osin myöhemmin.
Tiestikö, että kukkakaali on ravintoarvoiltaan todella "laatukamaa", joka sisältää antioksidatiivisten ainesten lisäksi foolihappoa ja allisiinia, joka hillitsee tulehduksia sekä kehon ikääntymiseen liittyviä ilmiöitä...varmasti meille jokaiselle yksi syy lisää nauttia useammin tätä vihannesta..;-D


Pastaa kukkakaalin kera - perusversio (Pasta con cavolfiore) 
(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset 2:lle hengelle:
80-100 gr gluteenitonta pastaa (mielellään penne tai fusilli) henkeä kohden
1 pieni kukkakaali
oliiviöljyä loraus (n. 3 rkl)
1/4-1/2 salottisipulia (pieni)
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan
(halutessasi ripaus jauhettua peperoncinoa)

Valmistus:
1. Laita kukkakaalia varten runsaasti vettä kiehumaan kattilaan. (Huom. Kukkakaalin keitinvedessä keitetään myös pasta!)
2. Puhdista, pese ja paloittele kukkakaali kypsennystä varten irroittaen kukinto-osat kokonaisina. Laita suolalla maustettuun veteen kiehumaan noin 10 min. ja nosta ne sitten reikäkauhalla syrjään.
3. Samalla kun kukkakaali kypsyy, pilko sipuli ohueksi, pieneksi silpuksi ja kypsennä se pannulla seuraavasti: Laita noin pari rkl:sta oliiviöljyä kuumenemaan pannulla. Lisää sipulisilppu ja kuullota miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan sekoittaen, kunnes sipuli on muuttunut läpinäkyväksi, mutta älä anna sipulin ruskistua!
4. Lisää vielä 1 rkl öljyä pannulle ja lisää joukkoon keitinvedestä valutetut kukkakaalin palat ja sekoita ne hyvin sipulisilpun kanssa. Anna seoksen kypsyä ja hautua noin 10 min. ensin keskilämmöllä ja sitten pienemmällä lämmöllä välillä sekoittaen. Makusi mukaan voit jättää kukkakaalin joko pieninä paloina tai voit painella sen haarukalla soseeksi. Suosittelen palojen jättämistä kukkakaalin ystäville ja "muussattua" vaihotehtoa kukkakaalta normaalisti vieroksuville syöjille esim. lapsille.
5. Ripottele (roimasti) rouhittua mustapippuria kukkakaaliseoksen joukkoon ja lisää vähän suolaa.
6. Mikäli seos vaikuttaa liian kuivalta, voit lisätä joukkoon vähän keitinvettä.


7. Anna kukkakaalin keitinveden kiehua (tarvittaessa lisää vettä ja suolaa keitinveteen, koska pastan pitää kiehua väljässä vedessä) ja keitä pasta ohjeen mukaan.
8. Tarkista kukkakaaliseoksen maku. Lisää tarvittaessa makusi mukaan sekä mustapippuria, että suolaa ja halutessasi myös ripaus jauhettua peperoncinoa.
9. Valuta nopeasti pasta ja lisää se pannulle kasvisseoksen joukkoon. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja tarjoile.
Tämä oli helposti valmistuva perusversio, josta tein eilen vähän värikkaammän, tosimaukkaan lounaspastan:


Pastaa kukkakaalin ja sahramin kera  (Pasta con cavolfiore e zafferano)
(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset 2:lle hengelle:
samat kuin perusversiossa ja lisäksi
1/2 annospussi (1 annospussi on 0,125 gr ja vastaa noin vajaata maustemitallista) sahramia 
rusinoita kourallinen
(halutessasi pala gluteenitonta leipää paahdettuna murusina)

Valmistus:
1. Laita rusinat likoamaan veteen.
2. Seuraa perusohjeen valmistusta vaiheet 1-4.
3. Ota kauhalla vähän keitinvettä ja sekoita sen joukkoon huolellisesti sahrami. Kaada mausteneste  kukkakaaliseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.
4. Ripottele (roimasti) rouhittua mustapippuria kukkakaaliseoksen joukkoon ja lisää vähän suolaa.
5. Valuta rusinat ja lisää ne joukkoon. Sekoita kevyesti.
6. Anna kukkakaalin keitinveden kiehua (tarvittaessa lisää vettä ja suolaa keitinveteen, koska pastan pitää kiehua väljässä vedessä) ja keitä pasta ohjeen mukaan.
7. Tarkista kukkakaaliseoksen maku. Lisää tarvittaessa makusi mukaan sekä mustapippuria, että suolaa. Mikäli seos vaikuttaa liian kuivalta, voit lisätä joukkoon vähän keitinvettä.
8. Valuta nopeasti valmis pasta ja lisää se pannulle kasvisseoksen joukkoon. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja tarjoile.
9. Halutessasi voit murustaa ja paahtaa pienen palasen gluteenitonta leipää, jonka voit ripotella valmiin pasta-annoksen päälle. Itseltäni puuttui pehmeyt leipä, joten en voinut kokeilla, mutta mielestäni se antaisi hyvän lisän pastalle.

Pari lisävinkkiä annoksen vaihteluun:
VINKKI LIHAA KAIPAAVALLE: Kokatessani ajattelin, että mukaan voisi lisätä speck:iä tai savustettua pekonia ohuina siivuina ja paloiteltuna, jos kaipaa lihaisampaa ruoka-annosta. Lisäisin ohuet speck-tai pekoni suiklaleet sipulin joukkoon, ennen kukkakaalin lisäämistä ja laittaisin pienen määrän rapeaksi paistettuja suikaleita vielä valmiin pasta-annoksen päällekin.i tuli mieleen
VINKKI Välimerellisten makujen ystävälle:  Toinen idea, jota aion kokeilla on lisätä pari öljyyn säilöttyä sardellin filettä sipulin joukkoon muhimaan ja antamaan lisämakua pastalle.

Mika vaihtoehto houkattelee sinua eniten kokeiluun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti